Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

Představuje se pražská death/thrashová kapela.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapela vznikla v roce 2012 původně jako vedlejší projekt ke kapelám, které jsme měli. V roce 2015 jsme se rozpadli a o 4 roky později jsme formovali novou sestavu. Nikdo jsme tehdy neměli zkušenosti s thrash metalem a chtěli jsme to prostě zkusit. Protože jsme shodou okolností všichni pracovali v IT oboru, napadlo nás kapelu pojmenovat BLUE SCREEN ÖF DEATH (BSOD). Název označuje fatální chybu v MS Windows. 

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Zakládající členové jsou: Honza (Ian) – kytara, ex. ENGINE a Jirka (Rift) – bicí, ex. ENGINE, SERPENCIA, ARISE OF INFINITY, STOCKHOLM SYNDROME a současně ho můžete vidět jako basáka v kapele OUTWARD.
Nové posily od roku 2019 jsou: René – vokál, ex. NARCHOST a současně se ještě věnuje své kapele AUTUMN COLD, a Krzysztof – basa, který pochází z Polska, ex. HOSTILE.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávka vznikla v době totálního lockdownu země kvůli Covidu. Nahrávali jsme ve studiu Davos u Otyna, s kterým máme dobré zkušenosti s naším prvním albem. Původně jsme chtěli u něj nahrát všechno, ale kvůli restrikcím jsme v Davosu nahráli akorát bicí a zbytek jsme si nahráli sami a poslali na výsledný mix. Myslím, že tenhle proces se osvědčil. Jednak jsme na tom dost ušetřili a zároveň jsme na to měli hromadu času. S výsledkem jsme spokojeni. Nahrávka je od května k dispozici na všech digitálních platformách jako Spotify, Apple Music a na Bandcampu, z kterého máme dobré ohlasy zejména ze zahraničí. CD vyšlo nedávno, takže ještě nemůžeme soudit. Ale máme už objednávky třeba z Německa nebo Švédska. CD u nás k dispozici za 200 Kč.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou v angličtině z jednoduchého důvodu. Náš první zpěvák Mark byl rodilý Angličan, který česky ani neuměl. René pak po Markovi jednoduše převzal štafetu a tak to zůstalo. Po pravdě nikdy nás ani nenapadlo mít texty v češtině.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo vzniklo docela zajímavě. Nejdřív Jirka na papír nakreslil takový skic, který měl připomínat logo nějaké staré thrashovky. Když jsme měli jeden z našich prvních koncertů, tak grafik, který dělal plakát, to logo trochu upravil, protože vypadalo fakt hrozně. Nakonec Honza dodal finální podobu, kdy tomu dodal symetričnost.  
Co se týče grafiky EP „Descent Into Madness“ velké dík patří kapele BAJONET, kdy MaMa je autorem hlavního artu, který dělal ručně, a Nitro grafického zpracování. Na obal jsme pyšní. 

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Především severské kapely jako ENTOMBED, DISMEMBER, DEMONICAL, THE HAUNTED atd. Myslím, že je to dost slyšet.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Oslovili jsme několik českých i slovenských labelů. Většinou jsme se nedočkali ani odpovědi. Nakonec nás díky Bandcampu sám oslovil label Red Truth Production z Kazachstánu, s kterým jsme navázali spolupráci.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Máme odehráno kolem 30 koncertů. Víme, že to není moc, ale nikam jsme se necpali a personální změny nás taky dost zdržovaly. Asi největší akce, na které jsme se dostali, byly Metal Madness v Sušici v čele s PESTILENCE a Orthodox fest v Dečíne, kde hrály kapely jako GRAVE a NERVOSA. 

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě bychom chtěli někdy zahrát v Polsku a Německu.

Plány do budoucna...

Momentálně od nás odchází Jirka, který pověsil bubnování na hřebík a bude se teď věnovat baskytaře. Proto hledáme nového bubeníka, který by kapelu zase posunul trochu dál. Něco se rýsuje, ale nechceme to zakřiknout. Uvidíme, jak bude spolupráce fungovat.

RECENZE

Facebook
Bandcamp
Bandzone


Zveřejněno: 09. 11. 2021
Přečteno:
1138 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář