Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2016, vlastní náklad / punk/rock / Česko

Ač sám Plzeňák a punkové muziky celkem znalec (alespoň si to tedy o sobě myslím /smích/), tak s tvorbou kapely P.V.A. (specifikováno jako Pod Vlivem Alkoholu) pocházející právě z mého rodného města, jsem se poprvé setkal až při poslechu jejího aktuálního CD. A to se přitom nejedná o žádné nováčky, ale o bandu, jejíž kořeny původně sahají až do roku 1994. V novém tisíciletí se sice skupina jednou na delší a jednou na kratší dobu odmlčela, ovšem od loňského roku pokračuje ve své činnosti dál, i když jediným původním členem v současném složení je kytarista, zpěvák a autor veškerého představeného materiálu zvaný Majkl.

Deska nazvaná „Masopust s P.V.A.“ obsahuje včetně bonusů celkem 15 věcí, z čehož základní část je tvořena 11 vály otextovanými v rodném jazyce, jež jsou prezentované, dalo by se říct, v klasickém punkrockovém obsazení kytara, basa, bicí. To je pak v drtivé většině skladeb podporováno klávesami hostujícího Pavla Masopusta, jehož nástroj má velice pestrý rejstřík zvuků, někdy zní například jako akordeon, jindy potom jako klasické piano. Do zpěvu se vyjma kytaristy Majkla výraznou měrou zapojuje i basák Kochy a ve dvou kouscích i bubeník Chonsik. Větší část předvedených songů se nese v proměnlivém tempu, což v praxi znamená, že se často střídají klidnější (pomalejší) a výbušnější (rychlejší) pasáže a skladba, která se na první pohled (poslech) tváří takřka jako ploužák, se v mžiku promění ve slušnou odpichovku nebo naopak. Ale samozřejmě, že jsou zde i písně, které si svůj nastavený rytmus drží v podstatě od začátku do konce, a řekl bych, že tyhle kousky jsou mi přece jenom trochu sympatičtější.

Bonusovou část potom tvoří čtyři songy, z nichž jeden je odzpíván v polštině a další tři v němčině. Pokud jsem to dobře pochopil, tak v podobě všech čtyř skladeb se jedná o starší věci z repertoáru skupiny, které byly přetextované do dvou výše zmíněných jazyků. Jestli je tento výběr řečí nějak cílený a má širší pozadí, to opravdu netuším, každopádně je možná trochu paradoxní, že tyhle starší vály patří jednoznačně k těm, které se mi na celém CD zamlouvají nejvíce. A to hlavně proto, že zbytečně neztrácí na tempu a nechybí jim patřičný náboj a energie. Oproti tomu mi některé nové pecky přijdou zbytečně kostrbaté a utahané, bez potřebného drivu.

Nahrávalo se od loňského listopadu do letošního dubna pod dohledem Lukáše Křemeňáka, mastering je dílem Vladimíra Papeže a o produkci alba se postarali J. J. Šimon a Bob jr. (Flyingtones).

CD vyšlo ve formě jednoduchého digipacku s bookletem, který obsahuje veškeré texty, tudíž si můžete počíst nejen v češtině, ale i ve zmíněné němčině a polštině. Autorem grafiky je Michal Kuba, fotografie pak pocházejí z dílny Emmy Holotové.

Seznam skladeb:

  1. Alenka
  2. Trůda
  3. Světlo
  4. Postava
  5. Silnice
  6. Libuše
  7. Přistávám
  8. Změna
  9. Trávník
  10. Princezna
  11. Flek
  12. Ptaszek (bonus)
  13. Marionetten (bonus)
  14. Im Kanal (bonus)
  15. Eifersüchtig (bonus)

Čas: 39:46

Sestava:

  • Michael „Majkl“ Kielbus – kytara, zpěv
  • Honza „Kochy“ Kochman – basa, zpěv
  • Honza „Chonsik“ Holota – bicí, zpěv
  • Pavel Masopust (jako host) - klávesy


Bandzone


Zveřejněno: 14. 10. 2016
Přečteno:
3863 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář