Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2020, Narcoleptica Productions / thrash/black/death/heavy metal / Slovensko

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú aneb pořád se u našich sousedů objevují nové party, které holdují muzice, která se hrála v časech, kdy jsme sdíleli společný stát. MORHÖRR nejsou úplní nováčci, vznik datují do roku 2016, kdy se rozpadla thrash/crustová úderka DOKTOR DUIDES a dva její členové Pišta (kytara) a Samael (zpěv) založili novou kapelu. Ta upsala duši old school metalu z dob, kdy se striktně nedělilo na thrash, death nebo black a kdy bylo možné kombinovat extrémní metal s hevíkem i punkem. 

Debutové EP „Pach Krvi“ obsahuje čtyři skladby, které frčí v různém poměru ve výše uvedených žánrech a nestydí se za inspiraci u slavnějších kolegů. Hudebně se jedná hlavně o thrash/death metal,  jako koření se sem tam objevuje náznak černého kovu, punkového rytmu nebo heavy sóla. Táhlý úvod první skladby „Falošný Ideal“ přejde v tupa tupa houpání, na které navazují bubenické deathové nálety, kytara klouže mezi thrashem a heavy melodiemi, vokál mezi deathovým growlem a thrashovým/HC štěkotem, přičemž vyšší polohy mi přijdou lépe zvládnuté, murmur působí takovým tím nuceným dojmem. V podobném duchu odsýpá i titulní song, akorát je v něm mnohem delší sólo. Co mi trochu chybí, je nějaký signifikantní motiv, možná silnější ústřední riff. Ten se objevuje v třetí „Apokalypsa“ a má jasný cejch SLAYER z poloviny osmdesátých let. Nejdelší skladba nabízí nejširší paletu nálad a dotkne se i typické slovenské melodiky (s jinými aranžemi a hlavně vokálem by se dalo mluvit o heavy rocku, jakým se prezentovaly slovenské kapely před pádem komunismu, napadají mě METALINDA nebo TEAM). Závěr taky nemá k bigbítu úplně daleko, skladba se nikam nežene, postupně ale graduje a konečně se objevuje něco, co má onen zapamatovatelný potenciál a nepůsobí jako vykrádačka slavných. Ústřední kytarový motiv je chytlavý, ale nepůsobí lacině, přijde mi to jako pomalý crust/rock, řeže to, ale nefičí. A když poslouchám zpěváka, docházím k závěru, že mu mnohem lépe svědčí uřvané polohy než ty hluboké. Chápu, že kapela se snaží, aby to bylo barevné, ale asi bych deathový chrchlot volil jen jako občasné zpestření… 

Co bych ale příště volil určitě jinak, je zvuk. Demo (nic jiného podle mě „Pach Krvi“ není) si pánové nahráli sami ve zkušebně a doma a je to hodně znát, zvuk je prostě demáčový. I o obal se kromě hezké kresbičky morového doktora postaral Pišta a pro účely nedlouho hrající prvotiny je dostatečný – obsahuje všechny potřebné informace i texty. Texty jsou, jak je vidět z názvů skladeb, ve slovenštině a objevují se v nich společenské problémy, násilí nebo apokalyptické vize. 

Na víc než průměr „Pach Krvi“ neslyším a nevidím, poslední song ale (možná) naznačuje budoucí vývoj a ten se mi celkem zamlouvá.

Seznam skladeb:

  1. Falošný Ideál
  2. Pach Krvi
  3. Apokalypsa
  4. Kruté Znamenie

Čas: 14:13

Sestava:

  • Marek „Narran“ Kiss – drums
  • Štefan „Pišta“ Pollák – guitarsand backing vocals
  • Flavio „Samael“ Křeček – main vocals
  • Ivan Zátopek – bass 

Host:

  • Nikola Vojtekova – backing vocals

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook
Bandzone
Instagram

 


Zveřejněno: 03. 07. 2021
Přečteno:
923 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář