Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

kompilační 2LP 2020, Dysphoricam Audio Productions / avantgarde, experimental, free improvisation, alternative rock, progressive metal, noise, math rock, free jazz / Česko

Začátkem loňského prosince vyšlo pod novým brněnským vydavatelstvím zajímavé kompilační dvojalbum. Už jenom kvůli pěkně kolážovitě zpracovanému barevnému gatefoldu, který obsahuje i vnitřní list s informacemi o všech osmi zde zastoupených kapelách a download kód. Ale především kvůli zajímavé muzice na něm obsažené.

Začínáme deskou duchovní, na které se jako první (strana lyriky) představuje brněnský kvartet BLACHUT. Po úvodním arytmickém bouchání do bicích či něčeho jiného přijde na řadu velice albivalentní skladba, ve které hraje prim akordeon a až falešné „halekání“. Tohle je čistá avantgarda (kraut-core). Následují dobře známí Prachatičáci MASÁŽ, kteří pro tuto příležitost zhudebnili dvanáct básní J. H. Krchovského do kratších útvarů. Kdo je zná, ví, že může očekávat psychedelicky kontroverzní kombinaci zběsilých bicích, akustické kytary a výstředního vokálního projevu. Pěkné.

Stranu nespoutanosti otevírá OHNE STUNDE MINUTEN, což je alter ego EINE STUNDE MERZBAUTEN. Za ním stojí RadeK K., takže je nad slunce jasné, z které strany udeří blesk. Nekompromisně čistý industriální noise, spousta pískání, škvrčení, skřípání, ale vše má svůj řád. Tohle mě baví už jen z toho důvodu, že tato jediná kompozice, pojmenovaná „OSMinut“, má ideální hrací stopáž oproti až megalomansky plně zaplněným kompaktním diskům, jak je u tohoto hlukového krále z Mostu častým zvykem. To trio ze západočeské Suché cvrnká na úplně jinou notu. Ve dvou instrumentálních skladbách je k zaslechnutí poklidná muzika s drnčící basou, psychedelickou kytarou a bicími, které jakoby hrály jinou písničku. Hodně náladová a progresivní muzika. A příjemné překvapení.

Druhou deskou je deska materiální a na straně kovu začíná duo (kytara a bicí) MANKURT z Lázní Bohdaneč. To vsadilo na pomale hutnou, až SABBATHOVSKY znějící hudbu, která se vzápětí zvrhne do zběsilé šílenosti s neurotickým řevem. Prý se tomu říká mathcore, za mě to je slušný nářez, hlavně ve skladbě „Od strojů!“. Nastolený nářez pokračuje i v podání DUOBETIC HOMUNKULUS ze středočeského kraje, která má zkušenosti s psycho-grindové kapely !T.O.O.H.!. A to psycho si kluci přenesli i sem do dvou skladeb, které se valí ve zběsilém deathmetalovém tempu. Navíc sampl od TATU první z nich hodně ozvláštňuje.  
 
Strana kávy nabízí rádoby zklidnění. Ovšem nenechme se mýlit. Ostravská MASSOLA hraje neandertálskou kombinaci grindu a freejazzu ve složení bubeník, saxofonista a pár hostů. Pomalé pasáže (jako ve druhé skladbě) jsou střídány těmi neurvalými, které hrají prim v trojce, což je v podstatě několik ultrarychlých sekundovek. Korunu tomu všemu nasazuje čtvrtá „Tinitus Report“, kdy k bicím jsou nabaleny ruchy vyluzované prostřednictvím různých krabiček a jejich vazbením (vše samozřejmě díky výše zmíněnému dechovému nástroji). Závěr celé kompilace patří osmiminutové kompozici, jako by složené z několika skladeb, od NACHTTANTE z Brna. Ta asi jako jediná nejvíc připomíná „normální“ muziku. Jedná se o zajímavě pohodovou kytarovku v pomalejším, lehce monotónním a repetičním rytmu, kdy kytarová (nebo syntezátorová) linka jen tak lehce proplouvá a nechává se unášet.

Když to shrnu, tak jsem z tohoto 2LP znal jen tři kapely. Nyní díky němu znám dalších pět a musím říct, že většina z nich mě mile překvapila a rozhodně si zaslouží pozornost do budoucna. Pokud tohle bylo záměrem kompilace, která má představit tuzemskou experimentální a progresivní scénu, pak se jí to opravdu povedlo. Tahle pestrá (ne)hudební mozaika asi nebude jen tak pro každého, ale své místo si ve sbírkách nekonvenčních posluchačů najde.

Seznam skladeb:

Deska duchovní
Strana lyriky:

  1. Blachut – Intro
  2. Blachut – Smysl
  3. Masáž - Leden
  4. Masáž - Únor
  5. Masáž - Březen
  6. Masáž - Duben
  7. Masáž - Květen
  8. Masáž - Červen
  9. Masáž - Červenec
  10. Masáž - Srpen
  11. Masáž - Září
  12. Masáž - Říjen
  13. Masáž - Listopad
  14. Masáž - Prosinec

Strana nespoutanosti:

  1. Ohne Stunde Minuten - OSMinut
  2. eá - Phill Et
  3. eá - Phakt Amt

Deska materiální
Strana kovu:

  1. Mankurt - Nícení struků
  2. Mankurt - Od strojů!
  3. Duobetic Homunkulus - Oharky železa
  4. Duobetic Homunkulus - Fotosyntéza

Strana kávy:

  1. Massola - Aokigahara
  2. Massola - Hekatombé
  3. Massola - 11 Cutting Moments
  4. Massola - Tinnitus Report
  5. Nachttante - sturmlineführer

Čas: cca 64 minut

BLACHUT Bandcamp
MASÁŽ Bandzone
OHNE STUNDE MINUTEN Bandzone
EÁ Bandzone
MANKURT Bandzone
DUOBETIC HOMUNKULUS Bandzone
MASSOLA Bandzone
NACHTTANTE Facebook

Bandcamp

Dysphoricam Audio Productions

 


Zveřejněno: 05. 04. 2021
Přečteno:
1044 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář