Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Tak sa tu po dlhej dobe konečne objavil rozhovor Craniotomy, ktorý zrel asi najdlhšie a to, kompletný, snáď vyše mesiaca, avšak kvôli menším technickým problémom (ktoré tu nechcem radšej rozoberať :-) ) sa na stránkach FOBIE objavil až dnes.

No, každopádne, som rada, že všetko šťastne dopadlo a čas bubeníka Šušku nevyšiel nazmar, ako to chvíľu vyzeralo...

1. Ahojky, tak čo, aký máš dnes deň?

Serwo, dnes ten deň ušiel. V robote všetko v poho a inak tiež iba pohoda.

2. Mám pocit, že Craniotomy je na scéne pomerne krátko, aj keď presný rok začiatku vašej existencie mi je neznámy, keďže na stránke som biografiu nepostrehla. No, aspoň v tomto rozhovore sa trošku priblížite fandom us death metalu. Tak by som bola rada, keby si čitateľom priblížil, kedy kapela vznikla a komu skrsla v hlave táto spásonosná myšlienka. ;-)

No originál Craniotomy vzniklo niekedy myslím koncom roku 1999 a dokopy sme to dali najskôr iba ja a R.Halmo (gitara). Hrávali sme spolu už od 14-ich rokov v jednej úplne amatérskej kapele a vlastne aj ako amatéri sme to aj dávali dokopy. Od začiatku sme vedeli, čo chceme hrať a hlavne stále rýchlejšie, technickejšie a brutálnejšie songy. Po už neviem koľkých mesiacoch sa k nám pridal POGO a jeden gitarista, ktorý u nás dlho nevydržal. Potom prišiel basák Shampoo a druhý gitarista, ktorý u nás vydržal trocha dlhšie a nakoniec sme zostali až doteraz iba štyria ako nás (možno?) všetci poznajú.

3. V Craniotomy obsluhuješ bicie a piesne, no... Nie sú to zrovna slaďáčiky... Často hrávaš na bicie? Predsalen, death metal je veľmi technická hudba a poslucháči sú v kritike neúprosní... Ako dlho Ti priemerne trvá, kým zvládneš jednu pieseň? (všetci vieme, aký akútny nedostatok bubeníkov je všade, preto by si mohol nejakých nádejných trošku povzbudiť... :-) )

Do bicích ho šupujem podľa toho, ako mám čas. Som dosť vyťažený inými kapelami, začal som dokonca aj pomaly učiť, takže všetko je iba o čase. Keď som mal čas tak som hrával nejaké tri mesiace každý deň a poctivo som sa snažil. Teraz vlastne cvičím rovno na skúške a keď robíme skladbu, väčšinou ja a R.Halmo, tak sa snažím ju nabúchať hneď ako ju robíme podľa mojich predstáv a takú väčšiu technickejšiu časť dorábam postupne. Bubeníkov je teraz dosť málo, to viem, ale vôbec tomu nerozumiem.

4. No a ďalej ešte priblíž, koľko ľudí už v kapele účinkovalo, či sa nejak menila zostava a ak áno, prečo zostavu ľudia opustili, resp. zhustili...

Našu zostavu iba dvakrát opustili dvaja gitaristi a boli to problémy ako nezáujem o metal a necvičenie skladieb, čo sa potom odrážalo aj na koncertoch. Takže našu kapelu opustili iba dvaja ľudia.

5. Zatiaľ máte na svojom konte dve nahrávky - jedno MC "...And from flesh to bone" z roku 2000 a jeden CD album "It`s not cut out - it can`t be eaten". Mohol by si trošku popísať, v čom vidíš klady a v čom zápory týchto nahrávok, ako dlho prebiehalo nahrávanie posledného CD, kde sa uskutočnilo a ako ste sa dostali ku Grodhaisn prod.?

MC "...And from flesh..." je vlastne taký začiatok, ktorý sa s odstupom času tak trochu vydaril, ale na prvé demo sa mi to stále páči a zápor je asi iba v menšej kvalite zvuku a našej vtedajšej zručnosti.

CD "It´s not cut out..." je už myslím o poznanie lepšie, technickejšie a zvukovo je to už na lepšej úrovni. Nahrávalo sa to v Exponente (1-8) a posledné tri v Moonset štúdiu. Teraz máme nahraté aj najnovšie CD, ktoré bolo točené celé v Moonsete a potom, keď si to všetci vypočujú, uvidia sami, aké to je. Je tam 9 skladieb a vyjde to niekedy po februári, tak uvidíme, čo to povie.

6. Čo vás inšpiruje k vašim veľmi "poetickým a romantickým" textom? :-) Ako ich píšete? Mám na mysli, či vychádzajú z dlhých hlbokých úvah ;-) alebo skôr len tak "z brucha" pri pive? A kto sa u vás najviac podiela na tvorbe hudby?

Hudbu robíme väčšinou ja a R. Halmo a texty sú o všetkom možnom brutálnom a na novom CD už používame iba myšlienky textov, čo je tak trocha iné ako zvykne byť.

7. Čo pre Teba znamená účinkovanie v tejto kapele, berieš ju ako nejakú dlhodobejšiu záležizosť, alebo skôr "odvaz"? Plánujete niekedy v blízkej budúcnosti uskutočniť nahrávanie ďaľšieho albumu? Ak áno, môžeš trošku poodhaliť pozadie celej veci? :-) Napr. do ako ste na tom s tvorbou nových songov...

Účinkovanie v Craniotomy beriem vážne a bude to ešte na dlho kým by sa mohlo, možno, niečo, niekedy, pravdepodobne, za neviem koľko rokov, zmeniť. Nahrávanie už vlastne prebehlo a CD ako som už povedal výjde po februári u Pigiho Grodhaisn prod. Je to určite brutálnejšie, ale to nech každý posúdi, aké je to vlastne dobré.

8. A čo koncerty, plánujete nejaké v blízkej dobe? Ak áno, tak kedy? S ktorými kapelami si plánujete zahrať? A kedy chystáte najbližšiu Flesh Party? Pamätáš si nejaký koncert, ktorý by si označil ako vyslovene super a naopak, nejaký, ktorý pokladáš za "prepadák"? Nedávno ste hrali na Slovak Deathfeste, aký máš z neho dojem? Aký si mal pocit z publika? Zrejme ste zvyknutí na silnú headbang podporu, aspoň čo si spomínam z minulých koncertov, to svedčí o dosť veľkej fanúšikovskej základni... Na Slovensku vznikla celkom dobrá death metal scéna, kapiel vzniká ako húb po daždi... Zrejme je to odrazom populárnosti mŕtveho kovu... Ako to celé vnímaš ty?

Koncerty sa ešte len začnú pomaly rozbiehať a či bude nejaká Flesh Party, to ukáže čas. Koncertov bolo veľa dobrých a aj veľa zlých a teraz ich triediť, to by bolo na dlho. Na Slovak Deathfaste by to nebolo až také zlé, keby tam bolo viacej deathmetalových kapiel a možno tým pádom aj menšie vstupné a dúfam, že ceny by neboli tak strašne prehnané ako pre kapely, kde jeden človek=2x lístok po 50Sk a jedno pivo 25.-? a jedna, s prepáčením, obyčajná!!! bageta 50.-???????? To som vôbec nechápal a to som veru štedrý človek. Ale zvuk bol v pohode a celkovo slabý priemer, čo ma mrzí, lebo to mohol byť dobrý fest ? napr. skvelé miesto. Na to množstvo kapiel, čo vzniká je to fajn a s postupom času nám tu zostanú iba super kapely, čo bude ešte lepšie: TAK POĎME DO TOHO!!! , a určite sa pomaly zlepšia aj úrovne koncertov a množstvo letných pareníc.

9. Akú hudbu máš ty najradšej a akí sú Tvoji obľúbení interpreti? A čo ostatní členovia? Ste čisto deathovo zameraní ľudkovia, alebo si občas vypočujete aj dačo "jemnejšie"? Máš nejaký hudobný vzor?

Momentálne mám najradšej inú hudbu ako je brutal, ale na také niečo, ako je Panzerchrist, Hate Eternal či Nile a Origin nikdy nezabudnem. Cvičím hrať väčšinou iba brutal (čo sa mi páči!), ale ovplyvňujú ma už aj iné kapely ako napr. A-ha, Toto, Simple Minds a podobne. Nechcem byť uzavretý v jednej škatuli, ale byť vlastne dobrý v širšom poňatí krásnej pani s menom MUZIKA. Vzorov mám strašne moc, od D.Roddyho až po S.Colemana, či S.Philpsa alebo Nicka a skúšam sa tak trocha približovať každému, čo je viacej rozvíjajúcejšie v kombinácii týchto štyroch magorov. Ostatní okrem Shampona (občas punk a folk) sú čisto iba death metaloví ? teda Pigo a R. Hälmo.

10. Hrá niekto od vás aj v inej skupine, poprípade pracuje na nejakom projekte? Účinkovali ste v minulosti aj v iných kapelách? Ak áno, ktoré to boli... A ak sa Ti bude chcieť, môžeš aj uviesť dôvod, kvôli čomu si sa ty, alebo ostatní, rozhodol predošlé kapely opustiť.

Shampon má jednu folkovú kapelu a hrá so mnou u rakúskych Darkside (tiež chystáme nový matroš) a ja mám momentálne ešte jednu kapelu s gitaristom Tomaxom (ex-Galadriel) s názvom Tears Aside. Nahrával som tiež posledné CD Dysanchely, Galadriel, jednu vec z rakúska s názvom Xenon a slovensko-rakúsku vec Citizen ? X a istú dobu som hral aj s Ravenarium (SERWO FEĎO!!!) a jednou domácou takou trocha funky haluznou kapelou. S kapelami, s ktorými som hrával, sa to vždy muselo prerušiť pre nedostatok času, čo to hranie dosť ovplyvňuje a moc ma mrzí, keď viac menej musím s niektorou kapelou prestať, čím by som chcel všetkým, s ktorými som hral odkázať, že boli super a mrzí ma že sa to muselo skončiť.

11. Máš nejakých hudobných obľúbencov v slovenskej dm scéne? Ak áno, koho? S kým sa vám najlepšie koncertovalo, s kým máte najlepšie skúsenosti a s kým, naopak, horšie?

Asi najviac mám obľúbených chalanov z Typhoid, bývalej Achromasie a Syntetically Revived. S nimi sa veľmi dobre opíja, hulí a všetko, ale mám určite viacej obľúbených ľudí, čo na vymenovanie by bolo na dlho. Koncertuje sa vlastne so všetkými veľmi dobre a skúsenosti sú občas horšie, ale zase aj lepšie, čím sa to zlé vždy vykompenzuje a je to pohodička pohoda.

12. A na záver sa ešte chcem popýtať, či vás ovládajú nejaké filozofické smery? Totižto, všimla som si, že na fotke na stránke máš na krku prevrátený kríž... Vyjadruje to nejaký Tvoj štýl života, alebo je to proste len ozdoba? ;-) A čo ostatní, majú nejaké svoje životné filozofie? :-)

Mám taký štýl života, že žijem to, čo chcem a zaujíma ma všetko ohľadne vecí s pentagramami a vampirizmom. Nenávidím zaslepené kresťanstvo, ale keď to má niekto rád, nech si robí, čo chce. Nie som nejako ortodoxný satanista, ale robí mi dobre myšlienka na diabla, nie na boha. Takže je to vlastne taký môj súkromný diablov život, v čom sa chcem stále rozvíjať po stránke svojho života. No ale dosť bolo rečí, nie som žiaden filozof, ani mág alebo učenec, je to proste také moje.

13. No a na záver ešte napíš nejakú message pre fans a ľudí, čo toto budú čítať, dávam Ti voľné pole pôsobnosti.

Dúfam, že tento rozhovor nikoho neunudil a že sa dúfam všetci tešia na nové Cranio. Je to (asi?) dosť dobré a díky za super rozhovor. Nech sa všetkým moc darí a majte sa všetci najlepšie, ako to len viete. SERWO

(aj ja ďakujem dodatočne za odpovede, čas a chuť :-) pozn. weronyka)


Zveřejněno: 30. 03. 2005
Přečteno:
3502 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář