Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD 2017, vlastní náklad / metal / Česko

Ze severních Čech, konkrétně pak z Ústí nad Labem, pochází kapela HYDRARRGYRUM, která má ve svém rodném listě uvedený letopočet 1995. Stojí za ní především dva výborní muzikanti, bratři Zbyněk (kytara, skladatel) a Roman (bicí) Hassovi, které širší veřejnost může znát třeba z jejich někdejšího působení v teplickém MOTORBANDU nebo ze současné spolupráce se zpěvákem Alešem Brichtou. Ač by se tedy na první pohled mohlo zdát, že historie téhle partičky musí být opravdu bohatá, tak ve skutečnosti tomu tak úplně není, jelikož v roce 2003 se skupina na velice dlouhou dobu odmlčela a dohromady se znovu dala až v loňském roce. Navíc jak sami kluci uvádí, HYDRARRGYRUM pokračuje pouze jako příležitosná a studiová kapela. S obnovením činnosti se ústečtí rozhodli připomenout fanouškům i s novým plnohodnotným CD „Rebirth in Steel“, které se objevilo po 16 letech od předchozí řadovky „Ritual“.

Kdo si skupinu pamatuje z první etapy její činnosti, tak jistě ví, že stylově se pohybovala v deathmetalových vodách, ovšem v její muzice se mísily například i prvky thrashe, blacku nebo speedu. Prostě v rámci dané škatulky docela rozmanitá tvorba. V současnosti Severočeši stále zůstávají věrní tvrdému metalovému základu, do něhož namíchali další ingredience, včetně některých těch právě zmíněných a především kvalitní a chytlavé melodie, na nichž svůj aktuální repertoár v podstatě postavili. Ale spojení melodický metal, která má kapela uvedené na jednom ze svých internetových profilů, je pro neznalého fanouška přece jenom asi trochu zavádějící, protože třeba já si pod tímto pojmenováním představím docela jiný styl muziky, navíc povětšinou s dívčím vokálem. Osobně bych nejspíše zůstal u prostého označení metal, například s dovětkem „jako řemen“. (úsměv)

Z mého pohledu je základem hudební složky alba střední, valivé tempo, které je však vhodně a zajímavě kombinováno pomalejšími nebo rychlejšími pasážemi, tím pádem nejsou jednotlivé songy nijak stereotypní a působí rozmanitým (ne přeplácaným) dojmem. Jako příklad můžu namátkou uvést položku číslo čtyři „Sea of Hopelessness“, jejíž součástí je pomalá část s kytarovou vybrnkávačkou, podobné prvky jsou pak obsažené třeba ve skladbách „Shades of Darkness“ nebo „Rest In Peace“. Naopak pořádnou rubanici najdeme v úvodu šesté písně „Hellfire“, v níž jsou dále propojené rychlé a pomalé úseky, doplněné příjemným kytarovým sólem. V sedmém válu „Metal Rebels“ zase můžeme objevit až speedmetalové pasáže, což jenom svědčí o pestrosti prezentované muziky, jejímž takřka 100% autorem je Zbyněk Hasse (pouze bonusovku „Ritual“ napsal bývalý kytarista Tomáš Eisler). V jeho skladatelském rukopisu je docela znatelné, že mu žádný metalový styl není cizí, navíc jak jsem napsal hned na začátku, je to rovněž výborný muzikant (to samé bych samozřejmě mohl a vlastně i měl napsat o jeho bráchovi, bubeníkovi Romanovi, který je velice vyhledávaným hráčem) a kytarová hra je jedním z hlavních kladů CD. Anglické texty pochází z dílny zpěváka Karla Schoře, jehož vokál má většinou hrubší charakter, nejedná se však o úplně klasický murmur (i když i ten je možné zaslechnout, stejně tak, jako křik nebo takřka čistý zpěv), ale spíše o takový drsný chraplák, který do hudby dobře zapadá.

Nahrávalo se v domácím studiu od ledna do července letošního roku, mix a mastering je prací Richarda Scheuflera mladšího a pod produkcí jsou podepsaní bratři Hassovi.

V podobě této desky se rozhodně jedná o důstojný studiový návrat kapely na scénu a jenom doufám, že po ní nebude následovat tak dlouhá pauza jako po předešlém "Ritualu".

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Rebirth in Steel
  3. Riddled with Snakes
  4. Sea of Hopelessness
  5. The Flames of Passion
  6. Hellfire
  7. Metal Rebels
  8. Shades of Darkness
  9. Life to Come
  10. Rest in Peace
  11. Storm of Gods
  12. Ritual (steel vision – bonus)

Čas: 45:37

Sestava:

  • Karel Schoř – zpěv
  • Zbyněk Hasse – kytary
  • Milan Adámek – baskytara
  • Roman Hasse – bicí


Bandzone
 


Zveřejněno: 24. 11. 2017
Přečteno:
4057 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář