Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

CD 2023. vlastní náklad / power metal / Česko

Nebude to už dlouho trvat a nadejde čas, kdy českobudějovičtí metalisté WARHAWK oslaví 20 let od svého založení. Nutno dodat, že jejich pouť domácí scénou nebyla vždy tak úplně jednoduchá, čehož důkazem je třeba fakt, že na každé studiové nahrávce Jihočechů můžeme slyšet jinou zpěvačku nebo peripetie s aktuálním albem, jehož nahrávání bylo původně započato již na podzim 2019, aby nakonec z několika důvodů spatřilo světlo světa až takřka přesně o čtyři léta později, v roce 2023. Na druhou stranu i v době vydání aktuálního CD „As Above so Below“ prapor WARHAWK stále pevně třímá v rukách zakládající dvojice muzikantů Míra Syrovátka (kytara) a Štěpán Halla (bicí), doplněná dalším „držákem“ Fannym Farkou (kytara). Jmenovaní i po letech pořád mají potřebný elán pro vzájemnou kapelní spolupráci (včetně dalších tří členů aktuální sestavy), výsledkem čehož je zmíněné nové CD.

Pro čtenáře, kteří kapelu tak detailně nesledují, uvedu, že v době mezi posledními dvěma nahrávkami došlo ve WARHAWK k opětovným personálním změnám na postu zpěvačky, který se rozhodla opustit Simona Reindlová, jejíž pozici momentálně zaujímá Kateřina Sokolovská. Výměna proběhla i na místě klávesáka, když se Pavel Dvořák rozhodl plně věnovat již pouze skupině SEBASTIEN, jejíž sestavy byl paralelně rovněž členem (na novince však ještě zanechal výraznou stopu v 8 z celkových 11 písní), a jeho post obsadil Aleš Vavruška.

Jak jsem právě uvedl, deska představuje posluchačům 11 kousků (včetně úvodního, více než tříminutového intra) z autorské dílny kapely, žánrově se pohybujících v melodickém powermetalovém ranku a již tradičně opatřených anglickými texty. Materiál se rozkládá na ploše zhruba 50 minut, což bych řekl, že je optimální, alespoň tedy pro mě. (úsměv) Pokud se týče stěžejní výměny u mikrofonu, která bývá pro fandy vždy velmi citlivá, tak se asi očekává, že ji budu nějakým způsobem hodnotit. Sice jsem ve větším, či menším množství měl možnost slyšet všechny čtyři nahrávky WARHAWK, o nichž se na Fobii za ty roky psalo a právě píše, ale porovnávat jednotlivé vokalistky mezi sebou určitě nehodlám. Spíše uvedu, že Katčin projev na albu mi z nějakých 95 % naprosto sedí, líbí se mi, do hudební složky perfektně zapadá a je dle mého názoru tou správnou přidanou hodnotou prezentované muziky. Potvrzením toho jsou hned první dvě věci, které mají výrazný hitový potenciál, konkrétně „No Way Out“, v níž dobře funguje kombinace rychlejších a pomalejších částí, navíc vokálně ještě zpestřených zapojením murmuru kytaristy Míry, a „Everything is Gone“ nesoucí se v obdobném duchu. Místo drsného zpěvu je však v tomto případě pro „dochucení“ využitá zajímavá instrumentální pasáž. A ještě doplním, že v této kompozici mi Katčino zabarvení hlasu hodně evokuje švédskou interpretku Anette Olzon. Třetí „Rabbit Hole“ se čtvrtou „I Will Not Fall“ pokračují v nastoleném hudebním směru, nalezneme v nich množství vyšších vokálních poloh a ve výsledku na mě působí lehce temnějším dojmem než předchozí dvojice písní.

Přesně doprostřed CD posazená „The Game“ se tentokrát odehrává v pomalejším, valivějším tempu a s postupně plynoucí stopáží vyznívá stále více majestátním dojmem. Sedmička „Look Out“ po úvodní vybrnkávačce přináší jako výrazný kontrast v hudební složce i kratší drsnou pasáž v duchu těžkotonážních metalových spolků. Pokud jste od desky vyjma jiného očekávali i emocemi napěchovanou baladu, vaše touha byla naplněna prostřednictvím osmé kompozice „I Can't Live Without You“, jejíž pomalé, možná až poprockově znějící, části jsou obohacené i o akustickou kytaru. Času na otírání slz však není příliš mnoho, protože hned vzápětí skupina opět přeřazuje na výrazně vyšší rychlostní stupeň skrze song „Fire In The Dark“, který přidávám ke svým favoritům. Na závěr nahrávky nás potom čekají ještě dvě, co do stopáže, delší písně. Pokud máte v metalové tvorbě rádi experimenty, tak by vás mohlo zaujmout začlenění saxofonu jako hlavního nástroje ve vybraných pasážích předposlední „The Flying Dutchman“. Sice si myslím, že klávesy by v této roli obstály rovněž a se stejným užitkem, ale jinak v podstatě nemám žádný důvod k tomu, abych využití „sága“ nějak haněl. Poslední položkou na tomto albu je pak zdařile vyvedený duet Kateřiny s hostujícím Jakubem Plachtou, nazvaný „Dark Before Dawn“, který je báječným uzavřením desky.

Pokud by to z předešlých řádků nebylo úplně zřetelné, tak pro úplnost dodám, že, pominu-li rytmickou sekci zastoupenou basistkou Denisou a bubeníkem Štěpánem, tvořící důrazný a spolehlivý základ skladeb, tak je muzika kapely postavena na špičkové souhře obou kytar s klávesovými nástroji, což ve finále přináší právě ony mnou již zmíněné výrazné melodie s po právu vysokými ambicemi směrem k fanouškům daného hudebního žánru. 

Nahrávalo se v průběhu let 2020, kdy vznikaly hudební stopy, až do roku 2023, kdy byly dokončené vokální linky a proběhl finální mix a mastering CD. Zvuková stopa byla zaznamenaná ve studu White Rabbit za dohledu a spolupráce v úvodu článku zmiňovaného tria nejdéle sloužících hudebníků kapely s tím, že mix je dílem bubeníka Štěpána Hally. Mastering WARHAWK svěřili do rukou též aktivního muzikanta Jiřího Zahradníčka a jeho SAD studia. Výsledný sound je z mého pohledu na velice kvalitní úrovni a krásně podtrhuje jak tvrdost, tak zároveň i melodičnost jednotlivých skladeb.

Album vydané vlastními silami provází graficky zdárně zpracovaný osmistránkový booklet, na jehož podobě se podílela dvojice Tomáš Halla a Petra Komendová (foto). Zaujme jak titulní strana, která vás vybídne k přemýšlení o jejím významu a souvislostech s textovým obsahem, tak i vnitřek bookletu, v němž je na podkladu portrétů jednotlivých členů skupin představena veškerá slovní náplň, včetně dalších doplňujících informací.

Seznam skladeb:

  1. As Above so Below
  2. No Way Out
  3. Everything is Gone
  4. Rabbit Hole
  5. I Will Not Fall
  6. The Game
  7. Look Out
  8. I Can't Live Without You
  9. Fire In The Dark
  10. The Flying Dutchman
  11. Dark Before Dawn

Čas: 51:41

Sestava:

  • Kateřina Sokolovská – sólový zpěv
  • Míra Syrovátka – kytara, zpěv
  • František Farka – kytara
  • Denisa Bohony – baskytara
  • Aleš Vavruška – klávesy (3, 5, 10, 11)
  • Štěpán Hala – bicí

Hosté:

  • Pavel Dvořák – klávesy (2,3,4,6,7,8,9,10)
  • Petr Puffer – saxofon (10)
  • Jakub Plachta – zpěv (11)

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 05. 01. 2024
Přečteno:
575 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář