Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

LP/CD/MC 2016, High Roller Records / thrash, black metal / Austrálie

HELLBRINGER jsou dalším jménem, které se v poslední době stále více dostává do podvědomí fanoušků old school metalu. Platí to zejména pro Evropu, protože tohle nesvaté trio pochází z daleké Austrálie a na evropských pódiích se HELLBRINGER začali více objevovat teprve nedávno. A díky letos vydané desce "Awakened from the Abyss" budou HELLBRINGER platit v undergroundu za ještě více cenné "zboží" než doposud...

Tyto Australany sleduji od jejich prvního počinu, kterým bylo v roce 2011 stejnojmenné EP "Hellbringer". To vyšlo pouhý rok po vzniku kapely. HELLBRINGER se od počátku pohybovali ve vodách starého dobrého thrash/black/speed metalu a nejinak tomu bylo i na první velké desce "Dominion of Darkness" v roce 2012. Měl jsem v té době období, kdy jsem tyto dvě nahrávky točil opravdu často. Trojice mezitím dobyla Evropu i USA a to včetně účasti na větších festivalech. Nadále však zůstávají v čele flotily kapel australského undergroundu. Nová deska "Awakened from the Abyss" to jen potvrzuje!

O vydání vinylové i CD verze se postaral německý label High Roller Records. Už jen tento fakt je zárukou kvality, protože tihle borci žádné shity nevydávají. U vinylu nechybí velký plakát ani příloha s texty, to vše ve výborné grafice. Také přední strana obalu dává tušit, co si na nás HELLBRINGER připravili. Ačkoliv samotná malba si na detailech příliš nepotrpí, celkový efekt se mi líbí a skvěle sedí k obsahu nosiče. Old school jak řemen...

"Awakened from the Abyss" nabízí celkem sedm výživných skladeb. Prvním kopancem je song "Fall of the Cross". Jak už samotný název napovídá, vše se ponese v duchu starého rouhavého metalu. A skutečně. HELLBRINGER ctí veškeré staré postupy a tradice, jako by žádné desítky let navíc neexistovaly. Zašpiněný, dřevní zvuk skvěle nahrávku dokresluje. Přesto od začátku do konce slyšíte všechny nástroje i vokály neskutečně čitelně. Již při "Fall of the Cross" mi na paměti vyskočí staří SLAYER. Konkrétně deska "Hell Awaits". Těch paralel s tímto kultovním albem najdeme na "Awakened from the Abyss" hned několik. Kytarové riffy jsou parádně řezavé, stejně tak propracovaná sóla. Například v "Coven Of Darkness" se s tím kytarista James Lewis nijak nemazlí a vystřihne parádní agresivní sólo hned v úvodu. Také zpěv Lukeho Bennetta více či méně připomíná Toma Arayu. A to hlavně frázováním a tam, kde nastává pomalejší odříkávání textu. V pasážích s rychlejší kadencí slov je vokál více zastřený, plný hněvu a nenávisti. "Coven of Darkness" je nejrozmanitější skladbou na desce. Trojice zde několikrát mění rytmus a prostor zde dostávají temnotou nasáklé pomalejší pasáže. Vždy s dominující kytarou a perfektním chytlavým riffem. Oproti tomu "Realm of the Heretic" je ten pravý thrashový výplach, ve kterém nenajdete ani vteřinku k odpočinku. A ten ječák v polovině skladby jen podtrhuje osmdesátkový punc (úsměv). První polovinu desky uzavírá "Iron Gates". Znovu rozjezd ve středním tempu a temný text čerpající z podsvětí řecké mytologie.

B strana obsahuje zbylé tři skladby. První na řadě je "Spectre of Rebirth". Šestiminutovka, která v sobě kloubí vše, co můžete od HELLBRINGER na nové desce očekávat. Temné pasáže proložené zběsilými kytarovými výjezdy a řevem připomínající střelbu z kulometu. I tak je ale vokál skvěle srozumitelný. Poté přichází na řadu titulní skladba "Awakened From The Abyss". Nelidský řev odstartuje inferno, které se zastaví až po čtyřech minutách. Tento song HELLBRINGER uvolnili na internet ještě před vydáním desky a byla to podle mého názoru ta nejlepší reklama. Thrash metal silně načichlý prastarým black metalem. Krátké vyhrávky i sóla přidávají na intenzitě skladby. Zvlášť když bicman Josh Bennett pořád drží posluchače pod palbou. Celé tohle peklo uzavírá válec "Dark Overseer". Opět slayerovské kytary a pak už jen nekompromisní nářez, co nemá slitování s těmi, kteří se stali obětí této desky jako já. Poslech "Awakened From The Abyss" je jedním slovem orgasmus pro milovníky old school metalu. Nabízí se pak velmi zajímavé srovnání s předchozí tvorbou HELLBRINGER. První EP i deska "Dominion od Darkness" byly spíše klasická thrash/black metalová práce, "Awakened From The Abyss" je o poznání syrovější, temnější a ještě více autentičtější deska. A mě to neskutečně baví!

Uff, třiatřicet minut totální destrukce! Tohle album je dárkem pro všechny, kdo milují "Hell Awaits" od SLAYER a to ještě v rouhavější podobě (úsměv). HELLBRINGER se povedlo vytvořit výbornou a skvěle fungující chemii mezi thrash a old school black metalem. Sedm perfektních zářezů, které jsou osobité jako celek i samostatně. Ideální délka alba má za následek 100% koncentraci na poslech samotný. Na desce "Awakened from the Abyss" nenajdu moment, kdy bych se nudil. Pečlivě vykopaný hrob osmdesátých let. Kdyby "Awakened from the Abyss" vyšlo v roce 1985, asi bychom dnes vzhlíželi právě k HELLBRINGER. Jsem štastný, že i dnes se najde dost kapel, které umí nahrát album tak, jako by žádná doba iPhonů neexistovala. HELLBRINGER rules!!!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Fall of the Cross
  2. Coven of Darkness
  3. Realm of the Heretic
  4. Iron Gates
  • Strana B:
  1. Spectre of Rebirth
  2. Awakened from the Abyss
  3. Dark Overseer

Čas: 32:51

Sestava:

  • Josh Bennett - bicí
  • Luke Bennett - baskytara, vokály
  • James Lewis - kytara

Facebook a Bandcamp


Zveřejněno: 12. 12. 2016
Přečteno:
3425 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář