Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, vlastní náklad / punk rock / Česko

S tvorbou jihočeské punkrockové formace TRAGEDIS jsem se poprvé setkal někdy koncem roku 2013. Kdy do světa vypustila svoje debutové CD „Zatím si stůj“. Ale jelikož mě tehdy tahle nahrávka, na rozdíl od jiných redakčních kolegů, docela chytla, tak jsem nenašel žádný relevantní důvod, proč si na recenzi nevzít i aktuální počin této party vydaný v letošním roce a nazvaný „Nikdy to nevzdám“. Stejně, jako u prvotiny zde v krátkosti zmíním, že skupina působí v sedmičlenném složení a v jejím nástrojovém obsazení můžeme vyjma klasiky kytary, basa, bicí nalézt i akordeon a housle, obojí navíc v rukách něžného pohlaví. Z právě vyřčeného si pak hned v úvodu článku sami můžete udělat úsudek, o jakou muziku se zhruba jedná a jestli je určena právě pro vás. (úsměv)

Novinka obsahuje celkem 10 autorských skladeb z dílny kapely, v souhrnné délce lehce přes 30 minut, které rozhodně potěší fanoušky zpěvného melodického punk/pub rocku, v kombinaci s metalovými prvky a rovněž lehkými folkovými nádechy. Stejně tak, jako u debutu, bych i v tomhle případě mohl napsat, že všechny prezentované songy jsou co do kvality v podstatě na stejné, velice dobré úrovni, není mezi nimi žádný slabší kousek, který by působil rušivým dojmem, ale ani žádný vysloveně megahit, který by ostatní věci o třídu převyšoval a odsuzoval je tak do pozice outsiderů, jak se občas taky někdy stává. Prostě u TRAGEDIS vítězí kvalita nad kvantitou a přestože bych na CD klidně uvítal mnohem větší nálož muziky, tak na druhé straně musím uznat, že v této podobě, kdy v podstatě každá představená píseň může být pro daného posluchače oním výrazným hitem, je to takřka ideální řešení. Z mého pohledu výborný výkon podává hlavní zpěvák a kytarista (akustika) Vojta Petrů, jehož hlas do tvorby Jihočechů sedí naprosto dokonale, a když ho ve sborech doplní ještě další členové (a členky, na děvčata určitě nesmím zapomenout) skupiny a ve většině songů i hostující Šony, jedná se o jedny z nejsilnějších momentů alba. TRAGEDIS ovšem dokonale šlapou nejen po stránce vokální, ale i instrumentální a je vidět (vlastně slyšet), že každý člen jasně ví, jak se svým nástrojem nakládat, řekl bych, že na uvedený mix hudebních stylů je výkon této sedmičky muzikantů až nadstandardní. Líbí se mi i trefné texty, ve většině vyprávějící klasické příběhy ze života, nejvíce jsem si pak v tomhle směru oblíbil song číslo devět „Když punkáči stárnou“, což je opravdu špička. Stává se, že u některých kapel texty moc nevnímám, případně spíše okrajově, ale u TRAGEDIS opravdu stojí za to, se do nich pořádně zaposlouchat. Sice to na CD uvedeno není, ale předpokládám, že autorem textové složky je opět zpěvák Vojta Petrů.

Nahrávalo a mixovalo se ve studiu ExAvik pod taktovkou Pavla Broma, mastering potom obstaral Přemek Haas (studio PyHa). A tahle již mnohokrát osvědčená dvojka, vzájemně spolupracující už pěknou řádku let opět potvrdila své kvality a ušila skladbám skutečně výborný zvuk. Přesto, že těch nástrojů je tam opravdu celkem dost (když budu počítat i zpěv, tak 8), všechny jsou naprosto krásně čitelné a vzájemně se nepřebíjí. CD vychází v podobě dvoupanelového digipacku s bookletem, v němž se můžeme pokochat kompletními texty.

TRAGEDIS mě stejně tak, jako před lety svým debutem, potěšily i touhle novou deskou a ač jsem z nejmenovaných pozic z naší redakce zaznamenal názor, že tvorba této bandy je věrna jejímu názvu, tedy „tragédi“, tak já sám si to nemyslím. (úsměv)
 

Seznam skladeb:

  1. Až to vzdám
  2. Punkovej vlak
  3. Commedia Dell Arte
  4. Strach
  5. Vlčí smečky
  6. Den blbec
  7. Už zase
  8. Temná holka
  9. Když punkáči stárnou
  10. Poselství

Čas: 31:20

Sestava:

  • Vojtěch Petrů – hlavní zpěv, akustická kytara
  • Rosťa Matoušek – elektrická kytara, vokály
  • Vendula Matoušková – akordeon
  • Alice Marková – housle
  • Daniel Sviták – elektrická kytara
  • Tonda Lehejček – basa, vokály
  • Dan Lévai – bicí


Hosté:

  • Šony – vokály
  • Josef Stráník – basa (10)

Web
 


Zveřejněno: 19. 04. 2017
Přečteno:
4503 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář