Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2016, Godz ov War Productions / blackened death metal / Švýcarsko

Metalových kapel s texty o náboženství je plno, natož v rámci black či death metalu. A patří mezi ně i poměrně nová švýcarská DAKHMA, vzniklá roku 2014. Lyrický koncept ale pojala trochu jinak a zabývá se zoroastrismem, jedním z nejstarších (a možná úplně nejstarším) náboženstvím na světě. V období starověku byl zoroastrismus oficiálním náboženstvím Perské říše, rozšířil se i do dalších zemí, kde byl ale v dobách následujících povětšinou nahrazen islámem či křesťanstvím. V současnosti už je toto náboženství spíše okrajovou záležitostí.

Posvátné texty zoroastrismu byly psány v jazyce zvaném avestánština. I název DAKHMA pochází z tohoto jazyka, v němž slovo znamenalo jednoduše „hrob“, ujal se ale též anglický neologismus „věž ticha“. To údajně byla kruhová vyvýšená stavba využívaná k vystavování mrtvých, z nichž následně ptáci vyklovávali maso a orgány.

Desku „Passageways to Daena (The Concomitant Blessings of Putrescing Impurity)“ natočil jediný člen Kerberos a poprvé se v éteru objevila již začátkem roku 2015, tehdy však jen digitálně a Kerberos samostatně vydal limitovaný počet kusů. Až v květnu 2016 se o distribuci digipaku s odlišným obalem postarala polská firma Godz ov War Productions, jež má na pažbě zářezy jako OUTRE, EMBRIONAL nebo STILLBORN. Mezitím Kerberos vypustil ještě splitko s UNGFELL a EP „Astiwihad-Zohr“. Nedávno k hlavnímu mozku přibyl bubeník H.A.T.T.

Původní verze „Passageways to Daena“ obsahovala osm autorských skladeb, k nimž se na nově vydaném digipaku přidal ještě cover „Call from the Grave“ od BATHORY a další více než desetiminutová kompozice. Dohromady to dává téměř 70 minut morbidního, slizkého a špinavého metalu, kterým není jednoduché se po takovou dobu brodit, skýtá v sobě ale leccos odporně přitažlivého.

Deska má rázný odpal, první dvě skladby „Barashnûm (Defiled by Dead Flesh)“ a „Where Shattered Minds Collide (The Immortal March)“ jsou nezastavitelnými deathovými riffovačkami. Druhou jmenovanou skladbou Kerberos vytáhl z kapsy trumf hned na začátku. I při prvních posleších, kdy jsem se audiohnusem obtížně prodíral, mě tahle skladba dokázala dostat, zejména úvodní pasáž a záseky v ní zakomponované pořádně trhají orgány. Následující „Ascension (Flesh and Bone)“ plynule navazuje na předchozí dva fláky a až se čtvrtou „Ascension II (The Light Eternal)“ přichází poměrně zásadní změna.

Dosud jsme měli tu čest s tepavým a lehce chaotickým death metalem, nyní se však poprvé objevují i jiné náznaky. Úvod je věnován ambientní ploše s následnou pomalou vybrnkávkou, ta pozvolna přechází do hrubějšího vyznění, zpočátku s odérem doom metalu, následně se DAKHMA vytasí s blackovým bzučením, které kombinuje s další salvou smrtelných riffů a tak nějak se v průběhu skladby všechny tyto variace prolínají a tvoří zajímavou a neuchopitelnou kombinaci, až se kruh zkompletuje přechodem do temného ambientu, jímž je prostoupena celá „Chinvat (Ascension III – Agony).

Šestka „Consuming the Nasu (of Shredded Impurity)“ už je zase masakr á la první tři skladby a zejména kvůli úvodnímu riffu ji považuji za jeden z topů alba. Při dalších dvou písních „Of Charred Flesh (Blessed by Illuminating Fire)“ a „The Silent Tower (Gather Ye of Life)“ už ale maličko přichází dojem monotónnosti. Sice obě obsahují zajímavé momenty, stopáž alba je přece jen rozsáhlá a byl by třeba v takové chvíli nějaký moment překvapení, který by udržoval posluchače stále ve stavu absolutní bystrosti. Ačkoliv pasáž v čase 1:30 u první jmenované kompozice zabíjí, o tom zase žádná! „The Silent Tower“ je svou výstavbou však až příliš podobná čtyřce „Ascension II“.

Ale máme tu ještě další dva tracky, kterými je verze od Godz ov War Productions obohacena oproti vydání původnímu. „Call from the Grave“ od BATHORY je sice zahraná dobře a nemám s ní žádný problém, ale celkově covery moc nevyhledávám, pokud nejsou přepracovány svojským způsobem. Závěrečná desetiminutová „Rite of Daebaaman (The Spiritual Invocation of Akem Manah)“ je ale počinem zajímavým: kytarová zeď, zastřelné vokály a až šamanská atmosféra jsou pohlcující. K Daeně jsme po 67 minutách došli, teď jen, kam nás tento psychopomp zavede... zda do zoroastrijského ráje, nebo Domu lží? Jak čistá je vaše duše?

Co se týče nějakého přirovnání pro představu, nemohu si pomoci, dost často u DAKHMA slyším inspiraci americkými IMMOLATION. Některé riffy, kdyby byly podrobeny čistší produkci, by zapadly na takové "Close to a World Below" bez problémů. Tento dojem umocňují občasná sóla, která se též přibližují stylu Boba Vigny. Atmosférou, hnilobností a zvukovou syrovostí je Švýcar od americké legendy vzdálen dost, tam bychom se mohli více bavit třeba o podobnosti s GRAVE UPHEAVAL, kytarová práce ale IMMOLATION evokuje poměrně zásadně. Zbývající strunný nástroj, tedy basu, jsem vůbec nezaznamenal.

Vokál je pak kapitolou sám o sobě. Kerberos se prezentuje tu hlubokým growlem, tu až z paty vytáhne ohavný řev, často jsou obě tyto polohy zvrstveny. K tomu je přidáno neustálé efektové zkreslení, na které jsem si chvíli musel zvykat, ale k odpornosti hudby se daný vokál hodí.

Zvukově už jste jistě z předešlého popisu poznali, že jde o underground nejhrubšího zrna, což k celkové náladě „Passageways to Daena“ naprosto pasuje. Nevadí mi špinavá produkce, ale mrzí mě určitá hlasitostní nevyrovnanost, zejména při sólech, které vyplavou na povrch s až moc velkou intenzitou. Nově přidané skladby jsou pak celkově opatřeny jiným mixem než osmička předchozích.

Pokud máte rádi UG po všech stránkách, zkuste dát DAKHMA šanci, jinak pro vás „Passageways to Daena“ asi nebude. Nápady deska obsahuje zajímavé, kytarová práce je skutečně dobrá, atmosféra zničující, ale o žádný TOP v rámci žánru nejde. Strávených večerů po boku Kerberosova projektu ale nelituji a další počiny jistě budu sledovat.

Seznam skladeb:

  1. Barashnûm (Defiled by Dead Flesh)
  2. Where Shattered Minds Collide (The Immortal March)
  3. Ascension (Flesh and Bone)
  4. Ascension II (The Light Eternal)
  5. Chinvat (Ascension III - Agony)
  6. Consuming the Nasu (of Shredded Impurity)
  7. Of Charred Flesh (Blessed by Illuminating Fire)
  8. The Silent Tower (Gather Ye of Life)
  9. Call from the Grave (Bathory Cover)
  10. Rite of Daebaaman (The Spiritual Invocation of Akem Manah)

Čas: 67:32

Sestava:

  • Kerberos - vše

http://dakhmacavern.bandcamp.com/
http://godzovwar.com/


Zveřejněno: 29. 03. 2017
Přečteno:
3788 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář