Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

KNEDLOFIL, GOAT CULT, RAVENLAW, KOVADLINA, VALURY, MURDER INC., SHITSTORM

Mandéz:

V poměrně chladném dubnovém odpoledni nakládám poslední cajky do auta a vyrážím směr Hořovice, kde je dnes svátek regionální hudby, koná se zde totiž Region Festival 2017. Už z názvu je návštěvníkovi jasné, že by se mělo jednat o přehlídku okresních kapel. Koncert pořádaný Richardem Abrahamem a kapelou VALURY se zaměřil na místní autorskou undergroundovou scénu. Klub nemohl být zvolen lépe, protože dle mého názoru disponuje jednak skvělým zázemím, tak i zkušeným a schopným zvukařem. Kvalita reprodukce je tedy vždy špičková, což je nicméně někdy metla na samotné muzikanty (smích). Koncert začíná v 18:00 a já jsem cca v půl na místě. Klub už dávno není prázdný, dávám první točené od jednoho místního pivovaru a čekám na první kapelu. Jen dodám, že vstup byl celých sto korun, což je dle mého názoru za 7 kapel velice příznivá cena.

Nastupují KNEDLOFIL. Poměrně nová kapela přímo z Hořovic hrající punk v té nejsyrovější podobě. Až na jednu výjimku - Lukáše, který si dnes střihne také set s posledními SHITSTORM, se pro mě jedná o neznáme tváře a vůbec první setkání s kapelou naživo. Ano, opravdu se z pódia valí šlapavý, svižný a vyhrávkami nikterak nekomplikovaný punk, který stahuje pod pódium první tanečníky. Hudba KNEDLOFILU se mi líbí a myslím, že se jedná o příjemné zpestření místních UG vod. Co se mi nelíbí, je zpěvákův projev. Ať už se jedná o průpovídky mezi songy (OK, každý má svůj styl a každý z nás není rozený řečník), nebo zpěv, který je dle mého častokrát dost kostrbatě frázován a celkový dojem pak možná trochu sráží. Nicméně první setkání hodnotím kladně.

S nastoupením druhé kapely přichází pro mě také jeden z vrcholů večera - GOAT CULT. Opět poměrně mladá kapela z nedalekého Žebráka, které zde nedávno vyšla recenze „Split Demo 2016“, a ve které bylo napsáno, že síla kapely se projeví především na živém koncertě. A bylo tomu tak i tentokrát. I když se kapela v současnosti vyrovnává s odchodem jednoho z kytaristů, na živém vystoupení to nebylo vůbec znát. V některých momentech možná i díky vymoženostem v oblasti kytarových krabiček a zkreslovadel. Přicházím blíž a pódiový výstup zpěváka Tomáše mě zcela vtahuje do dění. Melodický death, místy až nezaškatulkovatelný, se valí z repráků a krom Tomášova výkonu musím vypíchnout i výkon basáka Jiřího, který hraje na basu pár měsíců, ale na jeho výkonu to není vůbec znát a některé krkolomné akordy si „dává“ s úplným přehledem. Vrcholem vystoupení je pro mě vál „Vlak Vyšší Kvality“, který je hudebně naprosto famózní a navíc doplněn vtipným textem z reality.

V průběhu večera dostávám info o osmi desítkách platících, což je slušné. Navíc po připočtení hudebníků z kapel a dalších lidí na guest listu je klub slušně zaplněn. Čekám na další vystupující a s radostí vítám pár známých tváří až z Prahy. To už nastupují hořovičtí RAVENLAW s jejich powermetalovou show. Při prvním pohledu na pódium si říkám, že zpěvákovi/klávesistovi Medouchovi chybí už jen ony slavné hammondky a má to komplet (smích). Kapela už funguje nějaký ten pátek a je složená ze samých ošlehaných muzikantů, v mnoha případech z dalších místních kapel. Power v podání RAVENLAW je rychlý a melodický, hnaný nekompromisními Haďovými bicími a nemám s ním problém. Nicméně se přiznám, že v otázce power metalu dávám vždy přednost jedné jediné kapele z tohoto žánru, tedy „americkým mejdnům“ ICED EARTH. Na konec nechybí ani jistá pódiová show, ve které figuruje motorová pila. Více neprozradím, je třeba vidět naživo (úsměv).

Následuje vystoupení další hořovické stálice, kterou není nikdo jiný než KOVADLINA, jejíž vznik se datuje v roce 1995. Pro upřesnění – nejedná se tedy o 20 let mladší KOVADLINU v čele s Banánem. Hořovická parta hraje hudbu na pomezí syrového metalu a punku. Nevím, zda to byl záměr, nicméně v posledních letech je jejich hudba zjemněna houslemi, které mi nepřipadají jako rušivý element. Šlo tedy o mé již asi čtvrté setkání s KOVADLINOU a musím přiznat, že jsem se nikdy nenudil. Ať už šlo průpovídky kapelníka Jardy Pelána nebo samotný nářez, vždy jsem se bavil. Ani tentokrát mě vystoupení nezklamalo a já osobně se těším na debutové CD, které spatří světlo světa letos na podzim.

Po velice krátkém přezvučení nastupuje pořádající kapela VALURY. Za zmínku určitě stojí, že hladký průběh večera nebyl nikterak narušovaný dlouhými přestávkami na zvučení. Mezi kapelami čas vždy na pivko, popřípadě cigáro před klubem nebo ostatní potřeby a hned zpět před pódium. VALURY se s tím nikterak nemazali a sypali jeden vál za druhým. Údajně mělo být přehráno celé debutové CD. Zvuk byl opět parádní, každý z nástrojů čitelný a vše pohromadě držely strojově přesné Vencovy bicí. Konečně se rozjíždí i pogo a není se čemu divit, protože VALURY dokáží naživo rozhýbat i kdejakého zatvrzelého metalistu (smích). Po setlistu plném svižných písní přichází na řadu tombola o zajímavé ceny. Dle mě dobrý nápad. Koupíte si lupen za kilo a ještě můžete vyhrát třeba lístek na Obscene.

Celkově myslím povedený večírek a přehlídka regionálních kapel, které třeba za hranicí okresu nemusí někdo znát. Důležité však je, že se dokáže sejít větší publikum, zapařit na autorskou hudbu a podpořit kapely třeba koupí nějakého toho merče. Ve dveřích klubu se objevuje 4horsemen a já mu tímto předávám štafetu.

 

4horsemen:

Co víte o jménech jako Lepke Buchalter a Albert Anastasia? Nic? A co tedy jméno světáka Bugsyho Siegela? Už se trochu chytáte? V každém případě prozradím, že tito pánové rozjeli svoji kariéru na hodně zvláštních praktikách. A tito řezníci svoji společnost pojmenovali MURDER INC. Ze stejné líhně snad musejí pocházet i Pete, Mandéz, Beny a Franta, protože takovou vražednou show jakou rozjeli, jim snad musí závidět kdejaká přední kapela. Přehrávalo se z nahrávek „Je čas zemřít!" a novější „Povolení zabíjet" a pódium berounským vrahům bylo očividně malé. Nejvíc mě zaujal bicmen a jen jsem přemýšlel, u jakého mistra se tento šílenec učil, protože to, co tento maniak předváděl, tak to klobouk dolů. Jejich surový řeznický thrash ke konci podpořil i Leatherface, který vypadal, jak kdyby před chvílí skončil na svých soukromých jatkách.

Thomas Hewitt svoji masku neodhodil, vzal do ruky basu a ukončil hořovickou přehlídku kapel společně s kapelou SHITSTORM, která předvedla hudbu s deathmetalovým jádrem, na které je naroubovaná kombinace black a heavy metalu. Deathmetalový dusot je přibrzděn temnou basou a murmurem zpěváka Mikeše a v určitých heavy kytarových vyhrávkách je hudba naopak zjemněna. Nakonec to vše nabízí výraz skočného, pochodového a veselého metalu jako například úsměvná „Smrt". Hmm, zajímavé... Opět mě tady zaujal bicmen, ale tady jako protipóĺ předchozí kapely, protože i tentokrát mě napadlo, u koho se učí. V kapele jsou tři kytary, takže o vyhrávky není nouze a velmi povedenou písní je třeba „Aréna", při které se na oplátku na pódiu vyblbnul i Mandéz z MURDER INC. Nicméně o tom, že vystoupení bylo dobré, svědčí podpora fan kapely (Mikeše), která je právě z Hořovic.

Pozdě, ale přece jsem dorazil, a i tak jsem rád, že jsem viděl pár zajímavých tváří, Richarda nevyjímaje. A o tom takový festival taky je.

 

 


Zveřejněno: 24. 04. 2017
Přečteno:
3695 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář