Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD-R 2016, vlastní náklad / rock / Česko/Velká Británie/Itálie

Zhruba někdy v polovině prosince loňského roku k nám do redakce dorazil poměrně strohý e-mail tohoto znění: „Česko – britská kapela GATE, by měla zájem o recenzi vydaného EP o 3 skladbách…“. Jelikož jsem o této partě do té doby nikdy neslyšel, kliknul jsem na přiložený odkaz a přehrál si na serveru Youtube její aktuální videoklip k jedné ze tří písní ze zmíněného EP pojmenovaného „Out Of Danger“, konkrétně se pak jednalo o song s názvem „I Am The Mistake“. Ten mi přišel docela vtipný a zdařilý, nejen co se týče obrazové stránky, ale především co do hudební náplně, takže jsem Johanovi odvětil, že pokud je skupina schopná dodat nahrávku ve formátu CD, pokusím se vyjít této žádosti vstříc a napsat k její hudbě pár řádků. No a neuplynulo ani 14 dní a ve schránce se mi objevila obálka odeslaná z Velké Británie, přesněji z jejího hlavního města Londýna, v němž mají tihle muzikanti svou základnu.

Žel to, co jsem uvedl v předchozím odstavci je tak všechno, co vám o kapele samotné můžu sdělit, jelikož kdysi dobrý zvyk při zasílání nahrávek k recenzi – vložení promo listu s alespoň základními informacemi o interpretovi a předkládanému materiálu, se postupem času nějak, kdo ví proč, vytratil a v obálkách chodí pouze samotná CD. Ano, většina skupin v e-mailové konverzaci sice uvede linky na své internetové profily a sociální sítě, ale k čemu je to dobré, když ani na těchto stránkách se nedají dohledat ani základní informace, jako je vznik kapely nebo její obsazení. A protože je to právě i případ GATE, o kterých jsem na netu vyjma několika nijak masivně sledovaných videí příliš informací zrovna nenašel, tak jen dodám, že pokud jsou výsledky mého pátrání správné, tak u zrodu téhle party stáli zpěvák a kytarista Jaycob a baskytaristka a doprovodná zpěvačka Lenni, oba dva původem z České republiky. První koncert ve čtyřčlenném složení společně s bubeníkem Rayenem a klávesistkou Ilarií (původem z Itálie) potom absolvovali v září 2015.

Předmětem článku je tedy v roce 2016 vydané třípísňové EP „Out Of Danger“, jehož limitovanou edici právě držím v rukách. Jedná se sice pouze o CD-R, ale s celobarevným potiskem a moc pěkně udělaným obalem, který je opravdu originální a přiznám se, že nic podobného jsem ještě doma asi neměl. Jedná se totiž o z tvrdé čtvrtky vytvořený šestiúhelník, po jehož rozložení už na vás vykukuje samotné CD. Sice vůči nosiči samotnému to vzhledem k pravděpodobné možnosti poškrábání není nijak šetrné balení, ale co se týče estetické stránky, tak to vypadá opravdu dost dobře a rozhodně si cením toho, že se kapela snažila vytvořit něco neotřelého a do jisté míry originálního. Pokud budu mluvit o hudební složce, tak největší dojem na mě z trojice prezentovaných písní udělala úvodní, už na začátku recenze zmíněná klipovka „I Am The Mistake“, která je opravdu zajímavým kouskem, jenž na jedné straně nepostrádá potřebnou rockovou říznost, na straně druhé pak přináší jistou punkovou rozjuchanost a veselost, která jí dodává tu správnou atmosféru. Dvojka „Powerful Gate“ se naproti tomu nese spíše v pomalejším, hloubavějším duchu, možná bych ji označil za takový výpravný song, v němž částečně můžeme zaregistrovat prvky progresivního rocku. Vyzdvihnout bych v této písni chtěl práci pianistky Ilaire, jejíž nástroj báječně dotváří atmosféru celé kompozice. Třetí, závěrečná a zároveň titulní „Out Of Danger“ je z mého pohledu velice příjemnou tečkou za tímto EP a přináší kombinaci tvrdších rockových pasáží s klidnějšími částmi, v nichž vzniká i prostor pro krátkou kytarovou exhibici.

Materiál se kompletně nahrával ve východolondýnském Soup Studiu, hudební část je kolektivním dílem kapely, o dva texty se postaral zpěvák a kytarista Jaycob, jeden kousek je pak dílem anglického básníka Jamese Fentona. 

Bodování tentokráte u tohoto CD nechám stranou, závěrem bych jen dodal, že GATE na své prvotině představili poměrně zajímavou tvorbu, s níž ovšem v tom dnešním přetlaku muziky podle mého nebudou mít na mezinárodní scéně úplně jednoduchou pozici. 

Seznam skladeb:

  1. I Am The Mistake
  2. Powerful Gate
  3. Out Of Danger

Čas: 13:16

Sestava:

  • Jaycob – zpěv, kytara
  • Lenni – baskytara, zpěv
  • Ryan Price – bicí
  • Ilaria Ponticelli – piano, syntezátor, zpěv

Web
 


Zveřejněno: 17. 01. 2017
Přečteno:
3920 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář