Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2017, Support Underground / thrash metal / Slovensko

Slovenská mladá thrashová smečka ACID FORCE již dlouho ohlašovala vydání prvního velkého alba. Jak se stává na česko-slovenské scéně zvykem, i po této partě sáhl Koník z labelu Support Underground a postaral se o kompletní vydání nového materiálu. Děje se tak rok a půl poté, co ACID FORCE vyslali ven své vůbec první EP "Towards the Nuclear Load".

Nové album "Atrocity for the Lust" vyšlo u Support Underground ve dvou verzích - na digipacku a na vinylu (vychází 12. května). Digipacková verze, kterou mám momentálně k dispozici (těším se na asfalt!), představuje standardní produkt z dílny tohoto aktivního labelu. Tím mám na mysli kvalitní zpracování, od obalu až po obsah informací. Nechybí kapsa na obsáhlý booklet, ve kterém najdete všechny texty, info o sestavě a nahrávání i fotky. O tom, že kluci z ACID FORCE chtěli vydat co nejprofesionálnější nahrávku svědčí i fakt, že obal alba nakreslil známý americký malíř Andrei Bouzikov. Tento chlapík má svůj specifický styl, ten se mi ale za poslední roky už poněkud omrzel. Zdá se mi, že Andrei vykrádá sám sebe, kresbám chybí překvapení i nápad. A to je případ i obalu "Atrocity for the Lust". Nicméně i tak se jedná o pěkný obal, který, pevně doufám, vynikne především na vinylovém formátu. Mezi obaly českých a slovenských kapel se samozřejmě jedná o špičku.

Na albu najdeme celkem deset skladeb. První instrumentálka "Unleash" spolehlivě poslouží jako intro. Přiznám se, že mě tento úvod trochu překvapil. Pomalé tempo a hutný riff i sólo, to vše bych klidně tipoval na nějakou stoner kapelu. Dobrá volba, jen možná příliš dlouhá. Na ostro tak ACID FORCE začínají až skladbou "I Am The Skating Man". A zde už je jasně slyšitelná současná tvář kapely. V porovnání s prvním EP jsou zde ACID FORCE mnohem vyzrálejší a herně na vyšším levelu. Už ani tolik omílané TOXIC HOLOCAUST v tom neslyším, což je jedině dobře. Tuto skutečnost kluci potvrzují např. hned v následující "Speedtrain", kam zařadili i Lemmyho jako předmluvu. Zde se mísí různé odnože, od klasického thrashe osmdesátých let, přes americký crossover až po heavy/speed metal. Ten riff je prostě heavík, jak se patří. "Echoes of Fear" je přesně tou skladbou, která nehodlá nastavovat nějaké kompromisy. "Diamond Skin" bych se pro změnu nebál nazvat thrash´n´rollem. Nahoru a dolů, chytlavý riff, prostě zábava.

Druhou polovinu alba otevírá song "Vein Ripper". Ten představuje nejrychlejší a nejúdernější kompozici na albu. Nesmlouvavé, úderné, jednoduché a plné energie. V obdobném duchu se nese i následující "All Scum Will Rot". Vůbec mám pocit, že ACID FORCE s přibývající stopáží přidali na tempu. Lehké zklidnění přináší až "Y. C. S.", ve které najdeme několik středně-tempých vyhrávek, které jsou citlivě dokresleny kytarovými sóly. "Spill the Acid" vše zase vrátí do starých kolejí a závěr obstarává titulní vál "Atrocity for the Lust". Opět ultra-rychlá sypačka, která se před svojí polovičkou přehoupne do pomalé a temné pasáže.

S přibývajícími poslechy jsem našel několik pasáží, riffů i kytarových sól, které jsou si nebezpečně podobné. Někdy mi nevadí, ale v některých skladbách, např. "Speedtrain" a "Diamond Skin", bych uvítal kratší stopáž s intezivnějšími sóly a bez stále se opakujících momentů. I přes tuto drobnou výtku jsem však spokojený. "Atrocity for the Lust" splnilo mé očekávání. Pochválit musím obhroublý a srozumitelný Teův vokál, na kterém oproti předchozí nahrávce zapracoval. Stejně jako na výborném frázování. ACID FORCE album nahráli ve studiu SPK. Zvuk je trochu zastřený, což mi nijak nevadí. Kytary jsou dobře čitelné a tak jediná výtka míří k bicím. Tady se trochu ztrácím a například zvuk činelů se mi příliš nezamlouvá.

ACID FORCE se svojí novou deskou zařadili do česko-slovenské thrashmetalové elity. "Atrocity for the Lust" je jasným obrazem toho, co tihle kluci sami poslouchají a jaké muzice věří. Místy mi sice přijde album trochu rozhárané a jednotlivé skladby jsou si dost podobné.

Nový materiál je venku. Teď je na kapele, aby ho dokázala co nejlépe prodat častým koncertováním a schopností dostat nové skladby k lidem. Díky anglickým textům, obalu a kvalitě materiálu má "Atrocity for the Lust" slušnou šanci zaujmout i v zahraničí. Držím klukům palce. Kvalitní práce!

Seznam skladeb:

  1. Unleash
  2. I Am The Skating Man
  3. Speedtrain
  4. Echoes Of Fear
  5. Diamond Skin
  6. Vein Ripper
  7. All Scum Will Rot
  8. Y. C. S.
  9. Spill The Acid
  10. Atrocity For The Lust

Čas: 34:54 min.

Sestava:

  • Fede - bicí
  • Erik - kytara
  • Andrej - kytara
  • Teo - vokály, baskytara

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 05. 05. 2017
Přečteno:
3733 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář