Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

XANDRIA - Kill The Sun CD 2003 - DRAKKAR Records

Je naozaj smutné, akým spôsobom v dnešnej dobe vznikajú gothic pseudometal kapely... Kapiel, ako je Xandria, je teraz skutočne ako po daždi a čím viac takýchto kapiel sa mi dostáva do rúk, tým som o tom presvedčenejšia. No v tomto prípade to nie je tak potešujúce. Postaviť do čela kapely peknú ženu, s priemerným, nasladlým hlasom a založiť hudbu na riedkych gitarách, opočúvaných a účelových "uchvacujúcich" (nudných) klávesových výpadoch a máme tu "metal" ako vyšitý. Čím ďalej, tým viac mám pocit, že gotická studnica je už vyčerpaná a tie kapely, čo mali čo povedať, to už dávno povedali.

Ale rovno teda k samotnej Xandrii. Zvuk na albe je kvalitný a asi aj najkvalitnejší z toho všetkého. Hudba je kombináciou elektroniky (popové melódie), klávesy a lá Theatre Of Tragedy, speváčka a lá Liv Kristine Espenaes Khrull (už mi je skoro trápne to písať, ale fakt ĎAĽŠIA taká kapela) a ako som už spomínala, gitary riedke... Aby som to priblížila (nech nikoho ani nenapadne, že to zrovnávam - len pre priblíženie) - gitár je tu asi toľko ako v "tvrdších" piesňach Depeche Mode. Možno som kúsok prehnala, ale ďaleko od pravdy to naozaj nie je. Hudobnými kvalitami však Xandria DM nesiaha ani po kotníky. Bicie sú pomalé, riedke a dosť utlmené.

Za najschopnejšiu pieseň albumu pokladám "She`s Nirvana", v ktorej sa rytmus zrýchli aspoň trochu, dokonca je v popredí bassgitara... Ale riffy zase nič nové. No ale ako sa hovorí, aj v jednoduchosti je sila. Takže keby bol celý album takýto, možno by stál za viac.

Hm, opäť raz priemerná a málo zaujímavá kapela.

Čas: 39:58

Tracklist:

  1. Kill The Sun
  2. Mermaids
  3. Ginger
  4. She's Nirvana
  5. Forever Yours
  6. Casablanca
  7. So You Disappear
  8. Wisdom
  9. Isis/Osiris
  10. Calyx Virago

www.xandria.de


Zveřejněno: 03. 05. 2005
Přečteno:
3310 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 05. 2005 21:15 napsal/a weronyka
COMBOL
chapem, ale myslis, ze Xandria ma v sebe originalitu? Ved vezmi si napr take gothic kapely ako Tristania, Theatre of Tragedy (ked to vlastne zacali), Trail Of Tears, Haggard... tieto kapely su kazda ina, ale Xandria je (podla mna horsia) kopirka starych ToT... ako aj mnozstvo inych gothic kapiel...proste neprinasa nic nove a ani hudobne to nie je na nejakej extrem urovni... mozno naozaj na tej priemernej a... ak nejake zeny dvihaju kapelu naozaj nahoru, tak su to Vibeke Stene, Tarja Turunen a Karin Bodenmuller... a staci si aj do Ciech zajst a vypocut Zuzku Lipovu... aj ked to nie je gothic... dakedy aj Sharon z WT aj ked sem-tam pili az moc vysoko :-) tak tolko k tomu...
09. 05. 2005 11:20 napsal/a ČOMBOL
8 BODU
JA TEDA BYCH DAL HODONECI DALEKO ALE DALEKO VETSI ASPON TECH 8 BODU PROTOZE TAHLETA SKUPINA SI TO OPRAVDU ZASLOUZI JE TEDA ZE MOMENTALNE TECHO SKUPIN TOHODLE ZAMERENI JE HODNE A TO JE VELICE DOBRE CLOVEK PAK MUZE SROVNAVAT VICE SKUPIN .JA OSOBNE SI MYSLIM ZE POSTAVIT DO CELA KAPELY PRAVE ZENU TAK UZ TO SAMO O SOBNE TO UKAZUJE KAM TA SKUPINA SMERUJE A MUJ NAZOR JE TAKOVEJ ZE PRAVE ZENSKA CELOU KAPELU POZVEDNE ZASE O NECO NA HORU....