Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, vlastní náklad / hardcore / Česko

CRIPPLED FINGERS je kapela z České Lípy, která na pódiích řádí už od roku 2011. Z dostupných pramenů se přiliš historických faktů dohledat nedá, snad jen, že první singl vypustili ven v roce 2012; ten se objevil i na šestiskladbovém EP (demu) „Bitter Pills" (2013). V té době došlo myslím k nějakým personálním rošádám, po kterých vzešel nový singl „One", který by mohl být takovou vlaštovkou k debutovému albu (byť je na CD uveden jako bonus), které vyšlo na počátku letošního roku. Jinak více se dozvíte z „Deseti otázek".

Debutové album „Mass of Terror" bylo nahráno v Holly Hell Studiu a obsahuje deset skladeb. CD je zabaleno do jednoduchého dvoupanelového digipacku, který je opatřen takovým klasickým HC motivem lebky a tattoo vizáži s logem kapely. Nechybí základní informace, černobílé foto kapely a kotouček je opatřen stručnými a jasnými iniciály HC CF. Postrádám zde texty.

Již první poslech alba mě pořádně navnadil na slušný nářez. Celé album se nese ve vysokých metalových a hardcorových otáčkách a ani o píď nepolevuje po celou dobu v tempu HATEBREED. V posledních recenzích jsem hodně vychvaloval hutný groove základ, který jsem si v poslední době dost oblíbil. Basa nebo celkově rytmika zde však nehrají až tak dominantní roli. Nástroje jsou rovnoměrně rozloženy po celou dobu nahrávky a umně lezou na povrch v sólo prvcích. Úvodní bicí se projeví v „Mass of Terror", v „Red Beast" vyskočí sólující basa, „Ignorance" má šikovný závěrečný groove feeling a skladba „Dead Man" je napumpovaná od začátku do konce.

Hlavní prim zde hraje kytara s výraznými riffy se zvukem, stylem hraní takzvaného palm mutingu (např. James Hettfield), kdy samotná kytara vytváří silný hutný dojem a skladba je tlačena vší silou dopředu jako tank nebo buldozer. Takovými skladbami mohou být závěrečné „Revenge" a „One". Asi nejvýraznější a nejvíc sympatickými skladbami jsou „Fight Goes On", která je obohacena o krátké sólo, jež nahrávku oživí, anebo „Dead Man", kde mně kytara mimochodem ke konci lehce připomene část skladby „The End Of The Line" právě METALLICY.

Vokály, tak jak to již bývá v hardcore zvykem, jsou pořadně naštvané a uřvané. Ve všech skladbách je hlavní zpěv doplněn o doprovodný. Někde jsou slyšet spolu ve sborovém zpěvu a někde je hlavní štěkot doplněn odpovědí... V „Fight Goes On" se objeví ještě civilnější vyšší položený hlas a společně se skákací „Jump Into the Fire" a „Time to Break Your Face" s uřvaně jednoduchým refrénem a hudebními motivy (ingrediencemi), co jsem popsal výše, vytvářejí skladby snadno zapamatované a určující znaky CRIPPLED FINGERS.

Škoda, že na albu chybí pár informací o hostech. Takže předpokládám, že pánové z kapely BACKFIST se podělili o vokál a kytaru ve skladbách „Jump Into the Fire" a „Fight Goes On". A to Tomáš Hájíček (neplést s frontmanem kapely Krucipüsk) v případě první jmenované skladby a Martin „Holly" Hollandr (mj. Holly Hell Studio, kde se album natáčelo) v případě té druhé. V bonusové skladbě „Revenge", jestli předpokládám správně, vykouzlil kytarové sólo Adam Phillips z PRO-PAIN.

CRIPPLED FINGERS jsou nefalšovaný hardcorový nářez s moderním zvukem bez nějakých přetechnizovaných kudrlin. Album „Mass of Terror" působí kompaktně a s celkovou délkou něco málo přes půl hodiny ani nepozorujete, že kotouček běží od znova. Samozřejmě není to stejnostrojový náklep, takže jde poznat, že CD jede od začátku, ale proč jej nenechat přehrávat dál (úsměv). A mimochodem, s klidem bych CF postavil do řady s AGNOSTIC FRONT, PRO-PAIN nebo HATEBREED.

Seznam skladeb:
 

  1. Mass of Terror
  2. Red Beast
  3. Fight Goes On
  4. Ignorance
  5. Jump Into the Fire
  6. Dead Man
  7. Time to Break Your Face
  8. Happy
  9. Revenge - Bonus
  10. One - Bonus

Čas: 31:12

Sestava:
 

  • Tom - zpěv
  • Michal - kytara, zpěv
  • Jan Mádlík - basa
  • Adam - bicí

Hosté:

  • Tomáš Hájíček (BACKFIST) - 5
  • Martin „Holly" Hollandr (BACKFIST) -  3
  • Adam Phillips (PRO-PAIN) - 8

ROZHOVOR

Bandzone
Bandcamp


Zveřejněno: 01. 10. 2016
Přečteno:
4138 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář