Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EP 2015, vlastní náklad / thrash metal / Slovensko

Thrash metal na Slovensku zažívá renesanci, podobně jako západ Evropy a vlastně celý metalový svět. Výjimkou nejsou mladé kapely, které i přes svůj nízký věk a relativně krátkou existenci pootevírají dveře do velkého světa. Jednou z těchto nadějí jsou thrasheři ACID FORCE z Bánské Bystrice. Určitě jste v minulosti zaregistrovali thrashovou kapelu ANSTRATUS, která i přes své mládí u nás poměrně často koncertovala. Vrcholem pak byla účast na vyhlášeném megafestivalu Wacken Open Air v Německu. ANSTRATUS však šli pomalu ale jistě k ledu a dvojice Teo a Andrej chtěla hrát dál a hlavně častěji. Loni tak dali vzniknout kapele ACID FORCE. Oproti předcházející kapele si oba trochu změnili role. Zatímco Andrej vyměnil bicí za kytaru, Teo pak kytaru za baskytaru. U mikrofonu však zůstal. K sobě přibrali dva podobně nadšené kamarády – Frederika (kytara) a Marcela (bicí). Letos pak konečně svůj nahraný materiál vydali na EP, které nese název „Towards the Nuclear Load“.

ANSTRATUS byli fajn, ale abych se přiznal, tak to na můj vkus bylo příliš laděné směrem SUICIDAL ANGELS. Takže, ač mě naživo bavili, po čase poslouchání se z toho pro mě stal strojový kolovrátek. Sice velmi dobře sehraný, ale stále mi tam chyběla jakási thrashová živelnost. Trochu jsem se bál, že ACID FORCE budou to samé v bledě modrém, ale jejich první koncert mi vyrazil dech. ACID FORCE na to jdou jinak a za mě určitě lépe!

Jsem fanda thrashe i starého hardcore punku, mám rád thrash/black kapely a ano, mám rád i TOXIC HOLOCAUST. A přesně tahle americká banda mě napadla jako první, když jsem si pustil EP „Towards the Nuclear Load“. Úvodní skladba „Apathetic Devastation“ začíná více než minutu dlouhým intrem a pak se na mě vyvalí thrash metalová smršť, která je mixem zmíněných stylů. Ke klasickému old school thrash metalu se najednou nabalila vrstva špíny, jakou dobře známe z thrash/blackových kapel. Už jen Teodorův vokál je zahuhlaný, zašpiněný a správně utopený. To však neznamená, že by nebyl srozumitelný. Naopak, s texty po ruce si s chutí zařvete společně s ACID FORCE. V jednotlivých skladbách nechybí kratší či delší kytarové vyhrávky, které se starají o pestrost celé nahrávky. Chytlavé riffy klasických thrashových střihů často staví i na punkové jednoduchosti a síle. Vály „Pressed to Death“, „God That Never Existed“ nebo „Amunition“ jsou jasnými tutovkami pro koncerty. Osobně jako nejlepší skladbu na EP řadím „God That Never Existed“. Líbí se mi, že zde ACID FORCE vsadili na postupný rozjezd a od pomalejších vyhrávek přes střední tempo se dostali až na nejvyšší rychlostní stupeň. Celá skladba graduje parádním sólem. Ale ani ostatní skladby nijak nezaostávají. ACID FORCE během každé jasně ukazují svůj skladatelský potenciál.

EP „Towards the Nuclear Load“ kapela nahrávala letos v únoru ve studiu SPK a zvuk je přesně takový, jaký ke kapele tohoto ranku patří – chrastivý, špinavý, ale přesto hutný a jednotlivé nástroje i vokál jsou čitelné. Pravdou je, že ještě kvalitnější sound z profesionálnějšího studia by nahrávku posunul o třídu výše, ale na první album se jedná o velmi kvalitní záležitost.

Šest nadupaných skladeb na novém EP „Towards the Nuclear Load“ mě velmi příjemně potěšilo. ACID FORCE vydali CD, které má úroveň po všech stránkách. Kromě hudebního obsahu nosiče nechybí ani texty, fotky a informace o kapele. Obal je taktéž povedenou kresbou, byť na můj vkus není moc výrazný a nebije tolik do očí. Zvlášť logo je díky své černé barvě na obalu hodně nevýrazné. Nicméně jako celek se jedná o velmi vydařené dílo. ACID FORCE neúnavně koncertují, skládají další materiál a vzhledem ke svému věku toho s kapelou stihli celkem dost. Například hraní na letošním Brutal Assaultu. Pevně věřím, že EP „Towards the Nuclear Load“ posune ACID FORCE zase o kus dále a brzy se dočkáme i velké desky. A kdo ví, třeba se i thrashová kapela z východu prosadí v budoucnu i na západě. Kdo jiný by to měl být, než mladí thrasheři hrající kvalitní hudbu a naprosto oddaní žánru? Hlavně, ať jim to vydrží. Thrash ´till Death!

Seznam skladeb:
  1. Apathetic Devastation
  2. Pressed to Death
  3. God That Never Existed
  4. Ancient Disease
  5. Ammunition
  6. Towards the Nuclear Load

Čas: 22:28

Sestava:
  • Teodor Majerík - vokály, baskytara
  • Andrej Petro - kytara
  • Frederik Hrašna - kytara
  • Marcel Dubinský - bicí

Bandzone
Facebook

Zveřejněno: 15. 12. 2015
Přečteno:
4153 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář