Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

MC split 2017, vlastní náklad / death, doom, sludge / Česko

Jako první tuzemská nahrávka roku 2017 se mi dostalo do rukou splitko spřízněných pražských kapel BLACK ASPIRIN a LACK OF SUN. Zatímco prvně jmenované znám již nějaký ten pátek, v případě jejich souputníků je tomu trestuhodně naopak. Je na čase vložit kazetu do přehrávače a podívat se, zač je toho loket.

Tento split vyšel na kazetě formou vlastního nákladu obou zúčastněných kapel. Černá kazeta výborně koresponduje s černým obalem. Ten zaujme díky přední straně, na které se objevuje sám (ne)svatý Mára z BLACK ASPIRIN. Tu svatozář mu sice nevěřím, ale v jednoduchosti obalu je síla (úsměv). Kresba LACK OF SUN je pak takovou klasickou variací na švédské death metalové obaly. Kazetě sice chybí texty, ale líbí se mi, že obě kapely na minimální prostor vtěsnaly názvy skladeb, sestavy i informace o nahrávání. Tyto, pro mě podstatné záležitosti, mnohdy kapelám chybí i na profesionálně vydaných nosičích... A jaký hudební obsah se ukrývá na pásce?

BLACK ASPIRIN
Tuhle povedenou partičku jsem měl možnost několikrát vidět naživo a pokud si dobře vzpomínám, vždy mě jejich koncert bavil. A s materiálem na tomto splitku je tomu také tak a možná ještě lépe. BLACK ASPIRIN nahráli na svoji stranu kazety dva vály, které jsou každý jiný. To je samozřejmě jedině dobře. Trýznění sluchovodů (tentokrát myšleno v dobrém slova smyslu) začíná již po kratičkém intru s prvními tóny skladby "Wurstzilla". Hutné a těžké riffy, které kapela vylovila z absolutního bahna death/sludge/doom metalu, se vám při poslechu začnou pomalu vkrádat do mysli. Jde to pomalu, ale o to více je výsledný efekt lepší. V určitých intervalech přichází zlom a trochu jiný riff i tempo. Tu se "zrychluje", tu zase zpomaluje. Zhruba za polovinou skladby přichází plíživá pasáž, ze které musí být každému úzko u srdce. Chorobné vokály jen dokreslují nadvládu hudby nad bezmocným posluchačem. Druhá skladba "Handsome Slavemaster" je z úplně jiného těsta. Tyto dvě minuty tíhnou spíše k death metalu, nebál bych se říct švédské formy. BLACK ASPIRIN se zde s ničím a s nikým nepářou a naperou to do nás i v pěkně "skočném" tempu. Současný projev kapely se mi zamlouvá mnohem více než dříve. Nebál bych se tvrzení, že kluci kromě sludge a doom metalu vidí inspiraci i v takových ikonách, jakými jsou BOLT THROWER, ASPHYX nebo ENTOMBED. A to já mám zatraceně rád (úsměv). Zvuk nahrávky je správně zastřený, tíživý, ale zároveň čitelný. Kvalitní počin, který na tuzemské scéně jen tak nenajdete! Jen houšť! (7,5/10)

Seznam skladeb:

  1. Wurstzilla
  2. Handsome Slavemaster

Sestava:

  • Mára - kytara, vokály
  • Anders - kytara
  • K. - baskytara, vokály
  • Čulda - bicí

LACK OF SUN
Old school death metal? No tak tohle jo! LACK OF SUN jsou pro mě kapelou, která tak nějak proplouvala okolo a já si jí nevšiml. Divný. Nicméně pětičlenné komando smrti ze Žižkova se k tomu umí postavit čelem. Na tomto splitku se objevily celkem tři skladby, které byly nahrány již na podzim roku 2015 a prezentovány jako demo v březnu loňského roku. Já se k nim dostávám až nyní a musím říct, že jsem mile překvapen. Už první skladba "Plot" ve mně evokuje již zmiňované BOLT THROWER a další velikány žánru. Valivý death metal, který ničí nejen rychlostí, ale i těžkou chladnou energií, která vás doslova přiková k zemi. LACK OF SUN dobře vědí, že nejen středními tempy je kapela živa a tak nechybí masakrující pasáže, ze kterých následně vylézají melodické linky. Radost poslouchat! "Pád do hrobu" je od začátku nekompromisním death metalovým náletem. Alexův hnilobný vokál vás jednoduše semele. Je to další z odkazů na klasický death metal přelomu 80. a 90. let. A pokud jste v tom ty BOLT THROWER do teď neslyšeli, v závěrečné "From Freezing Hell" už nebude pochyb (úsměv). Co k tomu dodat? Velmi dobře odvedená death metalová práce, včetně kvalitního zvuku. Přesně takového, jaký tato nahrávka potřebuje. LACK OF SUN jsou zajímavým oživením stojatých vod českého death metalu. Podobně jako stylově hodně podobní IMPURITUM ale koncertují málo. A nebo alespoň já o kapele nedohledal téměř žádné info. (7/10)

Seznam skladeb:

  1. Plot
  2. Pád do hrobu
  3. From Freezing Hell

Sestava:

  • Alex - vokály
  • Zdibec - kytara
  • Méďa - baskytara
  • Zubár - kytara
  • Lukáš - bicí

 

ROZHOVOR BLACK ASPIRIN

ROZHOVOR LACK OF SUN

https://blackaspirin666.bandcamp.com/

https://lackofsun.bandcamp.com/releases


Zveřejněno: 20. 02. 2017
Přečteno:
4059 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2017 22:15 napsal/a Kubánec
Cover/us
Od kdy se chodí s obalem na ulici?
21. 02. 2017 10:35 napsal/a Corvus
to Mára
Aha, tak to potom jo... Vaši kapelu neznám čili ani texty. V tom případě to beru.
20. 02. 2017 21:54 napsal/a mičl
to corvus 2:
mě obal opravdu přijde vtipnej - poklekni před černou klobásou a kaj se, more, hahahaha :D :D
20. 02. 2017 17:29 napsal/a gorvus
to corvus:
sam jsi odpad! wurstzilla shall reogn!
20. 02. 2017 16:57 napsal/a Black Aspirin
Obal
Čau, počítám, že máš na mysli naší stranu splitka. Jelikož je celá tahle kapela jedna velká nadsázka, vypadá podle toho i obal. :) Pro nás obal účel splnil a stojíme si za ním. Měj se fajn. Mára