Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, Pařát Magazine & Productions / prog thrash/death metal / Česko

V roce 2010 vyšlo (jako příloha magazínu Pařát) skupině INSANE album „Preserve To Diverse“. Tehdy se o INSANE „vědělo“, vycházely recenze i rozhovory, leč o tři roky později bylo po všem. Kapela přestala fungovat nejen hudebně, ale především lidsky a tak se rozešla. I když jen částečně, tři pětiny sestavy se scházely dál a hrály si jen tak pro radost. A když usoudily, že chtějí v kolotoči metalového undergroundu pokračovat, doplnily sestavu o druhého kytaristu a po dlouhém hledání i vokalistou, v metalovém i HC podzemí známou personou používající nick rA (nejhlubší stopu zanechal v TARTAROS, ať už se název téhle party psal jakkoliv - úsměv). Kvintet se pak rozhodl pro změnu jména na SCARS OF THE INSANE, čímž dal najevo, kde jsou jeho kořeny, ale zároveň se od původního názvu odstřihl...

Ve srovnání s „Preserve To Diverse“ je na první poslech zřejmá výměna vokalisty. Zdeněk Slanina používal více čistých poloh, rA, je agresivnější, i když v momentech, které si o to říkají, dokáže pracovat i s přirozeným hlasem. Obecně mi zpěv na albu sedí, myslím, že k předkládané muzice široká škála výrazů protřelého harcovníka sedí ideálně, rA navíc frázuje tak, že je mu celkem dobře rozumět. Rozumět je i muzice, která se sice dá označit jako progresivní (thrash/death) metal, nicméně s tímhle termínem je to trochu ošidné, každý jej vnímá jinak. Fanoušci čistokrevných thrash a death metalů budou míru progresivity SCARS OF THE INSANE vidět úplně jinak než posluchači libující si ve složitostech, prstolamech a desetiminutových opusech.  

Z mého pohledu je to s onou progresivitou tak akorát. Skladby jsou srozumitelné, mají švih, na druhou stranu nejde o úplně jasně nalajnované postupy ani se nesází na chytlavost na první dobrou. Pánové zručně balancují mezi dvěma světy, k čemuž jim slouží nejen kompoziční postupy, ale i instrumentální zručnost, která je zřejmá u celé sestavy. Kytary se zajímavě prolínají, vedle oněch prstolamů nechybí zemitější pasáže ani chytlavé vyhrávky, velmi zajímavě se jeví i baskytara, která dostala ve výsledném mixu velkorysý prostor, což může být dáno i tím, že se o produkci alba postaral ve vlastním studiu basák Václav. Zvuk je podařený, jediné, co mi ne úplně sedí, je zvuk bicích, které zní, hlavně na horších aparátech (schválně jsem si nahrávku pustil i na „kuchyňské“ věži), poněkud synteticky. Je to patrné hlavně u rytmičáku, který v klepacích úsecích připomíná automat, divně se v malých bednách chovají i činely. Na slušnějším aparátu je to lepší, ale pořád bych si dal líbit šťavnatější sound rytmičáku a srozumitelnější činely...

Ku prospěchu věci je určitě i rozumná stopáž cédéčka, lehce přesahující půlhodinu. Hodinu bych se asi ošíval, takhle se ale celkem rychle v „Searching For The Dead Sun“ orientuji a „eviduji“ z mého pohledu výraznější položky. Za největší hit bych označil „We are the future“, k níž byl pořízen videoklip, takže se asi s kapelou shodneme. (úsměv) Začátek obstarávají syntetické zvuky, po nich následuje úderná potemnělá pasáž s řevem, následovaná melodickou pasáží, refrénem v civilní poloze, po němž se objevují parádní kytarové hrátky. Kontrasty pokračují, chvíli se hraje od podlahy, chvíli chytlavě, všechno do sebe pěkně zapadá, dobrá práce, k posluchači vstřícná. To následující „All things you´ve done wrong“ je mnohem zamotanější, hlavně tedy ve slokách, protože ani tady nechybí srozumitelný refrén ani další kytarové vyhrávky, které jsou obecně na nahrávce pojaty zajímavě. Zajímavostí je i zařazení instrumentálního intermezza, v němž dostaly velký prostor klávesy a samply, různé „cizorodé“ nebo „vesmírné“ zvuky, které doplňují „zohýbané“ kytary; zvuk je vůbec v téhle hříčce industriálně laděný, zahuštěný, určitě jde o příjemné zpestření, které do nálady desky nenásilně zapadá.

Obal alba je ponurý, převládají tmavé barvy a uvnitř bookletu znepokojující výjevy, což možná koresponduje s texty, ale velkou parádu to, i přes kvalitní grafické zpracování, nedělá. Titluka je nevýrazná, což atraktivitě nepřidává - nevím, kolik potenciálních kupců může obal oslovit, ale v dnešní době, kdy si každý napřed nahrávku před nákupem poslechne, to asi nehraje až takovou roli. Navíc vyšlo CD v Pařátu, takže jej většina metalistů má doma „zadarmo“. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Searching for (the)light
  2. We are the future
  3. All things you´ve done wrong
  4. Dreamer
  5. Enter darkness (Instrumental)
  6. Fate & rage
  7. How to find the truth?

Čas: 31:47

Sestava:

  • Pavel Jureček - bicí
  • Václav Pustějovský - baskytara
  • Marek Olšovský - kytara
  • Jan Válek - kytara
  • rA - zpěv

www.bandzone.cz/insane
www.paratmagazine.com

 

 


Zveřejněno: 08. 02. 2017
Přečteno:
3728 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář