Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

25. 1. 2017, Praha - Modrá Vopice

Start letošní koncertní sezony je hodně pozvolný. Můj první koncert v roce 2017 byl tak stanoven až na poslední lednovou středu, kdy se v pražském klubu Modrá Vopice chystal svátek pro všechny milovníky old school metalu - finští RANGER vůbec poprvé v Česku! Těšil jsem se moc. Na muziku, na atmosféru a všechny podobně naladěné kamarády. Doma už jsem to nemohl vydržet, před šestou oblékám džísku a vyrážím do klubu, kde jsem mezi prvními. Sedí tu už kluci z LAID TO WASTE, pořádající Ondra s předpisovým knírkem mě vítá u dveří a do toho se pomalu trousí známé i méně známé tváře. Sleduji cca dvacetiminutovou zkoušku RANGER a hned je mi jasné, že tohle bude prvotřídní koncert.

Před osmou večerní už je Vopice zaplněná džískami, které se pomalu sešikovaly u pódia. Ve výsledku dorazilo téměř 80 platících, což je skvělé číslo, které jsem nečekal. Všem samozřejmě velel Mr. Vejška, vrchní dirigent headbangingu. Krátce po osmé hodině na to vlétli LAID TO WASTE. Tuto čtveřici mám hodně v oblibě a za poslední dva roky jsem viděl několik jejich koncertů. To, co kluci předvedli tentokrát, byl podle mého názoru asi nejlepší set. LAID TO WASTE těžili z excelentního zvuku, ze kterého nejlépe lezla Vojtova kytara. Byla radost poslouchat sóla i riffy. Stejně tak Smrťák aka "Zdenda Mustang" (posílám pozdrav, haha) do toho dával vše a jeho perfektně srozumitelný zpěv se posunul zase o level výše. Z čeho mám ale největší radost, to jsou nové skladby, které by LAID TO WASTE měli vydat na nové desce. Promakané kompozice, které ještě více tíhnou ke klasickému heavy metalu, působí svěže, energicky i syrově. Zkrátka a dobře, podobně laděnou kapelu na tuzemské scéně nenajdete a za to patří LAID TO WASTE moje poklona. Samozřejmě zazněly i starší skladby z debutu "Counterattack", ale mě více bavily právě nové songy. Skvělé! Těším se na vinyl!

Rychle se občerstvit a zaujmout místo v první řadě, jsou tady RANGER! Těžko byste v nové heavymetalové vlně hledali více old school kapelu, než právě tuto čtveřici z Helsinek. Poctivá image, pěstované knírky a především muzika, která má koule. Stačilo hrábnout do strun a okamžitě se člověk propadl do první poloviny osmdesátek. RANGER se s námi nemazali a začali do nás neúprosně tlačit jeden song za druhým. Úvod samozřejmě patřil titulní skladbě z nové (a excelentní!) desky "Speed & Violence" a z té také zazněly ještě songy "Satanic Panic", "Lethal Force" a "Last Breath". Ze starší tvorby nechyběla má oblíbená "Omen of Doom" nebo hitovky "Storm of Power", "Ranger", "Knights of Darkness", "Touch of Death" či "Shock Skull". Silný zážitek podporoval výborný zvuk, který i u pódia byl maximálně čitelný. Oba kytaristé, střídající se v sólech, jsou na velmi vysoké úrovni, stejně tak bubeník Miko, který za bicí soupravou nechal snad úplně všechno. Ústřední postavou je frontman Dimi "Pontiac". Tenhle chlapík byl v Praze samý úsměv a hrozící les zdvižených rukou si maximálně užíval. Jeho vokál je naprosto rozpoznatelný. Čistý, trochu nakřáplý zpěv, v určitých pasážích to tahal do jedinečných výšek. A to bez velké námahy, stejně jako na nahrávkách. A my všichni jsme to RANGER poctivě vraceli zpátky. Když porovnám tento a německý koncert (Stormcrusher festival 2015), v Praze se mi RANGER líbili ještě o třídu více! Dlouho, opravdu dlouho, jsem nezažil takhle elektrizující atmosféru na koncertě! Prostě pohoda, pivo, smích, headbanging a speed metal!

Po koncertě prohodím s RANGER pár slov. Skromní a fajn kluci, kteří jsou vděční za své fans. Takhle to mám nejradši! Brzký konec (po 22. hodině) vybízí ještě k jednomu pivku, rozloučení se s kamarády a poděkování Ondrovi za to, že tuhle partu do Prahy dotáhl. Aspirant na klubovou akci roku 2017. Snad se brzy s RANGER zase setkáme! Stay heavy!

Fotky: Skalík

Galerie


Zveřejněno: 28. 01. 2017
Přečteno:
3386 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář