Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

TRAGEDIS – Za tím si stůj CD 2013, vlastní náklad / PHR Records

Dalším dobrým důkazem toho, že domácí punková scéna je opravdu hodně bohatá a nabízí nepřeberné množství kvalitních a zajímavých spolků, jsou jihočeští TRAGEDIS, konkrétně pocházející z Lodhéřova u Jindřichova Hradce. Ti se začali formovat v roce 2008 a loni o sobě dali vědět svým, ve spolupráci s PHR Records vydaným, debutovým CD s názvem „Za tím si stůj“.

Placka obsahuje dohromady 11 kvalitativně velice dobře vyvážených melodických punkrockových songů, které rozhodně nepostrádají potřebnou údernost, punkovou živelnost a svižné tempo. Vyjma v podstatě pro punk klasických nástrojů, jimiž jsou kytara, basa a bicí, má kapela navíc ve svém obsazení i (podobně jako třeba TŘI SESTRY) housle a akordeon (obojí navíc v rukou dívek, které zároveň sem tam působí i jako doprovodné vokalistky), což ve výsledku působí jako velmi zajímavé a hlavně účelné zpestření a obohacení skladeb, z nichž bych určitě rád vyzdvihnul třeba úvodní trojblok, který tvoří songy „Hit“, „Bezdomovců zem“ a (skoro) titulní „Buď svůj“, dále pak například ještě osmičku „Zpátky do klubů“ nebo závěrečný „Život“. Ale jak už jsem zmínil, pozornost si jistě zaslouží všechny písně.

Textová náplň skladeb, kterou podle mých informací obstarává zpěvák Vojta Petrů, je pro zmíněný žánr, tedy punk, taková, řekl bych klasická, prostě neúprosná kritika všeho možného, nač si jen vzpomenete, ať už se jedná o fungování současné společnosti, mezilidské vztahy, politickou nebo kulturní sféru, či životní styl.

Songy byly natočené v klatovském studiu ExAvik, pod taktovkou ostříleného Pavla Broma, mastering pak obstaral neméně protřelý Přemek Haas ve svém studiu PyHa. Kdo se na domácí scéně v tomto směru alespoň trochu orientuje, tak jistě ví, že o výsledné kvalitě soundu není tím pádem třeba polemizovat, jelikož právě zmíněná dvojka je podepsaná pod spoustou zvukově perfektních nahrávek, ať už v rockovém, punkovém nebo metalovém ranku.

V punkovém duchu je pochopitelně vyvedený i obal CD, jehož titulní stránku zdobí společensky unavený punker s lahváčem v ruce, uvnitř najdete vyjma fota kapely i kompletní texty a nechybí ani další podrobnosti kolem nahrávky.

Na to, že tohle album vlastně bylo mým prvním kontaktem s tvorbou kapely, tak po jeho poslechu musím rád konstatovat, že mě předložená muzika příjemně překvapila a zaujala, tudíž dávám osm a už teď se těším na případného následovníka této desky.

Seznam skladeb:

  1. Hit
  2. Bezdomovců zem
  3. Buď svůj
  4. Uniformy
  5. Česká
  6. Spolu
  7. Lovesong
  8. Zpátky do klubů
  9. Saxo song
  10. Moderní krasavice
  11. Život

Zveřejněno: 04. 01. 2014
Přečteno:
4122 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář