Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Respondenty za českobudějovickou powermetalovou šestici byli bubeník Štěpán Halla a klávesista Aleš Vavruška.

Náš rozhovor bych začal trochu bilančně, jelikož, jak jsem uvedl ve své recenzi na vaše aktuální album, WARHAWK se pomalu blíží ke 20 letům od svého založení. Pojďme se tedy lehce ohlédnout za vaším dosavadním působením na domácí metalové scéně a říci si, do jaké míry se zatím naplnily vaše cíle a sny, s nimiž jste do hudebního kolotoče vstupovali?

Štěpán: Ahoj Michale! Kapela vznikla v roce 2005 a od té doby jsme ušli poměrně dlouhou cestu. (úsměv) Vydali jsme demo a tři desky, odehráli desítky koncertů a festivalů. Zažili jsme spoustu legrace, ale i pár blbých chvil, ale to k tomu asi patří. Takže cíle a sny se samozřejmě některé splnily a některé ne. Je to jako v životě. Ale na desky a některá vystoupení jsme fakt pyšní. (úsměv)

Včetně dema z roku 2007 a aktuálního CD (2023) jste tedy dohromady pořídili zatím čtyři studiové nahrávky a zajímavosti je, že na každé z nich se posluchačům postupně představila jiná zpěvačka. Protože tento post ve velké míře ovlivňuje celkový výraz skupiny, nepočítám s tím, že by v tom byl z vaší strany jakýkoliv záměr. Co bys mi k této situaci pověděl?

Š: Záměr v tom rozhodně nebyl. Bohužel je to vždycky o tom, jestli to ty holky (platilo by i u kluků) baví, a nebo ne. Když to někoho přestane bavit nebo nemá čas se kapele věnovat, je lepší odejít, než se vzájemně trápit. 

Výměny zpěvaček jsou navíc docela paradoxem vůči tomu, že vaše instrumentální sekce byla naopak až do odchodu Pavla Dvořáka dlouhou dobu neměnná. Myslíte, že v tom hraje roli čistě faktor ženy, jako zpěvačky, nebo je tahle pozice v kapelách problematická obecně?

Aleš: Řekl bych, že dobrých zpěváků je málo a zpěvaček ještě míň. Kombinace jistého talentu, píle a odhodlanosti vystupovat je poměrně vzácná, zvláště, když k tomu přidáme sociální dogma ženy hospodyňky, která by měla upřednostňovat rodinu atd… Obecně tady žen jako muzikantek moc není, což je škoda. Naštěstí jsme tu my, kteří se snaží situaci obrátit. (smích) 

Š: Myslím, že je to u všech postů stejný. U chlapů i u holek. Když si lidé sednou a baví je to dohromady, tak je to super. 

Aktuální pěvkyně Kateřina je u vás stále ještě poměrně krátkou dobu, zhruba rok a půl, zajímá mě tedy, jak hodnotíš vaši dosavadní spolupráci a zároveň bych tě poprosil i o Katčino krátké představení. 

Š: S Katkou se spolupracuje fajn a jsme s ní velmi spokojení. Zpívá už od mládí, má za sebou pár studentských kapel, písničkářství a taky hodiny zpěvu. Ale v žádné známější kapele nebyla.

Měli jste při konkursu na post nové vokalistky vyloženě konkrétní představu o jejím hlasovém výrazu, nebo jste šli spíše po řemeslné kvalitě s tím, že se to následně s hudební složkou vzájemně nějak sladí?

A: Při výběru jsme se snažili myslet opravdu na vše, od artikulace, přes intonaci po rozsah. Každý má hlas trošku jiný a řekl bych, že nejtěžší z toho všeho je opravdu posazení hlasu tak, aby to bylo nejen přesvědčivě, ale hlavně příjemně. Přeci jen, nehrajeme popík (nic proti němu), ale melodický metal, kde je zkrátka potřeba síla ve vokálu při polohách, které mohou být pro někoho vysoké, a to bylo asi to hlavní, po čem jsme šli. Když jsme dodělávali písničky, oťukávali jsme Kátiny hlasové možnosti, aby vokály zněly tak, jak jsme je zamýšleli, ale zároveň aby ​​jí to bylo příjemné.

Š: Výhodou Katky byla jistá podobnost v některých pasážích s její předchůdkyní, přidaná hodnota ve vynikající barvě hlasu v nižších polohách a navíc má fantastickou angličtinu, což je pro nás důležitý. A hlavně píše i texty, takže máme o textaře víc.

Nezasvěceným posluchačům se bude pauza mezi vaším druhým a třetím albem zdát poměrně dlouhá, čemuž lze rozumět. Ale jak jsem pochopil z promo materiálu, tak ani tahle skutečnost nebyla dopředu plánovaná. 

Š: Nebyla. Většina muziky byla hotová už kolem roku 2018. Jenže pak přišlo těhotenství zpěvačky i basistky a pak do toho covid. Potom odchod Pavla, z toho následující hledání klávesáka, no a následný odchod Simony (bývalá zpěvačka) a hledání Katky. No a když už jsme byli kompletní, tak dootextovat co chybělo, doupravit vokální linky. No a pak to nahrát, smíchat, zmasterovat a vydat. (smích) 

Všechny dosavadní nahrávky vznikly ve vašem domácím White Rabbit studiu, v němž si sami obstaráváte drtivou část věcí spojených s natáčením skladeb a jejich následnou výslednou zvukovou podobou. Soudím tedy, že vám tento způsob práce plně vyhovuje a považujete ho za kvalitní a úspěšný. 

A: Domácí studio je opravdu nádherná věc. Člověk má čas na důkladnou práci, má klid a vlastně bezvadné prostředí na nahrávání i zkoušení. Na druhou stranu, je tady ten komfort a pohoda, která může být kontraproduktivní v dlouhodobém časovém horizontu. Když bychom nahrávali v jiném studiu, dělo by se to pod větším stresem, ale možná rychleji. Pokud k tomu ale připočítáme mix a dolaďování, je pak daleko rychlejší vyměnit, či přehrát zvuky/melodie, které přestaly vyhovovat. Při časovém odstupu se tak dá nad každým aspektem zapřemýšlet a vyleze z toho opravdu dobrá hudba.

Myslím si, že by bylo fajn přiblížit čtenářům i obsahovou náplň vašich textů na novém CD, případně uvést zdroje nebo inspiraci při jejich tvorbě. 

A: Z předchozí diskografie se zachovalo téma válečníků, ovšem tentokrát jsme to vzali trošku z jiného konce a tak se mezi ponorkami objevuje Bludný Holanďan, viking, co se snaží vybojovat si slávu a nebo pocity běžného člověka.

Štěpáne, co se týče grafické podoby nosičů, tak tu má ve vašem případě na starosti tvůj bratr Tomáš. Dáváte mu při zpracování přebalu volnou ruku, nebo pracuje na základě konkrétních kapelních představ?

Š: Brácha je výborný grafik a jeho práci známe, nakonec dělá pro nás už od dema. U nové desky měl zprvu volnou ruku, poslal nám asi 10 motivů na čelní stranu obalu, my jsme si je prohlédli a zauvažovali nad tím, který má nějakou kontinuitu s muzikou a texty. Když jsme si byli jisti, nechali jsme ho dodělat i zbytek obalu.

Prozatím jste všechna alba vydali vlastními silami. Zkoušeli jste třeba v průběhu let oslovit nějakou firmu, ať už větší nebo menší, ohledně vydání nebo alespoň distribuce vašich nahrávek? Preferujete šíření vaší tvorby ve hmotné podobě, či jste spíše pro její digitální šíření? 

A: Pozdě, ale přece, se snažíme digitalizovat náši diskografii, aby mohla být skutečně všude, což ohromně zvyšuje dosahové šance. V dnešním světě opravdu není možné nebýt v online prostoru.

Š: Firmy jsme zkoušeli oslovovat 15 let. A dvakrát nám, během těch let, přišel návrh na spolupráci od dvou známých světových firem. Bohužel to nikdy nevyšlo. Nebyli jsme schopni se domluvit na podmínkách.

Jak už tu bylo zmíněno v souvislosti s personálním obsazením, WARHAWK opustil klávesák Pavel, který se též podílel i na hudební části skladeb a jehož nástroj v ní byl velmi výrazný. Na aktuální placce je ještě v podstatě vše při starém, ale jak to vidíte do budoucna, ovlivní to nějak výrazně vaši muziku? A máte už třeba po kupě nějaké nové písničky? 

A: Když jsem přicházel do kapely, věděl jsem, že je to trošku výzva, ale právě proto jsem to vzal, protože hrát rychlé věci mě prostě baví. Muziku to ovlivní určitě, melodická sekce se trochu změní a písničky budou něčím jiné, ale pořád to bude WARHAWK. Nápady se v hlavě tvoří, teď je stačí jen nahrát a je to! (smích) 

Š: Trochu se to možná změní, ale protože tvoříme jako kapela dohromady, tak to zásadní změna nebude. Na nových věcech začínáme dělat.

Třetí řadovka se tedy po delších peripetiích konečně dostala k vašim posluchačům, čímž se výše popsaná anabáze zdárně uzavřela. Vím, že její křest už sice máte za sebou, ale jistě plánujete ještě další akce na její podporu. 

Š: Křest se povedl i se skvělými hosty Jakubem Plachtou (Zčistajasna, SCIMB), Pavlou Forest (RockOpera) a i Pavlem Dvořákem (SEBASTIEN, ex-WARHAWK). Plánujeme videoklipy a těšíme se na léto na festivaly. Jinak naší muziku najdou fanoušci na Bandzone, Spotify, YouTube a jsme i na Facebooku. Rovněžý si lze samozřejmě psát jak o CD, tak i merch na Fb profilu nebo na e-mailu warhawkband@seznam.cz.

Jestli jsou ještě nějaké věci, kterých jsem se v otázkách nedotknul a měli byste zájem je čtenářům sdělit, tak teď je ten správný čas. (úsměv)

Š+A: My mockrát děkujeme za prostor, děkujeme tobě, Fobii a hlavně děkujeme fanouškům za všechny ty roky. Poslouchejte metal a choďte na živou muziku!!! Keep Em´ Flying! Ahoj!

I já vám oběma děkuji za odpovědi.

RECENZE

Bandzone
Facebook
Spotify
YouTube
 


Zveřejněno: 14. 04. 2024
Přečteno:
231 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář