Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2016, vlastní náklad / hard rock, heavy metal / Česko

Berounští rockeři BULLDOG se dali dohromady teprve nedávno - v loňském roce. Začali poctivě zkoušet a samozřejmě i koncertovat. Zkoušky a koncerty zatím probíhaly hlavně v domovském prostředí v rockovém klubu s exkluzivním názvem Prdel. A v Prdeli také kapela BULLDOG nahrála své první CD pojmenované po sympatické vraždicí panence „Chucky".

V klasické krabičce od CD je vložen pouze jeden list, přičemž na přední straně je vyobrazen po nás sápající se „veselý" bulldog. Na rubu listu je postavička Chuckyho v akci. Na zadní straně obalu CD je povinný seznam skladeb se sestavou kapely a informace o nahrávání. Možná bych pro příště vložil ještě jeden, dva listy s fotem kapely a texty písní, jichž se na aktuálním albu nachází šest, které se vešly do necelé půl hodiny.

Album otevírá rocková vypalovačka „Tak pojď", která nás zve do klubu, na koncert BULLDOGU. A zve na pořádný rock'n'roll. Písnička, kterou jsme mohli slyšet v několikanásobných obměnách u leckteré zábavové kapely rockového prehistorického času. Není myšleno ve zlém. Jako otvírák alba nebo koncertu je to dobrá volba. S první skladbou jsem si všiml pěkné hutné basy, která příjemné brumlá také v rázné písni „Demolice". Skoro jako thrashový mlýnek s příjemným heavy sólem. Dvě (tři) kapely jsem ulovil v paměti u písničky „Mám svůj den". Díky kolovrátkovému úvodnímu vstupu (i když riffy jsou každý jiný) na mysl vyvstanuli DEEP PURPLE a jejich „Black Night", taktéž úvodní stopa u „Black Dog" kapely LED ZEPPELIN je obdobná a od poloviny písně, kdy naskočí metalové tempo, a to i po zvukové stránce, jsem si vzpomněl na ARAKAIN z období alba „Salto mortale". Konec se přelije opět v purplovský riff.

Dusotem bicích se rozjíždí song „Prometheus", který, ač budí dojmem uspěchané skladby, díky zajímavému a klidnějšímu kytarovému sólu ukočíruje její nezkrotnost. Částečně hutná je skladba „Jsem prdlej". Abych pravdu řekl, nejdou mi pod vousy pořád dokola opakující se slova anebo méně nápadité texty typu:
„Demolice, demolice, zboříme domy...
nebudou tady stát více" (Demolice),
anebo právě
„Jsem prdlej, jsem prdlej,
tak si na mě zvykej, zvykej, zvykej..."

Ale jinak souhlasím, protože jsme vlastně všichni (rockeři, metalisti) tak trochu prdlí.

Ale za co u mě BULLDOG dostává velké plus, tak to je poslední a titulní skladba „Chucky". Přes svoji sedmiminutovou délku (přesahuje o víc než polovinu ostatní skladby) vůbec nenudí a dokonce se přistihnu, jak si pokyvuji hlavou, podupávám nohou a protáčím ji už poněkolikáté za sebou (úsměv). Je to temná, hutná skladba postavená na doomovém sabbatovském riffu, v mezičase nasadí až thrashový ráz. Tak jak kytarové entrée tuto skladbu otevírá, tak jí stejně i uzavírá. Po textové a i po vokální stránce je skladba o třídu, dvě lepší. Zpěv přes svoji rozvážnost je melodický a výpravný. Jen doplním, že u některých skladeb, v určitých momentech, mi nesedí barva hlasu.

Od prvotního nahrávání CD „Chucky", přes vytvoření obalu a až po distribuci se kapela o vše postarala sama. A přes pár mínusů, kterým se můžou zdát „jednodušší" texty anebo hudba (virtuózní či složité kompozice tu čekat nelze a ódy na „radost" se na stopro nebudou konat), si myslím, že v kontextu celá nahrávka dopadá velmi sympaticky. A to nemluvím o tom, že nebyla natočena v profi studiu, protože po zvukové stránce album nemá chybu. Buldočím trhačům se nadšení z hudby dá věřit, a pokud je to baví (a bude bavit jejich fans), o čemž nepochybují, tak jen tak dál. Dalšími hudebními aktivitami se ukáže, jak jsou na tom a pokud se jím podaří dopracovat k další nahrávce, tak si ji určitě také vyslechnu.

Seznam skladeb:

  1. Tak pojď
  2. Demolice
  3. Mám svůj den
  4. Prometheus
  5. Jsem prdlej
  6. Chucky

Čas: 28:57

Sestava:

  • David Anýž - zpěv, basa
  • Petr Jindra - kytara, doprovodný zpěv
  • Ivo Tuček - kytara
  • Martin Hruška - bicí

Bandzone
Facebook

ROZHOVOR


Zveřejněno: 24. 11. 2016
Přečteno:
3831 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář