Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Souhrn zajímavých alb, které vychází v únoru 2017 + tipy na koncerty.

V únoru letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Lednové tipy: Opat

NIDINGR (Norsko) - „The High Heat Licks Against Heaven“
Black/death metal, Indie Recordings
Po pěti letech se vytasí norští NIDINGR s novou studiovou desku. Nástupce výborného počinu „Greatest of Deceivers“ dostal jméno „The High Heat Licks Against Heaven“ a vyjde 10. února u Indie Recordings digitálně, na CD i LP. Poprvé se na něm podílel basák Sir, který se může chlubit zkušenostmi z Gaahlových projektů GOD SEED nebo TRELLDOM. Kromě stálých členů na desce budou vokálně hostovat Destructhor, Myrkur (naštěstí tady jistě nezasahovala do kompozičních struktur a nemusíme se obávat takové tragédie, jakou je podle mě její vlastní tvorba) a Garm z ULVER. Těším se na další várku Telochových charakteristických riffů.

IMMOLATION (USA) - „Atonement“
Death metal, Nuclear Blast
Asi nejde od IMMOLATION čekat jakýkoliv větší odklon od dosavadní tvorby. Ač předchozí „Kingdom of Conspiracy“ rozhodně nedosahovalo statutu předchozí vynikající desky „Majesty and Decay“ a už vůbec ne kultů typu „Close to a World Below“, na novinku těchto matadorů se nelze netěšit. Mrzí mě, že kapelu po patnácti letech opustil kytarista Bill Taylor. Uslyšíme, jak zapadne nová tvář Alex Bouks. Zkušenosti má, vždyť například v letech 2007 až 2014 drtil struny u INCANTATION. „Atonement“ vyjde v mnoha různých verzích 24. února pod záštitou Nuclear Blast Records.

WIEGEDOOD (Belgie) - „De doden hebben het goed II“
Black metal, ConSouling Sounds
Po dvou letech tu máme pokračování povedeného alba „De doden hebben het goed“. WIEGEDOOD jsou bandou tří muzikantů, kteří pochází spíše z post-hardcore scény: dvě třetiny mají jako kmenovou základnu OATHBREAKER a kytarista/vokalista Levy Seynaeve pochází z AMENRA. Ač mi velmi často tyto pokusy hudebníků z řad core music o black metal přijdou dost špatné, WIEGEDOOD mě už debutem zaujali a že půjde o jeho logické pokračování nenaznačuje pouze název, nýbrž také obal či počet skladeb (4). Album vyjde 10. února na CD i LP u ConSouling Sounds a Belgičané se také znovu představí českému publiku (viz níže koncertní tipy).

MORD'A'STIGMATA (Polsko) - „Hope“
Avant-Garde Post-Black Metal, Pagan Records
Čtveřice z polské Bochnie ušla za 13 let existence poměrně značný kus cesty a prezentuje se velmi vyzrálým avantgardním black metalem s velmi negativní atmosférou. Občas připomenou krajany FURIA nebo MOROWE (s nimiž mají někteří členové MORD'A'STIGMATA cosi společného), troufám si ale tvrdit, že si drží svůj ksicht. Mám možná radši desku „Antimatter“ (2011) než poslední řadovku „Ansia“ (2013), přesto nemohu „Hope“ v tipech opomenout. Ať to dopadne jakkoliv, půjde o nevšední zážitek. Od 17. února k dostání digitálně, na CD i LP díky Pagan Records.

ENDEZZMA (Norsko) - „Morbus Divina“ (EP)
Black metal, Pulverised Records
Posledním tipem se přiblížím mnohem syrovějšímu pojetí black metalu vyráběného v kolébce black metalu. Přiznávám, že debutovka „Erotik Nekrosis“ mě nikterak zvlášť nedostala, ale poté, co mě ENDEZZMA rozsekali na jednom z ročníků festivalu Phantoms of Pilsen, nemohu nedat novému počinu šanci. Půjde však jen o dvouskladbové EP (to se pánové po pěti letech moc nevytáhli, hehe), na němž se představí noví členové Aske (basa) a Skriu (bicí). Song „Black Tempest“ je z pera Trondra Nefase (URGEHAL, ANGST SKVADRON, BEASTCRAFT ad.), který v ENDEZZMA dříve působil. V roce 2012 ale zemřel a tato skladba by měla být tou úplně poslední, kterou před smrtí napsal. Poslechnout ji + další píseň „Morbus Divina“ budeme moci 24. února díky Pulverised Records.

Tip na koncert:
7. 2. WIEGEDOOD, NIKANDER - Praha, 007
15. 2. THE DILLINGER ESCAPE PLAN, SHINING (NOR) – Praha, Rock Café
25. 2. KZOHH, INFERNO – Plzeň, Parlament

 

Únorové tipy: Peťan

OVERKILL (USA) - "The Grinding Wheel"
Thrash metal, Nuclear Blast
Tak tady není o čem mluvit. OVERKILL přicházejí po dvou a půl letech s další řadovou deskou a ten, kdo tuto legendu pečlivě sleduje, dobře ví, že OVERKILL jsou v posledních letech ve výborné formě. To dokazuje také již zveřejněný singl "Mean Green Killing Machine", který je skvělou pozvánkou k poslechu nové desky. Ta nese název "The Grinding Wheel", vychází u gigantu Nuclear Blast 10. února a nabízí celkem deset skladeb rozložených do hodinové stopáže. Velká očekávání, tradiční kapela a další povinnost pro fans OVERKILL!

MORTA SKULD (USA) - "Wounds Deeper than Time"
Old school death metal, Peaceville Records
Velká neznámá! MORTA SKULD patřili mezi přední death metalové spolky první poloviny devadesátých let. Nyní, po obměně sestavy, přicházejí s pátou řadovkou "Wounds Deeper than Time", která vychází po dlouhých dvaceti letech od jejich poslední velké desky. Američané nahráli na album celkem devět skladeb a dle prohlášení se stále hrdě hlásí ke staré škole death metalu. Tak se nechme překvapit!

POWER TRIP (USA) - "Nightmare Logic"
Crossover/thrash, Southern Lord Recordings
HC/thrashová vichřice z Texasu se hlásí o slovo. POWER TRIP loni navštívili Prahu a jak slíbili, tak splnili. Plánované vydání druhé velké desky "Nightmare Logic" je konečně tady. Album vyjde u Southern Lord Recording 27. února na vinylu i CD a bude obsahovat celkem osm válů. Poctivý crossover/thrash po vzoru kapel CRYPTIC SLAUGHTER nebo CRO-MAGS. Buďte ve střehu!

STRIKER (Kanada) - "Striker"
Heavy metal, Record Breaking Records
24. února spatří světlo světa nová deska kanadských STRIKER. v jejich diskografii se bude jednat o jubilejní pátý zářez. Fanoušci starého heavy metalu se mohou těšit na devět skladeb a více než půlhodinový hudební materiál. Zajímavostí je, že STRIKER vydávají nové album na měsíc přesně po jejich předchozím počinu "Stand in the Fire".

IRON REAGAN (USA) - "Crossover Ministry"
Crossover/thrash, Relapse Records
28 minut, 18 skladeb - jednoduchá rovnice pro novou desku od IRON REAGAN. Stále více populární parta vydává své třetí velké album "Crossover Ministry" již 3. února u osvědčeného labelu Relapse Records. V sestavě najdeme členy MUNICIPAL WASTE a DARKEST HOUR. Je jedno, zda máte raději thrash nebo hardcore. IRON REAGAN nabízejí vyvážený mix mezi oběma styly.

Tip na koncert:
16. 2. Kinder Grinder vol. VI. - Praha, Modrá Vopice

 

Únorové tipy: Johan

OBITUARY (USA) - „No“
Death metal, Decibel
Raritka na sedmipalcovém flexi (ne)vinylu vyjde jako příloha magazínu Decibel 15. 2. 2017. Těžko říci, jestli si jej budeme moci pořídit v Česku, ale předpokládám, že nějaký filuta skladbu kamsi lupne a tak se k ní dostane kde kdo. (úsměv) Sám jsem zvědavý, s čím se Tardyovci vytasí... a s čím následně v březnu na velké desce.

MORD´A´STIGMATA (Polsko) - „Hope“
Post black/avantgarde metal, Pagan Records
Po čtyřech letech jsou tu Poláci s další dlouhohrající deskou, na které předkládají jen čtyři opusy, zato se stopáží kolem deseti minut. Ač má post black (avantgarde) metal to nejlepší za sebou (což se dá říci o kdejakém metalovém subžánru), pořád jsou tu kapely, které se snaží přicházet s trochu jinými postupy a pohledy na věc. MORD´A´STIGMATA už s post vlivy pracují nějaký ten rok, předchozí počin „Ansia“ (2013) ostatně disponoval všemi atributy, které zajímavé album potřebuje. A na novince své vize rozvíjejí, pouhé čtyři skladby nabízejí nejen blackmetalové pasáže, ale i úkroky do sludge/doom sfér či nějaké ty avantgardní hrátky. O tom, že „Hope“ stojí za poslech se budete moci přesvědčit 17. února, kdy vyjde nejen na CD, ale i na LP prostřednictvím Pagan Records.

SINISTER (Nizozemí) - „Syncretism“
Death metal, Massacre Records
Ač se poslední nahrávky SINISTER nesetkávaly s takovými ohlasy jako jejich dřívější počiny, pořád jde o kapelu, která se do metalové historie zapsala nesmazatelným písmem. Tahoun Aad Kloosterwaard, který tuhle smečku drží při životě skoro třicet let (s jednou pauzou, pravda), opět do kapely přibral čerstvou krev a rád by se asi vrátil tam, kde před časem byl. SINISTER tentokrát nepřicházejí s tradičně stavěným death metalem, ale s docela pestrou paletou nálad, vedle nebytného death metalu nechybí náznaky thrashe a album se poslouchá docela příjemně. Jestli se „Syncretism“ bude líbit více, nebo méně, budete moci posoudit 24. února, kdy se o vydání postarají Massacre Records.

Tip na koncert:
17. - 18. 2. 2017, GUTURAL GORE GRIND MAFIA festival 9 - Ostrava
24. 2. 2017, INFERNO, KZOHH, BESATT, MALLEPHYR, SILVA NIGRA, CHAOMEGA - Karviná, Hard Cafe

 


Zveřejněno: 01. 02. 2017
Přečteno:
3442 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář