Nejbližší koncerty
INSANIA

25. 11. 2023, Plzeň - Parlament

Klub Parlament jsem navštívil tak nějak netradičně, protože jsem tentokrát nebyl až do konce celého programu. Soupiska čítala kapely SÓL, LIPOSUCTION BY SHITSUCKER a DESTROY! Díky (nebo žel, jak se to vezme) jinému „programu“ jsem vyplnil mezeru v „čekání“ a poctil návštěvou jen velmi mladou metalovou partu z Berounska, a to posledně jmenované DESTROY!, kteří dostali úvodní rozehřívací set parlamentní akce.

DESTROY! jsem měl čest vidět podruhé. Poprvé na ETEF festu ve Volyni, kde jsem klukům vysekl patřičnou poklonu. No a nutno uvést, že stejně jako ve Volyni, tak i v Plzni odehrálo tiro parádní čtyřicetiminutové vystoupení. Takže potvrzuji slova z volyňského reportu, že hudba nebyla jen thrashově zaměřená, i když gró a vzory v podobě jiných velikánů tohoto žánru jsou lehce identifikovatelné. Hudba byla rozptýlená od heavymetalových vod a až dejme tomu třeba po nějaké temnější prvky. A to vše pěkně hezky s punkovou, mladistvou dravostí. Set byl obdobný jako v létě, ale protože kluci na sobě makají, zkoušejí nové nápady a samozřejmě skládají i nové songy, tak playlist v Plzni byl obohacen o pár nových kusů, které v živém provedení byly perfektní a jistojistě se budou dobře vyjímat i na plnohodnotném albu, kterého se snad dočkáme v příštím roce.

V setu se samozřejmě objevily skladby z letošního EP „Pomsta společnosti“, jakými byla ostře nabroušená „Kvadratura ženy“, chytlavě, skoro až návykově melodická věc „Za zrcadlem“, thrashově, tak trochu staroškolsky znějící (vzpomínková) „Jak se taví ocel“. „Masakr“ byl doopravdy masakr, protože Šimon do mikrofonu chrchlal skoro až deathovým growlem. Do mladšího období kapely (úsměv) před vydáním prvního CD patřil pozvolnější song „Červená, zelená". Naopak mezi ty novější patřila rotyka „Autostop značí smrt" a taky závěrečný potemnělý „Půlnoční rituál“, který jsem ještě neslyšel. Za sebe můžu říct, že to je velmi povedená píseň se zajímavou a pěknou melodickou linkou. A jak jsem měl možnost slyšet a vidět trojici ničitelů, Šimona za kytarou, Jirku za basou a samozřejmě Ondru za bicími, tak každý jednotlivě zde měl svůj prostor, v kterém předvedl, co v něm je a jak svoje kovové řemeslo ovládá. Za mě dobře, jen tak dál.

Foto z kapelního FB.
 


Zveřejněno: 28. 11. 2023
Přečteno:
992 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 12. 2023 07:28 napsal/a Lukáš Mandéz
Destroy!
Profesorský komentář až na nějaké hesla dle mého konstruktivní. Zmíněná schopnost se prodat je myslím ještě o několik tříd přínosnější, než schopnost některých kapel vtírat se do zadků pořadatelů, aby našly své místo na slunci. Nejhorší je ale samozřejmě nedělat nic. Je zde také hodně kapel, co to tam mají, jen sedí a čekají, co bude. Kluci se v tomto věku opravdu hledají a já věřím, že se jim to brzy podaří. Zmínění Faust (kluci mi prominou :} )to měli v jejich věku a éře CBF podobně. Na tom není nic zlého. Hodně mladých kapel zde dostala kyselou sprchu, vzala si z toho to podstatné - když tam vůbec něco bylo - a většína se posunula dál a výš. Buďte rádi, že tu ještě jsou mladí, co chtějí dělat muziku a né jen vysedávat před YT.
28. 11. 2023 23:21 napsal/a Peťan
Destroy...
Konečně to někdo napsal :) Ten komentář níže je naprosto trefný!
28. 11. 2023 11:38 napsal/a Sorry borci
Nechcu nikoho urážet, kluci se očividně snaží, takže se předem omlouvám za kritická slova. Prosím, nevyložte si je nijak zle. Za mě je ale Destroy! momentálně nejvíce přeceňovaná kapela v Česku, co dostává pozornost jen díky svému nízkému věku a schopnosti se prodat. Hudebně vzato jsou písně myšmašem všech možných žánrů a směrů, které si nemyslím tvoří dobrý a jednotný celek. Death metalový riff střídá thrash metalový refrén, na který navazuje djentový breakdown a pro jistotu to okořeníme melodickou linkou a ke konci uděláme riff znějící vágně Hannemanovsky (koukám se na tebe Jak se taví ocel). Někomu to může samozřejmě připadat dobré, ale za mě je tohle známka hudební nevyzrálosti, což je však vzhledem k věku kluků naprosto pochopitelné, ale stále to nic nemění na tom, že si nemyslím, že by to bylo dobré. Píšu sem jen z toho důvodu, že kam Destroy! jdou, tam schytávají chválu, což za mě není dobře. Budou-li pokračovat tímto směrem, obávám se, že do 5 let nebudou ničím jiným, než metalovým jukeboxem pro stárnoucí fotry, co se posadí na prdel z toho, že jim Destroy! připomenou jejich mládí. Co budou ale dělat, až tu ti fotři nebudou? Fanouškovská základna Destroy! není mladá. V zásadě přitahují hlavně starší generaci, což mimochodem sami zmiňují ve svém rozhovoru tady na Fobii. Srovnejme to s kapelami typu Faüst a Sněť, na které chodí mladí lidé v hojných počtech. Co je na těchto kapelách přitahuje? Myslím si, že je to jistá autentičnost a věrnost směru, který tyto kapely razí. Samozřejmě to nevím jistě, tento fenomén by pravděpodobně zasloužil podrobnější výzkum. Každopádně autentičnost a určitý směr je přesně to co chybí Destroy! Pokud se jim nepodaří tuto mezeru ve své hudbě zaplnit, obávám se toho, že jako kapela nemají slibnou budoucnost. Každopádně uvidíme. Těším se až vydají album. Třeba se na něm najdou a vydají se určitým směrem. Zatím totiž místo toho, aby kráčeli po jedné jasné cestě a občas odbočili, jak většina kapel dělá, snaží se jít všemi cestami naráz. A kdo chce jít všemi směry, nakonec nedojde nikam.