Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, které vychází v dubnu 2017 + tipy na koncerty.

V dubnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Dubnové tipy: Opat

INFERNO (ČR) – „Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)“
Psychedelic black metal, World Terror Committee
V dubnu vyjdou dvě desky, které u mě mají už předem ambice státi někde v čele pelotonu na konci roku 2017. První z nich je sedmá řadová deska karvinských INFERNO. Prvotní tvorbu kapely si v současnosti poslechnu spíše sporadicky, od alba „Uctívání temné zuřivosti“ (2008) se ale INFERNO řadí k absolutním vrcholům české scény, což dosud nejvýrazněji potvrdil předešlý počin „Omniabsence Filled by His Greatness“. Tehdy skupina přišla s odlišným pojetím black metalu, nežli v předchozích případech, a na „Gnosis Kardias...“ jde ještě dál. Zatím jsem měl možnost slyšet několik ukázek, které byly až dechberoucí. Opar psychedelična, žánrových přesahů a neuchopitelné atmosféry mě navnadil a 4. dubna můžeme všichni být pohlceni. O vydání na CD i LP se postará label World Terror Committee. Kromě stálé sestavy na desce vokálně hostuje Nikolaos z řeckých ACHERONTAS.

NIGHTBRINGER (USA) – „Terra Damnata“
Black metal, Season of Mist
Druhým nesmírně očekávaným albem jest „Terra Damnata“ od amerických NIGHTBRINGER. Na posledních albech se vyprofilovali takovým způsobem, že slyšíte několik sekund kytarové práce a je vám naprosto jasné, o jakou kapelu se jedná. Ale nejsou to jen charakteristické melodie, které činí NIGHTBRINGER svojskými, ale také typický řev Naase Alcametha nebo bubenická práce mistra Menthora, kterou jsem blíže popisoval třeba v recenzi na poslední ANTAEUS. Předchozí počin NIGHTBRINGER „Ego Dominus Tuus“ je i přes stopáž více než 70 minut naprosto fantastický a malíčko ve mně hlodá domněnka, zda Američané dokáží tento skvost překonat. Z třech vypuštěných ukázek je jasné, že se NIGHTBRINGER drží svého kopyta, zatím si ale netroufám hodnotit, jakým způsobem na mě „Terra Damnata“ zapůsobí. Deska vyjde 14. dubna u Season of Mist na CD, 2LP i MC.

FARSOT (Německo) - „Fail·Lure“
Black metal, Lupus Lounge
Po šesti letech se vytasí s novou studiovkou němečtí black metalisté FARSOT. Ti mě nejprve dostali už deset roků starou debutovkou „IIII“, následující „Insects“ (2011) bylo též zdařilé, ale přeci jen syrovější a přímočařejší předchůdce u mě zůstal nepřekonán. Jsem zvědav, kam se FARSOT na „Fail·Lure“ posunou, půjde spíš o takový post-black, tak doufejme, že se vyvarují bezhlavému a nudnému tydlikání a budou znovu útočit na emoce. O produkci alba se postaral V. Santura (DARK FORTRESS, TRIPTYKON). „Fail·Lure“ vyjde 21. dubna u Lupus Lounge v několika verzích na CD i vinylu.

VIRUS (Norsko) - „Investigator“ (EP)
Avant-Garde rock/metal, Karisma Records
Loni v červnu vyšla skvělá řadovka VIRUS s názvem „Memento Collider“ a ani ne rok poté už jsou tu Norové s dalším materiálem. Tentokrát pouze dvouskladbovým EP „Investigator“, za stejnojmennou skladbou se pak skrývá zajímavý koncept: „'Investigator' je věnován Columbově pravému oku. Peter Falk, který ztvárnil tuto roli v klasickém detektivním seriálu, měl skleněné oko. Myslíme si, že ono oko bylo samostatnou postavou série a mělo by se mu též dostat uznání. V sedmdesátých letech mělo několikrát obdržet Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.“ VIRUS dokonce již pustili videoklip ke zmiňované skladbě. Společně s druhou - „The Blue Flags of the Dead“ - si budeme moct EP poslechnout 21. dubna díky Karisma Records, kteří se postarají o vydání sedmipalcového vinylu.

AYREON (Nizozemsko) - „The Source“
Progressive rock/metal, Music Theories Recordings
Poslední tip je z trochu jiného soudku. Nizozemský umělec Arjen Anthony Lucassen společně s bubeníkem Edem Warbym a rozmanitou směsicí hostů přijdou po čtyřech letech s další progresivní náloží, jak zvykem hned dvojalbovou. Samozřejmě znovu půjde o koncepční počin rozdělený do několika celistvých úseků. Mezi vokalisty na „The Source“ se řadí například James LaBrie (DREAM THEATER), Simone Simons (EPICA), Nils K. Rue (PAGAN'S MIND), Tobias Sammet (EDGUY, AVANTASIA), Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN), Russell Allen (SYMPHONY X, ADRENALINE MOB) nebo Floor Jansen (NIGHTWISH, ex- AFTER FOREVER) a mnoho dalších. Některé z kmenových kapel jmenovaných hostů bych si už asi neposlechl, ale věřím, že Arjen dokáže s AYREON znovu umíchat velmi poutavý koktejl. Zjistíme 28. dubna, kdy 2CD vyjde u Music Theories Recordings.

Tipy na koncerty:
9. 4. DRAGGED INTO SUNLIGHT, MONARCH, BIRUSHANAH – Praha, Mayapur pokojíček
19. 4. BENIGHTED, WORMED – Praha, Modrá Vopice
24. 4. MERRIMACK, KOZELJNIK, ZLOSLUT – Karviná, Hard Cafe

 

Dubnový tip: Coornelus

LIFE OF AGONY (USA) – „A Place Where There's No More Pain“
Alternativní metal / rock, Napalm Records
Ponechat bokem zmínku o LIFE OF AGONY a jejich nové desce si nemůžu dovolit. Tahle kdysi HC parta z New Yorku, která prošla vývojem směrem k alternativnímu metalu, patří do mého zlatého klenotu. Alba „River Runs Red“, „Ugly“ a „Soul Searching Sun“ jsou prostě klasiky devadesátých let a navázat na ně nebude možné. Přesto si novinka „A Place Where There's No More Pain“ pozornost zaslouží. Za prvé proto, že album nazpívala poprvé v historii kapely žena, přesto se osazenstvo z klasických let kapely nezměnilo! To si jen kdysi švarný fešák Keith Caputo změnil pohlaví a stal se ženou – Minou Caputo. Hlasově se ale nic nemění a lze tady očekávat nadstandardní výkon, kdysi úžasného zpěváka, dnes již krasavice. Dle úvodního singlu se lze bohužel obávat toho, že LIFE OF AGONY už toho po hudebního stránce moc říct nemohou a to i navzdory tomu, že se skupina sešla v nejklasičtější sestavě a to i včetně bubeníka Sala Abruscata (ex-TYPE O NEGATIVE, A PALE HORSE NAMED DEATH).

Tipy na koncerty:
18. 4. King Dude - Praha, Futurum
25. 4. ALARIC - Praha, Strahov 007
26. 4. Chelsea Wolfe - Praha, Futurum

 

Dubnové tipy: Johan

INFERNÄL MÄJESTY (Kanada) - „No God“
Thrash metal, High Roller Records
Kanadští thrashmetaloví pionýři se hlásí s plnohodnotným albem po dlouhých třinácti letech. Po dlouhé pauze se veteráni (tři zakládající členové stále v sestavě, a to kapela vznikla před jednatřiceti lety!!!) připomněli singlem v roce 2015, poté přidali další, až letos ale uzrál čas na velké album. Ochutnávka „No God“ už internetem koluje delší čas, a v podobném duchu se nese i zbytek alba, které lze označit jako most mezi starou tvorbou a moderní dobou, která si žádá více techniky, čistější produkci a samozřejmě více nápadů. Těmi pánové opravdu nešetří, servírují variabilní thrash metal různorodých temp, ale pořád se dá mluvit o old school muzice, modernisté nechť se raději poohlédnou jinde… Album „No God“ nabízí i několik kroků stranou, třeba ženský hlas v předělu „False Flag“, několik překvapivě dlouhých skladeb přesahujících šest minut, ale hlavně poctivou porci muziky. Zatím je anoncováno vydání CD, jestli bude vinyl, tak bude muset být tuplovaný, protože album hraje přes padesát minut...
 
NOVEMBERS DOOM (Švédsko) - „Hamartia“
Doom/death metal, The End Records
Další zasloužilí umělci vydají jubilejní desáté řadové album 14. dubna prostřednictvím The End Records. Zatím jsou k dispozici ochutnávky „Zephyr“ a „Plague Bird“, v obou případech jde o typickou práci kapely, řekněme na obou pólech, na kterých se pohybuje. Zatímco „Plague Bird“ má blíže k tradicionalistickému doom metalu, místy ponurému, místy melodickému, podpořeného skvělým procítěným vokálem Paula Kuhra, „Zephyr“ nabízí mnohem variabilnější, rychlejší a deathovější porci muziky. Co mě ale úplně uzemnilo, je titulní cover alba, morový zobák vypadá skvěle pokaždé, tady je ale parádní celá kresba.

Tipy na koncerty:
1. 4. Žižkův vraždící palcát XLV. - Tábor, Milenium
14. 4. WAR FOR WAR, AWRIZIS, LATEXJESUS - Brno, Eleven
20.-22. 4. Beltinefest 2017 - Praha, Brno a Ostrava

 

Dubnové tipy: Peťan

SATAN´S HALLOW (USA) - "Satan´s Hallow"
Heavy metal, Underground Power Records
Debut kapely SATAN´S HALLOW by si neměli nechat ujít příznivci klasického heavy metalu staré školy. Tahle parta se dala dohromady v Chicagu před necelými 4 roky. Za mikrofonem se objevuje charismatická zpěvačka Mandy Martillo, která dala kapele jasnou tvář. Už podle singlů je jasné, že tohle album je mezi fans hodně očekávané. Vychází již 1.4. u Underground Power Records.

BLOOD FEAST (USA) - "The Future State of Wicked"
Thrash/death metal, Hells Headbangers Records
Legenda z New Jersey se hlásí o slovo! BLOOD FEAST vydají svoji třetí řadovku 14. dubna po neuvěřitelných 28 letech. Album vyjde u známého labelu Hells Headbangers Records a těšit se můžeme na deset skladeb, které budou pokračovat tam, kde BLOOD FEAST kdysi končili. Old school thrash/death řezanice, která již podle ukázek bude patřit do přehrávačů všech milovníků staré školy. "The Future State of Wicked" vyjde na CD i LP. Tohle si rozhodně nenechte ujít!

NIGHT DEMON (USA) - "Darkness Remains"
Heavy metal, Steamhammer
Podle mého názoru jedna z nejlepších heavy kapel poslední doby. NIGHT DEMON po výborném debutu přicházejí s druhou velkou deskou, která vyjde 21. dubna u Steamhammeru a ponese název "Darkness Remains". Singl "Welcome to the Night" sklidil perfektní odezvu od fans a něco podobného se čeká u kompletního alba. Je jasné, že na něm budou NIGHT DEMON servírovat nefalšovaný heavy metal s čistým vokálem, melodiemi a s řadou kytarových sól.

Tipy na koncerty:
6. 4. EXORCIZPHOBIA, CHAMBER, LOTHO - Praha, klub Famu
22.4. LYCANTROPHY, KAAR, EXORCIZPHOBIA, UCHÁZÍM, MASÁŽ - Písek, Papírák
28.4. GRIDE, BRUTALLY DECEASED, KAOSQUAD - Praha, Modrá Vopice

 

 


Zveřejněno: 01. 04. 2017
Přečteno:
3757 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář