Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

Představuje se slovenská kapela mísící thrash, black, death a heavy metal.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Zdravím Fobia zine a ďakujem za priestor, Pišta.

Začiatky kapely MORHÖRR sa datujú do Novembra roku 2016. Spolu so spevákom Fláviom sme  sa po rozpade kapely, v ktorej sme sa po prvý krát stretli, rozhodli, že máme chuť pokračovať, aj keď v trochu odlišnom štýle. Tak sa v podstate zrodila myšlienka na vznik MORHÖRRU. Postupne sa k nám pridali basgitarista Ivo a gitarista Daniel. Trošku dlhšie nám trvalo hľadanie bubeníka, no po príchode Mareka sa zostava skompletizovala a mohli sme začať pracovať na repertoári. Samotný názov kapely nemá žiadny špeciálny význam. V podstate sa jedná len o nejakú slovnú hračku, ktorá nám prišla zaujímavá. Ak by sa ale našiel niekto, kto by v tomto slove nejaký význam našiel, budeme len radi, ak by sa o to s nami podelil. (úsmev)

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Súčasnú zostavu kapely tvoria spevák Flavio, bagitarista Ivo, gitarista Pišta, a na poste bubeníka Marek. Tak ako u väčšiny kapiel ani nám sa počas nášho pôsobenia nevyhli personálne zmeny. Bohužiaľ tesne pred nahrávaním EP nás z pracovných dôvodov opustil druhý gitarista Jožo. Náš vekový rozptyl je pomerne široký, keďže najmladší člen je vo veku 23 rokov a ten najstarší 36.  Hráčske skúsenosti sú u každého člena individuálne a samozrejme všetko je poplatné aj veku. Väčšina z nás má za sebou už niekoľko pôsobísk v rôznych kapelách. Aj keď pre nášho najmladšieho člena sme jeho prvou zastávkou.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Vzhľadom na všeobecne známu situáciu okolo Covidu a komplikáciami s tým spojenými, sme sa rozhodli naše štvor-skladbové EP „Pach Krvi“ nahrávať svojpomocne. Nahrávanie bicích a vokálov sme obstarali v priestoroch skúšobne a ostatné nástroje sa dohrávali v domácich podmienkach. Vďaka rôznym obmedzeniam sa naše nahrávanie pomerne natiahlo, no nakoniec sme to všetko dotiahli do úspešného konca. Na EP sme zaradili skladby z našej najrannejšej tvorby. Z nášho pohľadu sa na nahrávke odzrkadľujú naše vtedajšie schopnosti. Z našej prvotiny máme samozrejme nesmiernu radosť a to, či sa nahrávka bude páčiť aj ostatným, asi ukáže až čas. Fyzickú verziu EP sme vydali pod hlavičkou Narcoleptica Productions v náklade 100 ks. Absencia koncertov určite ovplyvnila aj záujem o kúpu nášho počinu, no aj v tejto situácii nás milo prekvapil záujem, takže zásoby sa nám pomaly stenčujú. Všetky bližšie informácie nájdete na našom kapelnom FB profile a v prípade záujmu stačí napísať, budeme určite radi.   

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Naše skladby sú výhradne v slovenskom jazyku. Slovenčina je pre nás ten najprirodzenejší vyjadrovací prostriedok. Radi by sme ľuďom podali naše myšlienky a emócie v tej, pre nás najčistejšej a najprirodzenejšej forme. Preto sme zvolili práve náš materinský jazyk. O väčšinu textov som sa postaral ja, ale jeden zárez má aj náš spevák. 
Čo sa týka obsahu a tém našich skladieb, tam sa venujeme rôznym spoločenským, ale aj historickým témam. Snažíme sa prinútiť ľudí k tomu, aby sa skúsili zamyslieť, akým smerom sa rúti tento náš svet, ale zároveň aj dodávať nádej, že všetko zlé raz pominie. Osobne sa veľmi rád venujem aj témam historickým. Často mávam pocit, že ľudia príliš rýchlo zabúdajú a akoby sa nechceli poučiť z podobných situácií, ktoré sa v určitých formách udiali v rokoch minulých. Preto pokladám za dôležité, aby sa práve aj o takýchto témach hovorilo. 

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

O konečnú podobu kapelného loga sa postaral náš bubeník Marek. Čo sa týka grafiky obalu nášho EP, tak tam sa o kresbu morového doktora postaral David Luknár a výslednú grafickú podobu som tomu dodal ja. Rovnako nám s výrobou rôznych lyrics videí pomáha naša dvorná grafička Nikki, ktorej sme za jej prínos pre kapelu nesmierne vďačný. Som názoru, že grafika je určite veľmi dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou muziky. Myslím si, že vizuálna stránka dokáže vhodne dopĺňať tú hudobnú a určite nemalou časťou prispieva k obrazu kapely ako celku. Veď vedeli by sme si predstaviť napríklad IRON MAIDEN bez Eddie-ho?

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Musím priznať, že tých vzorov je pomerne dosť a asi by nemalo zmysel ich všetky menovať. Určite sa ale v našej tvorbe najviac odzrkadľujú vplyvy thrash a death metalu. Naša tvorba ale nie je striktne spätá a ohraničená na nejakú konkrétnu škatuľku, preto si myslím, že aj fanúšikovia ostatných štýlov, či už rocku, alebo metalu by si tam vedeli nájsť to svoje.    

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Pôvodne sme našu nahrávku plánovali pustiť do sveta len v digitálnej forme, no ozval sa nám chalan z Narcoleptica Productions s veľmi zaujímavou ponukou. Po internom dohovore v rámci kapely sme sa rozhodli danú ponuku prijať a z odstupom času musím povedať, že sme všetci veľmi radi, že toto naše mini dielko má aj fyzickú podobu.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Tých koncertov nebolo nejako veľa, aj keď v období pred absolútnym zákazom sa nám konečne podarilo zahrať pár akcií aj mimo našej domovskej scény v Bratislave. Ak by som mal vyzdvihnúť jediný koncert, ktorý vo mne zanechal asi najpozitívnejšie emócie, tak to bol koncert v Košickom Collosseu. Jednalo sa o charitatívnu akciu, a o to viac nás všetkých tešilo, že sa tam zišlo veľké množstvo ľudí. Rovnako pre mňa osobne majú špecifickú príchuť aj koncerty v Bratislavskom Radal clube. 

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určite by sme si veľmi radi zahrali v Českej republike. Ale nebránili by sme sa určite žiadnej ponuke a možnosti predstaviť sa aj mimo našich hraníc. 

Plány do budoucna...

Veríme, že už čoskoro sa karta obráti a pominie to, čo nás všetkých v posledných mesiacoch sužuje a čochvíľa sa všetci vidíme na nejakom tom koncerte. Za kapelu môžem povedať, že intenzívne pracujeme na dospelejšom bráškovi nášho EP a veríme, že čoskoro uzrie svetlo sveta aj plnohodnotný album.

Na záver by som sa chcel za celý MORHÖRR poďakovať a popriať všetko dobré, nech sa darí.

S pozdravom Pišta.

RECENZE

Bandcamp
Facebook
Bandzone
Instagram

 


Zveřejněno: 02. 07. 2021
Přečteno:
1437 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář