Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2016, Support Underground / thrash metal / Slovensko

Nejen v Česku, ale i u našich východních sousedů se objevilo několik mladých partiček, které se vrhly na thrash metal. Vedle jasných králů CATASTROFY a MAJSTER KAT se o slovo hlásí zejména ACID FORCE a VENDETA. Obě kapely už se představily i u nás v jižních/jihozápadních Čechách a zanechaly slušný dojem; a obě kapely se upsaly tuzemskému agilnímu labelu Support Underground, který jim vydal cédéčka i vinyly - v případě VENDETY tedy gramodesku chystá pod vánoční stromek.

Po prvním poslechu CD „Failure Of Humankind“ jsem chvíli přemýšlel, jestli si kapelu nepletu s nějakou jinou. Měl jsem VENDETU zafixovanou jako thrashovou řežbu á la staří KREATOR a DESTRUCTION, ale novinka mi přišla málo „thrash“ - utahaná, bez napětí, bez emocí. Samozřejmě, že tohle mínění je dáno tím, že mě thrash ve středních tempech u srdce nebere, dávám přednost ostřejší a rychlejší verzi žánru, aniž bych láteřil nad melodiemi - ale musí to mít šťávu. Tu u první skladby „Contagion“ postrádám i při několikátém poslechu, typický zabrzděný thrash se ne a ne rozjet, až sólo v polovině narušuje pachtění, jenže k předchozí muzice vůbec nepasuje; to druhé sólo v závěru naopak zapadá mnohem lépe, nicméně tahle poloha VENDETY není nic pro mě. Přijde mi, že dramaturg to nedomyslel, nejméně zajímavá skladba na úvod odvádí medvědí službu a potenciálního zájemce spíše odradí, než aby jej navnadila na další poslech.

O poznání svižnější „Bloodthirsty Beasts“ je mi po chuti více, ale opět je tu sólo naimplantováno tak nějak násilně, s blížícím se závěrem ale skladba nabírá na síle, a nejde jen o nejrychlejší pasáž, ale hlavně o následující vyhrávky, které písničku uzavírají. Pánové tu poprvé dokazují, že umí budovat napětí - nikoliv tím, že by zrychlovali, ale naopak, to nejsilnější přichází s chytlavými vyhrávkami ve středních tempech. Deska postupně roste, „Suicide Of Murderer“ se sice nepouští jen do zběsilých toček, ale i ta střední tempa jsou proti nemastné neslané první skladbě úplně jiná liga, nicméně na extraligu to není a do první ligy taky pánové teprve nakukují. Určitě mají potenciál do ní postoupit, některé nápady, hlavně ty melodické, mají potenciál zůstat v paměti delší čas, nebo zaujmout alespoň v okamžiku přehrávání, na druhou stranu je tu občas problém s citem pro kompozici - některé změny mi přijdou krkolomné a násilné, hlavně aby se pořád něco dělo a každou chvíli muselo dojít na přemet.

Střídání obyčejných momentů s výbornými se týká i „Childrens Predators“, která chvílemi bere dech, chvílemi plyne jen tak odnikud nikam. Nevyrovnanost, to je slovo, které mně přichází na mysl, a s tím souvisí i ono okřídlené, že potenciál tu je nemalý, jen ho využít naplno. A s tím souvisí i další často omílaná věta, že příště to bude lepší. Tady jsem o tom přesvědčený a už teď jsem zvědavý, jak za to chalani příště vezmou. Zpěvák by za to taky měl vzít trochu ostřeji, často působí spíše jako recitátor, který se sice snaží dobře artikulovat, ale jednak zní jeho angličtina školně, jednak tomu chybí trocha zvířeckosti. Když už jsem u té angličtiny, tak si nejsem jistý názvem skladby „Painful Desicion“, tady asi zazlobil šotek.

Nahrávka vznikala v tuzemském GM Studiu v Jablunkově, kde všemu šéfoval Zdeněk Čepa Čepička. A zvuk se mi líbí, je přirozený, vyvážený, baskytara je sice místy překvapivě vytažená - ale pořád lepší, než kdyby nebyla slyšet vůbec - mně to takhle vyhovuje a evokuje staré dobré SADUS.

Že se o titulní kresbu postaral Máma z BAJONETU, je jasné na první pohled, a že se mi obrázek jako vždy do vkusu netrefuje, je taky jasné. Nic proti hořícímu kostelu, trojici koní s podivnými jezdci ani průjmu berana, nakreslené je to umně, ale jako celek je to moc velký zmatek, a „vtípek“ v podobě nášivek McDonald´s, Ikea, Coca Cola nebo Tesco na džísce kálejícího berana mi vtipný nepřijde. Obal je pojatý jako dvojpanelový digipack s vloženou knížečkou, v níž nechybí vše potřebné a grafika je sice jednoduchá, ale prostá přehmatů.

Seznam skladeb:

  1. Contagion
  2. Bloodthirsty Beasts
  3. Suicide Of Murderer
  4. Madness Of Sleep
  5. Childrens Predators
  6. Painful Desicion
  7. The Failure Of Humankind

Čas: 35:06

Sestava:

  • Jano Burda - vocals, rhytm guitar
  • Tomáš Kobida - lead guitar
  • Martin Mariak - bass
  • Juraj Čanády - drums

www.vendetaband.com
www.supug.cz

 


Zveřejněno: 08. 10. 2016
Přečteno:
3948 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář