Nejbližší koncerty
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

V pátek 30. a sobotu 31. srpna se do Prahy opět vrátí největší gotické setkání ve střední Evropě. Představí rozšířenou soupisku 14 kapel (včetně ikon S.P.O.C.K, matadorů Girls Under Glass a Whispers in the Shadow či současných žhavých jmen jako Rue Oberkampf nebo Alien Vampires), DJe i tradiční gothic piknik.

I když se konec srpna zdá daleko, účast na Prague Gothic Treffen je lepší plánovat dopředu. Tahle akce nám totiž během předchozích 18 ročníků utěšeně vyrostla a stala se největším mejdanem ve střední Evropě, která láká čím dál víc návštěvníků z domova i zahraničí. A z toho máme velikou radost.

Ani přes narůstající zájem ale neopustíme charismatické prostory propojených klubů Fuchs 2 a Bike Jesus, kde se i letos můžete těšit na všechno od tradiční gotiky až po nejžhavější trendy temné scény. Co jsme pro fanoušky připravili?

Headliner letošního PGT dorazí až z dalekých galaxií. Cesta na jeho první české vystoupení trvala celých 36 let. Švédská synthpopová formace S.P.O.C.K opírá svou sílu o n/vesmírně chytlavé hudební popěvky plné intergalaktického humoru, lásce ke Star Treku a neméně poutavou a vtipnou show. Pokud vám někdy někdo říkal, že gotická scéna nemá smysl pro humor, vezměte ho s sebou. U téhle hudební taškařice totiž nemůžete chybět.

Další dlouho očekávanou českou premiérou (a splacení dluhů tuzemské scéně) je vystoupení německé legendy Girls Under Glass. Ta neoddiskutovatelně patří k výkvětu německé gotické scény už od roku 1986 a když trojice loni vydala (po téměř 18 letech) novou desku "Backdraft", hudební tisk i fanoušci nešetřili superlativy. Jsme proto rádi, že premiérový koncert Girls Under Glass v ČR proběhne právě na XIX. Prague Gothic Treffen.

Kromě osvědčených jmen ale stejně jako každý rok pozorně sledujeme také současné temné proudy. Další českou premiérou totiž bude show dark/synth/elektronické senzace Rue Oberkampf spojující hypnotické 80s pozlátko s atmosférou tanečních sálů techno éry a korunované ženskými vokály hned v několika jazycích. Jejich loňské album "Liebe" navíc pasovali hned tři z pěti našich redaktorů mezi nejlepší desky roku. Doporučujeme tmavé brýle, tady se stroboskopem šetřit nebude.

Rakouskou scénu bude zastupovat jeden z jejích největších klenotů, gothicrockový ansámbl Whispers in the Shadow. Parta kolem uhrančivého frontmana Ashleyho Dayoura působí na scéně už téměř tři desetiletí, během kterých stihla vydat 13 studiových alb a odehrát bezpočet strhujících živých vystoupení. Do Prahy se kapela vrací po dlouhých osmi letech, navíc s aktuální deskou "Ghosts" v pařátech.  Však už bylo na čase!

Z opačného konce temného hudebního spektra přijedou italsko-britští rouhači Alien Vampires. Vůbec poprvé k nám přivezou svůj nekompromisní harsh electro-industriální set s explicitními a perverzními texty. Barvy klasického darkwave pak bude hájit zasloužilá formace In Mitra Medusa Inri, jejichž debut „Long Forgotten World“ z roku 1996 patří mezi úhelné kameny celého německého darkwave. Na novou desku sice čekáme už přes dvacet let, ale pánové nám prý na svou českou premiéru přivezou i nové skladby.

Jak zasvěcení ví, Prague Gothic Treffen rozhodně není jen o nejznámějších jménech, ale i o výběru toho nejžhavějšího ze současné scény. Třeba jako je italská all-star čtveřice This Eternal Decay, která vznikla jen před pár lety, ale svým energickým propojením darkwave s dalšími žánry zvládli nadchnout fanoušky i kritiky. Podobný status prudce stoupající hvězdy má i francouzské manželské duo Denuit, které ozvěny Siouxsie nebo třeba Boy Harsher přetavilo ve vlastní žánr night-wave, inspirovaný cyberpunkovou estetikou, ale i temnou poezií E. A. Poea. Už samotné ingredience zní super. A to si počkejte live...

Stockholmská Emmon dvě dekády pilovala svůj osobitý mix synth/indie-popu, až se loni dočkala opravdového průlomu. Chladné beaty, úderné basové linky, nezaměnitelná severská melodika a analogový sound loňské desky "Recon" nadchne všechny milovníky nápadité temné elektroniky. A ze severu dorazí i jeden z našich černých koňů v letošním line-upu, tajemná švédská trojice Abu Nein. Té stačilo jen pár koncertů na to, aby pobláznila půlku Skandinávie. Originální směs minimalu, gotiky, postpunku a darkwave a nad tím vším ční unikátní vokál Ericy Li Lundqvist s texty prodchnutými esoterikou a okultismem. Silně doporučujeme neprošvihnout!

Jak uvařit francouzsko-švýcarský lektvar Raskolnikov? Vhoďte do kotlíku postpunk, shoegaze, povařte se silným extraktem z coldwave a servírujte s existencialistickými texty o hořkosti bytí a nemožnosti vykoupení. Konzumujte nahlas. Se shoegaze, postpunkem a coldwave koketuje i německá dvojice Suir, která ale výsledek halí těžkou oponou psychedelie a filmové hudby. Pokud patříte mezi vnímavé diváky přemýšlivé hudby, kteří se rádi nechají na koncertě unášet do jiných dimenzí, tohle bude jasnou trefou do černého.

Z jiného rohu kytarového rajónu pak přichází mladá varšavská formace Eat My Teeth, která přísahá na klasický deathrock s anarchopunkovým nádechem. Poznávacím znamením je frackovský projev zpěvačky a textařky Natt, který vás chytne za fligr na první dobrou. A co česká temně kytarová scéna, ptáte se? Už dlouhou dobu neměla tak nadějné jméno, jako jsou CosmoBrigade. Debutovou desku čtveřice si bere pod křídla respektovaný německý label Alice In…. a stejně suverénní je i jejich pódiová prezentace, kterou si mohli užít návštěvníci domácího koncertu She Past Away. Přijďte se podívat, jak zní fakt nadějná česká tvorba!

Po živé hudbě se na obou stagích postarají o výživnou party DJ Daniel Myer (D), DJ DeAth (UK) a DJ Eraserhead (A), kteří budou žánrově zastupovat všechno od klasického goth/death rocku přes dark/new wave a postpunk až k nejrůznějším podobám temné elektroniky. Nedílnou součástí a milou tradicí PGT je i tradiční sobotní odpolední gothic picnic – ideální příležitost potkat se a poklábosit v klidu s ostatními návštěvníky akce ze všech koutů Evropy a naladit se na večerní klubový rej.

I devatenácté PGT tedy jasně ukazuje, že gotická scéna není jen uctíváním legend "zlatých časů" osmdesátých let, ale že je to scéna zatraceně živá, progresivní a současná. O tom se ostatně můžete přesvědčit poslední srpnový víkend i vy. A k tomu zažít neopakovatelnou atmosféru pospolitosti temné subkultury, která dělá z Prague Gothic Treffen to, čím je – nejvyhledávanější gotické setkání ve střední Evropě.

XIX. PRAGUE GOTHIC TREFFEN with S.P.O.C.K (S), Girls Under Glass (D), Rue Oberkampf (D), Whispers In The Shadow (A), Alien Vampires (UK/I), This Eternal Decay (I), In Mitra Medusa Inri (D), Suir (D), Abu Nein (S), Emmon (S), Denuit (F), Raskolnikov (F/CH), Eat My Teeth (PL), CosmoBridage(CZ).
30. - 31. srpna 2024,
kluby Fuchs2 a Bike Jesus, Praha 7 - Štvanice

https://www.facebook.com/events/6790863114286714


Publikováno: 09. 06. 2024
Autor: Johan

Fotogalerie