Nejbližší koncerty
INSANIA

CD 2023, vlastní náklad / garage-mathcore / Česko

Východočeské duo MANKURT jsem zaregistroval v roce 2020 díky dvěma skladbám na kompilačním 2LP „Jiná hudba“, a tak mě zajímalo, jak se projev kapely za ty tři roky vyvinul. Začátkem roku 2023 tedy vyšlo debutové CD v podobě jednoduchého digipacku, který díky pozoruhodným kresbám působí zajímavě.

A stejně zajímavě a neotřele působí i hudba na „Někdo má, někdo je“. V osmi skladbách se potkávají Viklefovy krkolomné bicí party s ještě snad krkolomnější Alšovou hrou na osmistrunnou kytaru. Hudební motivy jsou pestré a občas ve zběsilém tempu, do toho zazní i různé vyhrávky, orientální prvky („Bod Ω“) nebo emotivní pasáže. A jestliže hudba na první poslech působí lehce chaoticky, po dalších protočeních CD lze vystopovat řád a smysl. A hlavně vysokou hráčskou zručnost obou zúčastněných.

Obohacením už tak pestré hudby je řev v polovině skladeb. Zbývající instrumentálky pak dají vyniknout výše zmíněnému umu. Tady bych vyzdvihl především závěrečnou „Bardo“. Pokud bych měl nějak škatulkovat, tak bych asi použil (s rezervou) spojení death/grindu s jazzovým přístupem. Můžeme tomu říkat třeba mathcore, případně djent.

Když k tomu připočtu kvalitní zvuk ze studia Zounds, kterému prospěl Otynův mastering v Davosu, mám zde ve výsledku poctivý nářez, který je v našich končinách celkem neobvyklý. Plusovým bodem navíc je fakt, že s každým dalším poslechem se dá objevit něco nového, zajímavého. Takže MANKURT díky své hudební pestrosti nemůžou začít nudit.

Seznam skladeb:

  1. Horší než život
  2. Scemo sei
  3. Taxis
  4. Vyhrnutými rukávy
  5. Bod Ω
  6. Polámat a trápit
  7. Stařec v mladém těle
  8. Bardo

Čas: 33:10

Sestava:

  • Alš – kytara, zpěv, syntezátor
  • Viklef – bicí, zpěv

Bandzone
Bandcamp

 


Zveřejněno: 15. 11. 2023
Přečteno:
526 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář