Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, Godz ov War Productions / black/death metal / USA

Máte rádi špinavý a ztrouchnivělý black/death metal made by ARCHGOAT nebo třeba kanadské REVENGE? Pak pokračujte ve čtení! V krátkosti vám představím americkou dvojici PYROMANCER, jež se brodí tímto žánrovým bahnem. Sestává z maniaků pod pseudonymy Conqueror Horus, který se stará o strunné nástroje, a Master of Graveyard Torment, jenž drtí bicí artilerii. Oba navíc hlasitě proklínají vše křesťanské – první jmenovaný níže položeným vokálem, zatímco vyšší řev je doménou bubeníka.

Historii nemají PYROMANCER v podstatě žádnou. Recenze se totiž zaobírá prvním demáčem a zároveň zatím jediným počinem kapely, který nejprve vyšel na začátku roku 2015 na kazetě u Grim Winds Records, aby o rok a kousek později spatřil temnotu světa též na kompaktním disku díky polským Godz ov War Productions. Není pochyb o tom, že tento label vydává nesmírně zajímavé věci, na svém kontě má například alba EMBRIONAL, OUTRE, STILLBORN, THAW nebo ne až tak dávno recenzovaných DAKHMA.

PYROMANCER asi nebudou hlavním vývozním artiklem vydavatelské firmy, přesto jde o zajímavou věc. Pětiskladbové demo, které délkou lehce přesahuje 13 minut, nabízí tu nejryzejší podobu black/deathu. Základem je řádně zasviněná produkce, avšak stále v takových mezích, že nástroje nesplývají, naopak, každý má svůj jasně daný prostor. Sound je trochu rozpraskaný, ale čistotu by v tomto pojetí žánru hledal jen člověk s vysokou dávkou naivity.

Američané se totiž snaží vší silou drtit kosti, nenabídnout svým obětem ani chvíli na oddych. Nečiní tak ale třináctiminutovým blastbeatem v kuse, naopak, v hudbě PYROMANCER je dost prostoru na střednětempé až pomalejší pasáže, které jsou možná ještě více zničující, natož, když dojde na kombo obou vokálů. Co se týče samotných kompozic, jsou plny naprosto klasických riffů, nepřináší ani zbla nového, ale když to funguje, tak proč ne? Navíc, ač to může znít trochu paradoxně vzhledem k výše řečenému, PYROMANCER dokážou i vytvořit chytlavý refrén. Jestli vám pro protočení dema nebude v hlavě hrát motiv skladby „Inferno“, doporučuji opakovaný a soustředěnější poslech!

Jen slova chvály mám pro vokály. Hluboký growl Horuse je ozdobou demáče, ale ani Master se svým nepříčetným řevem nezůstává pozadu. Vše navíc podpořeno notnou dávkou delaye a když se oba vokály v některých pasážích protnou, PYROMANCER zabíjí. Ať už jsou tedy riffy často příliš dřevní a neoriginální, vokály je přeci jen vytáhnou na vyšší úroveň.

Booklet dema je sice stručný, ale plní účel. Přední stránka zobrazuje žánrovou klasiku – ukřižovaného Krista, uvnitř najdeme fotografii ústřední dvojice na hřbitově, info o nahrávání (produkce se ujal ve studiu Hell jistý Xul) a inlay doplňuje vydařená červená kresba nestvůry se dvěma řemdihy. Texty absentují, ale z názvů skladeb i z toho, co lze odposlechnout, je jejich protináboženská náplň zřejmá.

PYROMANCER tedy nepřicházejí s ničím novým, řemeslo ale zvládají velmi obstojně. Skladby jako „Conjuring the Flame“ nebo „Inferno“ patří k těm vydařenějším, ani jedna ale není důvodem k přeskakování. Zároveň ale nevidím (vyjma skvělých vokálů) nic, čím by v záplavě podobných desek Američané extra vyčnívali.

Sestava:

  • Conqueror Horus – kytara, basa, vokál
  • Master of Graveyard Torment – bicí, vokál

Čas: 13:17

Seznam skladeb:

  1. Conjuring the Flame
  2. Barbaric Wrath
  3. Inferno
  4. Abyssal Crucifixion
  5. Violent God

Bandcamp PYROMANCER
Godz ov War Productions


Zveřejněno: 04. 08. 2017
Přečteno:
3626 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář