TELEPATIE VI

Skupina: PANYCHIDA 
Titul: Gabreta Aeterna 
žánr: „Black Heavy Metal“ 
Label: Folter Records (CD) 
Nasphyr Records (LP) 
Epidemie Records (limited edition) 
Evil Horn Records (MC) 
Release Date: 27. 11. 2020 (all formats + digital) 
 
Inspirační zdroje/pro fanoušky: BATHORY, staří RUNNING WILD, black metal, heavy metal, NECROPHOBIC, SACRAMENTUM, ACCEPT, DESTRÖYER 666, CANDLEMASS, NAGLFAR, STORMWITCH, WATAIN, PROCESSION, NOKTURNAL MORTUM, RAM, WINDIR, SACRED STEEL, Šumava, MALOKARPATAN, WITCHERY, MASTER´S HAMMER, WHOREDOM RIFFE, old IN FLAMES, DAWN, DEMONAZ, DISSECTION, DAWNBRINGER, EREB ALTOR a KING DIAMOND ;)  
Tracklist: 
1. Krajina / Die Landschaft 2. Bílý Samum 3. Nikoho pán, nikoho sluha 4. Černou nocí míhá se černý stín 5. V dnešní zbahnělé době… / In der heutigen versumpften Zeit… 6. Trampus – o samotě a smrti v odlehlých končinách 7. Abele 8. Bludné ohně na stráních Hirschensteinsckých 9. Odkouzlení hvozdu Hercynského 10. Todesmarsch 11. Válečná běsnění připravující krajinu šumavskou o své syny a uvádějící v svár místní lid 12. Totenbretter  
 
Koncept: Mnoho, přemnoho kroků a přemítání otisklo se do alba „Gabreta Aeterna“. Hromady sněhu napadlo a zas roztálo a nitky se postupně splétaly, až vzniklo dílo, jež je v našich očích důstojnou poctou starým dobám, lidem kteří žili v horách - v lesích a zde hospodařili. Dobám, kdy ještě snad i různé nelidské bytosti potemnělými hvozdy se proháněly a hlahol Štvanice děsil místní lid… než člověk s čarovným snad nadobro skoncoval. Pocta staré Šumavě, kdy smrt byla člověku nablízku a jako součást života byla brána. Právě ona nás provede dvanácti zastaveními. Všelijaké myšlenky do těchto dvanácti zastavění vetkaly se, avšak jedno je jim společné – ono mrazení když slova začnou se rozplétati a v mysli kroky zas boří se do sněhu, či mlhou se postava prodírá v podmáčeném podloží za neustávajícího mrholení. Dnes už jen pramálo zůstalo z té staré Šumavy a předmětem různých sporů stala se krajina. Ty sem však nepatří. Více slova v samotném bookletu napoví. 

Limitovaná edice: Vychází též v limitované edici jako rustikální box s množstvím dalšího materiálu, přičemž krom fyzických artefaktů nutné je zmínit zejména knihu Michala Tomana „Volání šumavských samot“, která je tohoto boxu přední součástí. Náklad omezen na 123 kusů.  

Line-up: Vlčák – zpěv Honza V. – kytary, čisté zpěvy Sinneral – kytary, programování, basa Talic – basa Sheafraidh – bicí   Hosté: Dětský sbor Andílci – sbor v „Bludné ohně na stráních Hirschensteinských“. Miroslav Anton – narace Robert Schimansky – narace 
 
Hudba  PANYCHIDA. Koncept, texty a psané úvody Honza V. Obal, design, úprava Honza V. Překlady Jan Pavlas. 
 
Autentické fotografie Šumavy použity ze sbírek fotoateliéru Seidel (Seidel.cz) a soukromých sbírek pana Pavla Scheuflera (Scheufler.cz) s laskavým svolením. 
 
Fota kapely Ivo ´Oskar´ Osvald and Zdeněk Katera v obci Hůrka – jedna ze zmizelých šumavských obcí a v barokním mlýnu Sterzmühle , který si zahrál také ve filmu „Obsluhoval jsem anglického krále“. 
 
Produkce Honza V., Sinneral. 
 
Discography: Paganized (Folter recs. 2007); Moon, Forest, Blinding Snow (Folter recs. 2010), Woodland Journey (Parat mag. EP 2011),Grief for an Idol (Paragon recs., Cursed recs., Werewolf prods. 2013), Haereticalia (Cursed recs. 2016). 
 
Kontakty and info: honza@panychida.com / +420 603 96 39 24 panychida.com / facebook.com/panychida / panychida.bandcamp.com 
 
Toto album bylo nahráno ve Starém Srní na Šumavě! 


Publikováno: 26. 10. 2020
Autor: Johan

Fotogalerie