Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

LP/CD/MC 2017, Nuclear Blast / thrash metal / Německo

Čtyři roky utekly jako voda a němečtí praotcové thrash metalu KREATOR přicházejí s dalším řadovým albem, v pořadí již čtrnáctým. Tato čtveřice patří mezi moje nejoblíbenější kapely vůbec a tak přiznávám, že vydání každé jejich nové desky je pro mě malým svátkem. Vždy si říkám, s čím asi tito veteráni přijdou. Za ty roky mám KREATOR přečtené natolik, že by mě novým materiálem těžko překvapili, ale pokaždé dokážou něčím novým zaujmout. I proto jsem se na novinku, která nese všeříkající název "Gods of Violence", opravdu těšil.

Album "Gods of Violence" vyšlo hned ve třech formátech - 2LP, CD i MC. To vše u vydavatelského gigantu Nuclear Blast Records. Vinylová verze byla vydána hned v osmi barevných variantách. Obal se mi líbí. Postaral se o něj kreslíř Jan Meininghaus, který spolupracoval s KREATOR již na předchozí desce "Phantom Antichrist", ale také kreslil obaly dalším kapelám, např. BOLT THROWER. Tentokrát si opět skvěle vyhrál s barvami a prefektně vystihl sdělení celé desky. A to i včetně všech tradičních kreseb KREATOR. Například lebku uprostřed kresby jsme v minulosti mohli spatřit již mnohokrát.

Nejdůležitější je však obsah desky a ten se podle mého názoru podařil na jedničku. KREATOR desku "Gods of Violence" odstartují minutovým intrem "Apocalypticon", které skvěle navodí patřičnou atmosféru. Přichází úvodní skladba "World War Now". Už nyní je jasné, že Mille Perozza a jeho kumpáni pojali nové album trochu jinak. Od prvních momentů mým uším naprosto lahodí melodie a neskutečná pestrost songu. V "World War Now" najdete rychlé thrashové pasáže, které prokládají líbivé melodie a perfektní sólo ve druhé polovině skladby. Ač se někomu může zdát, že KREATOR polevili, já si to nemyslím. S nádledujícím songem "Satan is Real" přichází potvrzení. Tato skladba sice žádný ultra rychlý thrash nepřináší, ale svým snadno zapamatovatelným textem a Milleho výrazným zpěvem se vám vryje hluboko do paměti. Trojka "Totalitarian Terror" je můj nejoblíbenější song. Zde KREATOR řežou jako za mlada a nekompromisní thrash metal prokládají melodickým refrénem, který považuji za nejlepší na desce. Vůbec, takhle skladba má neskutečnou energii. Gradující song, skvělý riff i sólo. A v neposlední řadě text, který je plný hrůz i varování. Následuje titulní song, který byl na internetu k poslechu již mnohem dříve. "Gods of Violence" nové album reprezentuje asi opravdu nejlépe. KREATOR zde nadělují thrash, jaký umí hrát jen oni a zároveň disponují silnými melodiemi, výrazným refrénem a barevným sólem. Pětiminutovka "Army of Storms" se řadí k nejagresivnějším skladbám na albu. A to i přes melodičtější vokály v refrénech a vyhrávkách. Přesně ten thrash, který od KREATOR očekávají snad všichni.

Ani druhá polovina alba "Gods of Violence" nedává mnoho prostoru pro oddech. Pětice skladeb je pestrá a pořád se v každé kompozici něco děje. První z nich je "Hail to the Hordes". Skladba, která vás semele i ve středním tempu. Takový válec, kde Mille Petrozza s klidem odříkává text, jako by se nic nestalo! U skladby "Lion with Eagle Wings" se mi líbí, že i přes melodickou linku, to dokáží KREATOR nasypat v pořádném tempu. "Fallen Brother" pak představuje totální hit. Chytlavý riff, změny tempa, sóla i zapamatovatelný text (části v němčině). Text se poněkud vymyká ostatním a je věnován zesnulým hudebníkům. Skvělé gesto. "Side by Side" je další nabroušenou skladbou, kterou za polovinou rozčísne nejprve dlouhé kytarové sólo a následně klidná pasáž, kde Mille zpívá jen za doprovodu jemného vybrnkávání. Nejrozmanitější skladbu si KREATOR schovali na závěr. "Death Becomes My Light" se zpočátku tváří skoro jako balada. Dokonce ani Petrozzův zpěv není příliš typický. Zajímavý úvod plynule přechází v typický KREATOR. Zde nám kapela nabízí jak thrash, tak středně-tempé momenty. Při více než sedmi minutové stopáži je důležité, že se mění charakter skladby. Závěr se tak unáší v pomalých a houpavých melodiích až do úplného ticha...

Album "Gods of Violence" má stopáž přes padesát minut. Pro někoho moc, pro mě tentokrát ideální, protože se při poslechu ani chvilku nenudím. KREATOR kromě hudby vynikají i po textové stránce. A tento fakt podtrhují i na novince. V textech najdete odraz současných problémů světa a jeho společnosti, historii a další, nepříliš veselá témata. Produkce desky je na té nejvyšší úrovni. KREATOR nahrávali ve švédském Fascination Street Studiu, kde proběhl i finální mix.

Osobně jsem s "Gods of Violence" maximálně spokojený. Řeči o tom, že KREATOR už dávno nejsou thrash metal, jsou zcela zcestné. Jedná se o kapelu, která si jde vlastní cestou a každé své album dokáže okořenit nečím novým. Novinka je pravděpodobně nejmelodičtějším albem v diskografii těchto velikánů. Klasiky od "Endless Pain" až po "Coma of Souls" jsou samozřejmě z jiné doby, ale "Gods of Violence" je jejich perfektní následovník. Thrash metal s jedinečným ksichtem a originálním rukopisem. Tak, jak to umějí jen KREATOR.

Seznam skladeb:

  1. Apocalypticon
  2. World War Now
  3. Satan Is Real
  4. Totalitarian Terror
  5. Gods of Violence
  6. Army of Storms
  7. Hail to the Hordes
  8. Lion with Eagle Wings
  9. Fallen Brother
  10. Side by Side
  11. Death Becomes My Light

Čas: 51:43 min.

Sestava:

  • Mille Petrozza    - kytara, vokály
  • Christian "Speesy" Giesler - baskytara
  • Sami Yli-Sirniö    - kytara
  • Ventor - bicí

Facebook a Homepage


Zveřejněno: 13. 02. 2017
Přečteno:
3962 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 03. 2017 20:02 napsal/a Karstan
Perfektní
Díky BB vnukovi za skvělou recenzi, naprostý souhlas. Šlape jim to pořád skvěle...
13. 02. 2017 20:23 napsal/a pekop
kreator
Tak nevím, asi budu kritizován, ale mě to moc nebere. Zvuk a produkce špičková, ale čekal jsem něco jiného. Tohle je spíš hodně heavy - trash. Album Phantom Antichrist bylo skvělé, ale novinka zamířila hodně do melodických ( až moc líbivých ) vod. Zlatí Sodom, Overkill, Testament, Slayer, Nervosa a určitě i náš Debustrol. ( Tím myslím poslední desky.) Je to můj názor, od takové legendy jsem čekal víc. 7 bodů.