Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

2CD 2016, BrainZone + raritní CD 2016, vlastní náklad / hard rock, heavy metal / Česko

„Speciálně děkujeme Radimovi, bez jehož přičinění by kapela LIMETAL nikdy nevznikla, a tím pádem ani nenatočila tyto desky,“ praví se v bookletu a snad každému, co alespoň trochu pozoruje tuzemské rockové dění, musí být jasné, komu je tak pěkně děkováno. Pokud si někdo zaslouží tolik nekonečných díků, všeobecného uznání, nehynoucího respektu a bezbřehého obdivu za to, čím vším krášlí, stmeluje a pozvedává českou scénu, pak je to právě onen všemocný, ale také smutně legrační tragikomik, z nějž si opravdu nelze dělat nic jiného než prdel.

Někdy před rokem se v prostředí obou rozešlých stran kupily obrovské hromady páchnoucího hnoje a následky byly očekávané. Většina členů skupiny CITRON zvolila jméno LIMETAL, zatímco pod původním názvem dnes úspěšně vystupuje těleso, jež někomu může připomínat svůj vlastní revival. Obě strany se od té doby předhánějí v chrlení nahrávek, když v součtu obou formací za poslední rok vyšlo hned sedmero různých disků, které v součtu obsahují necelé dvě hodiny hudby, a to se přitom plnohodnotná řadová alba obou kapel teprve připravují.

Zatímco CITRON na dvou minialbech zatím zveřejnil čtyři nové písně a znovu nahrál některé staré pecky, LIMETAL při totožném počtu novinek sestavil ze starší citronové tvorby rovnou celé album, které původně snad ani nebylo v plánu. Vše způsobily notoricky známé okolnosti, kdy pánové chtěli nadále hrát i některé citronové skladby, což je, jak o tom svědčí téměř všechny personální rozchody u nás i ve světě, naprosto běžná praxe. Jenže Pařízek s pomocí právníků začal pořadatelům rozesílat důrazná upozornění o zákazu živého hraní svých písní jeho bývalými spoluhráči, kteří proto několik z nich vynuceně přetextovali, přejmenovali a takto nakonec i nahráli, čímž vytvořili nikoli jedinou, ale rozhodně hlavní součást tohoto dvoudiskového kompletu.

První disk nabízí druhý singl souboru, navazující na předchozí pošetku s písněmi „Na tenkém ledě“ a „Mayday“. Obě další novinky, nazvané „Posel špatných zpráv“ a „Chiméra času“, charakterizuje naprosto excelentní zvuk, vcelku silné kytarové riffy, přiměřená chytlavost a především opravdová hardrocková až heavymetalová nabušenost, v druhém případě doplněná o působivě táhlejší melodii a Fanyho lepší vokální výkon. Průměrnější jsou oba texty, když hlavně skandovačka „hej, hej, hej, ten den se hrál v nebi metal, heavy metal“ zní docela hrozně, byť klíčová myšlenka o Heavenbandu v sestavě Bonham, Rhoads, Dio a Kilmister má něco do sebe. Stejně tak jasně zřetelné a v bookletu přiblížené téma času velmi dobře zapadá do celkové koncepce.

Druhý disk předkládá ono již zmíněné album citronových písní a nese označení „Studio Live“, což znamená, že vše se sice nahrávalo ve studiu, ale nástrojově naráz a naživo, tedy jako na koncertech, z čehož také pramení oproti singlu citelně slabší, kytarově řidší, ale stále dostatečně přijatelný zvuk. Repertoárově jde pouze o ty skladby, jež napsali pánové Bartoň, Kvita a Vlasák, přičemž v případě původních Pařezových slov je přetextoval kytarista Jura Šperl.

Pod názvem úvodní titulní jízdy „Pravdu ukáže čas“ se proto skrývá někdejší „Tvá odvrácená tvář“, kde při větách „nám vodu kázal a sám víno pil, přitom tak pevný měl hlas, bohatým dával a chudým bral, pravdu ti ukáže čas“ se kdekdo asi těžko ubrání pocitu, že je to o… ano, právě o něm. Některé nové verze jsou napsány tak, aby s použitím převážně odlišných slov co nejvíce zachovaly původní téma. Svědčí o tom především „Dej mi s tím pokoj“, nyní sice s pouze drobně obměněným názvem „Dej si s tím pohov“, ale myšlenkově stejně pojatým novým textem, kde potěší drze použitá fráze „vymačkat jako citrón". Nechybí „Půlnoční město“ přestavěné na „Když city zkamení“, kde slůvko „city“ působí dojmem dvojsmyslu, a také klasická rocková balada „Už zase mi scházíš“, nově jako „Sto falešných frází“, které tato verze bez problémů unese.

Naopak „Moravská děvčátka“ pod novým názvem „Šarvátka“ už míří tematicky jinam a nad větami jako „když padne facka, je něžná“ či „knajpa otevírá náruč svou“ se leckdo může ušklíbnout, jenže možná je to stále ještě lepší řešení než snůška velkých slov nazvaná „Mříže snům“, za nimiž se však skrývá hudebně trvale skvělý a podmanivý „Valašský rok“.

Další písně byly díky jiným a hlavně tedy neprudícím textařům nově nahrány v původních verzích, žel zrovna svižné palby „Už víme svý“ a „Bigbít“ nepatří k těm, jejichž slovní náplně by v originále těšily svou zdařilostí, a „Kurtizány“ jsou jen o trochu lepší.

Přestože songy z alb „Plni energie“, „Radegast“, „Bigbítový Pánbů“ a dobových singlů jsou řazeny v chronologickém pořadí, opodstatněnou výjimku představuje finální předělávka písně „United“ od JUDAS PRIEST, zde v podobě česky otextované staré citronové singlovky „V tu ránu“, která kdysi dávno víceméně rozjížděla metalovou éru kyselého plodu.

Nahrávka jako celek je pak sice příjemně se poslouchajícím, ale i smutným pomníkem toho, k čemu je někdo schopen a ti další nuceni se uchýlit, pokud ten první brání ostatním zpívat své texty, ačkoli ti druzí coby autoři hudby tytéž písně hrát chtějí. Tím spíše, když tak činí se značnou instrumentální suverenitou a nadčasovým způsobem mazajícím hranice mezi starobou či modernou. Tohle je prostě stará osvědčená klasika, jejíž dnešní aktuálnost není podstatná.

Plynoucího času, který nelze vrátit, se zřetelně dotýká také samostatně šířený raritní singl nesoucí označení „SH65“ a vydaný 6. 6. 2016, kdy by se pětašedesáti let dožil Standa Hranický. Dlouholetý zpěvák skupiny CITRON zemřel před třemi lety a možná by se divil tomu, že vydal singl s kapelou LIMETAL, jejíž název nikdy v životě nemohl slyšet, ale snad se v hrobě neobrátil a naopak by mohl být potěšen něčím, co je věnováno jeho památce, vzniklo se souhlasem rodiny a působí i upřímněji a sympatičtěji než obchodně vypočítavé kroky protistrany.

Původní nahrávka vokální linky dvou písní z alba „Bigbítový Pánbů“ byla pořízena začátkem roku 2010 při tvorbě demosnímků u Standy v obýváku a k ní byl připojen znovu nahraný hudební základ a Fanyho hlas, čímž vznikly unikátní a neopakovatelné duety Hranického s Michalíkem. Oba texty Lucie Roubíčkové a hlavně pak „Rock'n'Roll démon“ jsou sice poněkud otřepanými manifesty dnes již trochu přežitého, ale těmto kapelám zjevně blízkého okázalého rockerství, přesto lze připustit, že především z balady „Zpověď“, tedy z těch nejvypjatějších pasáží, díky Standově uhrančivému hlasu a fatálně znějícímu přání „mít tak životů pár“ vyloženě mrazí.

LIMETAL vypadá a zní o něco citronověji než přímo samotný nynější CITRON, od nějž se odlišuje nejen mnohem lepším bubeníkem, ale i početnější přítomností historicky osvědčených citronových muzikantů, když další dva chybějí jen proto, že už nežijí. Přesto vyčkejme chystaných řadových alb, neboť nejen pravdu ukáže čas, ale i tvůrčí úroveň obou kapel.

Informace pro zbytek stromu a jeho právníky: Opakované použití názvu CITRON v tomto článku je zcela nesporně, nepochybně, samozřejmě, pochopitelně a neoddiskutovatelně v naprostém pořádku. Zároveň pak platí, že zcela nesporně, nepochybně, samozřejmě, pochopitelně a neoddiskutovatelně nejde o parazitování na kdysi velmi dobrém jménu kapely.

Seznam skladeb:

CD 1 – SP

  1. Posel špatných zpráv
  2. Chiméra času

CD 2 – Studio Live

  1. Pravdu ukáže čas
  2. Dej si s tím pohov
  3. Už víme svý
  4. Když city zkamení
  5. Sto falešných frází
  6. Šarvátka
  7. Mříže snům
  8. Bigbít
  9. Kurtizány
  10. V tu ránu

raritní CD – SH65

  1. Rock'n'Roll démon
  2. Zpověď

Čas: 7:36 / 41:45 / 8:36

Sestava:

  • Fany Michalík - zpěv
  • Jarda Bartoň - kytara
  • Jura Šperl - kytara
  • Venca Vlasák - baskytara
  • Lukáš Pavlík - bicí
  • raritní CD: Standa Hranický - zpěv
  • host na raritním CD: Vladimír Vrba - bicí

www.limetal.cz

 

 


Zveřejněno: 26. 09. 2016
Přečteno:
3956 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 09. 2016 09:34 napsal/a V.
texty
Johan: Přesně tak. Ještě bych pochopil angličtinu, ale tohle mi zkrátka mozek nevezme :-) Když už nový start, tak ryze s vlastní tvorbou, ne?
28. 09. 2016 05:45 napsal/a Milan
CD
Nemám rád přetáčení hitovek, ale v tomto případě je pochopitelné, že se tak stalo. Zvuk, zpěv a hlavně lepší hra na bicí je opravdu poznat. Texty jsou dle mého názoru horší, někdy až otřesné. Až moc často o křivdě (jasně, byla, ale jedna písnička by mi o tom stačila). Vyjadřuji jen svůj názor, nikoho se nesnažím urazit. 7/10
27. 09. 2016 19:54 napsal/a Radislav
SUPER
Perfektní skladby,povedené texty...prostě a jednoduše SUPER. Zvláštní poděkování panu P..... za vznik hard/metalového LIMETALU.Díky.
27. 09. 2016 17:17 napsal/a Johan
Nevím...
jestli má smysl nahrávat letité hity s jinými texty. I když to je nahrané slušně a zajímavě, mně z hlavy staré texty nikdo nevytluče a na tohle si nezvyknu... takže jeden poslech a je mi líto, vracet se k tomu nebudu.
27. 09. 2016 13:03 napsal/a Petr
?
6 z 10, takže lepší průměr? Tohle autor recenze moc nevychytal.