Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

CD 2017, ViciSolum Productions / thrash-death metal / Švédsko

Je tomu již nějaký ten pátek, co se mi tato nahrávka dostala do rukou. Zajímavé na tom je především to, že jsem dlouhou dobu neměl chuť ji vložit do přehrávače. Těch důvodů bylo hned několik. Ale ten hlavní tkvěl především v tom, že se mi ani trochu nelíbil front cover alba. To mimochodem platí i nadále, a pokaždé, když tohle CD vezmu do rukou, tak nechápu, co muzikanty vedlo k tomu, aby svou hudbu zabalili do takovéhoto kýče. Nutno dodat, že o booklet se postaral rumunský umělec Costin Chioreanu, který je v metalové komunitě poslední dobou stále více vyhledávaný. Když jsem se zběžně díval na jeho výtvory, tak jsem opět nabyl dojmu, že muzikanti ze SKULLDRAIN sáhli po nejméně povedené kresbě ze sbírky tohoto malíře.

Také mě překvapilo, že se mi do rukou dostala nahrávka kapely, která se sice skládá ze samých ostřílených metalových palic (působily třeba v EREB ALTOR, UNDIVINE, DEMONICAL, SORDID FLESH aj..), ale vznikla v podstatě nedávno. Přesněji před třemi lety a už vydává nahrávku pod křídly známějšího vydavatele a to předtím oficiálně nevyšla žádná demo či promo nahrávka. Jeden by řekl, že to vyšlo na první dobrou.

Nicméně tohoto překvapení jsem byl zbaven ihned po prvním poslechu. Kapela totiž naprosto přesně ví, co a jak chce udělat. Nejedná se totiž o žádné nesmělé krůčky v metalovém podhoubí, ale o sebejisté vystupování s repertoárem, kterému kapela věří. Pokud totiž muzikanti tvrdí, že se v jejich hudbě dají najít vlivy takových ikon, jako jsou například SLAYER, LAMB OF GOD, TESTAMENT nebo VADER, tak tomu musí posluchač věřit. I bez přečtení těchto informací z propagačního letáku jsem s klidem identifikoval okruh nákazy, ze kterého kapela čerpá. Musím říct, že hudba ukrytá v drážkách „Hatred Rising“ se sice dobře poslouchá, ale na druhou stranu z ní necítím nic výrazného. Tedy žádný důvod si poslech častěji opakovat. Důvodem nejspíš bude až příliš velká podobnost s výše zmíněnými kapelami. I když mnohokrát jsou ke slyšení hezky zpracované kytary a rytmika. Taky musím pochválit zpěv. Ten je veden především v klasických polohách, takže jednotlivým textům je docela dobře rozumět. Dost mě baví i změny ve skladbách. S thrash metalem mívám občas problém, protože mi jednotlivé skladby dost splývají. Většinou se to stává u kapel, jež hudbu stále hrnou jako buldozer. U SKULLDRAIN je to trochu jiné. Jejich hudba je variabilní a zajímavá. Jen je tam stále ten výše zmíněný problém. Všechno, co kapela hraje, jsem někde slyšel.  

Dost se mi líbí zvuk nahrávky. Na jednu stranu je to taková ta stará škola, ale na stranu druhou je od prvního taktu slyšet, že tady se nebude exhumovat minulost. Možná se pletu, ale celkový sound mi připomíná nahrávku „Dark Roots of Earth“ od legendárních TESTAMENT. Tuhle desku mám totiž hodně rád a svého času dlouho okupovala můj přehrávač.

Abych to trochu shrnul. SKULLDRAIN nenahráli nic, z čeho by se měl celý metalový svět posadit na zadek. Spíše odvádí kvalitní dřevorubeckou práci na již dávno postavených základech. To navíc činí s odhodláním a nadšením. Navíc si myslím, že v budoucnu by tohle těleso mohlo oslovit nemalé množství posluchačů holdujících tomuto hudebnímu stylu. Přeci jen jde zatím o pouhé zápisné do metalového podsvětí. A ruku na srdce, kolik hudebních uskupení úvodní krok zvládlo hned napoprvé na jedničku...

Seznam skladeb:

  1. Hatred Rising
  2. White Phosphorus Bombings
  3. Trigger the Crisis
  4. One More Word
  5. Bad Blood
  6. Antisocial Agenda
  7. The Only Way
  8. Through Death
  9. Dissonance

Čas: 32:04

Sestava:

  • Kristofer Elemyr – baskytara, zpěv
  • Sami Mäki – kytara
  • Eki Kumpulainen – kytara
  • Florian Olsson – bicí

http://www.skulldrain.com/
Youtube

 


Zveřejněno: 05. 01. 2018
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář