Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

1. - 2. 7. 2016, Brno - ATC Obora

První červencový víkend patřil dnes již tradičnímu black metalovému festivalu Hell Fast Attack. Jubilejní desátý ročník lákal na jména jako BLAZE OF PERDITION, BAPTISM, HORNA, KHORS, INFESTUS nebo FUNERAL WINDS. Popáté se akce uskutečnila v příjemném areálu autocampu Obora u Brna.

Se STÍNY PLAMENŮ jsme měli roli otevírací kapely, na místo jsme tedy dorazili s dostatečným předstihem, když stany stavěli teprve první nadšenci a po areálu se pohybovalo pár desítek návštěvníků. Při cestě se zdálo, že se přímo řítíme do solidní bouře, místu konání se ale nakonec vyhnula obloukem a přivítání se neslo ve stylu pořádného vedra. A bohužel také technických problémů, když můj aparát přestal vykonávat požadovanou službu v tu nejnevhodnější chvíli, tj. před koncertem. Na tomto místě bych chtěl poděkovat Lubošovi z pořadatelského týmu za rychlou pomoc.

Koncert samotný mi nepřísluší hodnotit, akorát jsme asi tentokrát hráli o něco rychleji, neboť jsme po půlhodině měli odehraný celý setlist (úsměv). Všem příchozím děkujeme za podporu a příjemnou atmosféru i přes brzký čas!

SILVA NIGRA jsem bohužel kvůli nutnosti vše sbalit a zároveň postavit stan neviděl, což mě i vzhledem k dobře znějícím ukázkám z nové desky „Světlonoš“ i předchozí zdařilé tvorbě mrzí, ale snad bude brzy jiná možnost. Jako první jsem tak z pozice diváka zhlédl kus vystoupení ruských VSPOLOKH, prezentujících se pagan black metalem. Před HFA jsem poslechl jejich zatím jedinou, přesto už šest let starou studiovku „Печаль о прошлом (Sorrow of the Past)“, jež vůbec nezní špatně. Naživo mě ale čtveřice tolik nezaujala, ryzí black metal občas okořeněný o akustickou pasáž nepůsobil příliš zajímavě, chyběl nějaký neotřelý moment.

Mojí nejočekávanější formací celého festivalu byli bezpochyby BLAZE OF PERDITION, jejichž album „Near Death Revelations“ je pro mne jednou z nejlepších nahrávek roku 2015. Deska s nesmírně depresivní atmosférou, umocněnou tím, po jaké tragédii ji Poláci skládali (v roce 2013 měli na cestě do Rakouska nehodu, jíž kytarista s přezdívkou 23 nepřežil a vokalista Sonneillon s bubeníkem Wizunem utrpěli vážná zranění). Živě hrají BLAZE OF PERDITION s koncertním zpěvákem Rattenkönigem, který svoji roli zvládá velice obstojně. Vystoupení mělo dvě vady: za prvé by čtveřici slušela tma, při které by se možná Poláci více zaměřili i na show a nepůsobili tak staticky, a za druhé, což je vážnější, zvukově to rozhodně nebylo ideální. Zpočátku vše válcovala silně naboostřená Revengerova basa, která po nějakých dvou skladbách byla srovnána do úrovně ostatních nástrojů, ale vše bylo posléze tak trochu potichu a bez většího náboje. Jenže já si prostě BLAZE OF PERDITION chtěl naplno užít, tudíž jsem tyto neduhy postupně hodil za hlavu a oddával se skladbám jako „When Mirrors Shelter“, „Królestwo niczyje“, „The Hierophant“ nebo mé milované „Into the Void Again“ s fantastickým zvratem uprostřed kompozice. Verdikt: k dokonalosti něco chybělo, i tak výborné.

Kvůli problémům s letem z Finska se opozdila dvojice kapel ze země tisíce jezer BAPTISM a HORNA, na pódium tedy po BoP nastoupila ukrajinská KRODA. Tato v minulosti kontroverzní banda prošla poměrně značnou personální i hudební obměnou, poslední album „Навій схрон“ se dokonce pohybuje spíše ve vodách temného ambientu nežli folk/black metalu. Oproti polským předchůdcům měla KRODA mnohem lepší ozvučení, všechny nástroje včetně kláves byly v rovnováze, občas mi ale přišla znatelná jakási nevyhranost nové sestavy. Zda to je absencí většího množství koncertů nebo jinými okolnostmi, těžko posoudit. Jinak šlo ale o celkem povedené vystoupení, zazněla i jedna věc z desky „Schwarzpfad“, kterou mám jako jedinou trochu více naposlouchanou. Vzhledem k pozdnímu příjezdu následujících kapel KRODA koncert obalený téměř výhradně modrožlutými barvami o něco natáhla, zazněly tak i covery BURZUM nebo TEMNOZOR.

BAPTISM, to byl jiný náklad! Formace v čele s Lordem Sargofagianem, na jejíž chystanou desku jsem upozorňoval už v rámci červencových tipů, mě nad očekávání rozsekala. Syrový satanský black metal s notnou dávkou šlapavých až black’n’rollových pasáží, rouhání a napájení se z kalichu smrti, nesvatá ani ne hodinová jízda bez zbytečných keců. BAPTISM nabídli jak návraty do minulosti v podobě „Morbid Wings of Sathanas“ nebo „Flames“, tak dvě ukázky z chystané fošny „V: The Devil’s Fire“. S čistými vokálními party v již zveřejněné „The Sacrament of Blood and Ash“, které ve studiu nahrál Mikko Kotamäki ze SWALLOW THE SUN, si bez větších obtíží poradil live-kytarista BAPTISM a zároveň zpěvák HORNA Spellgoth. Lord Sargofagian sice chvílemi nevypadal úplně ve formě (ne až tak vokální, jako spíše co se týče stability), ani to ale nijak nerušilo zážitek, který jsem si z této seance odnesl. Pro mne jednoznačně nejlepší koncert pátku a jeden z absolutních TOPů Hell Fast Attacku.

Jumalanpilkka, neboli rouhání, pokračovalo s poslední formací prvního večera, jíž byla stálice z Tampere HORNA. Kapela nesmírně aktivní, co se týče vydávání nových počinů, ať už mluvíme o řadových deskách, nebo (a to především) o splitkách a EP. Kapela, která za více než dvacet let neustoupila ze své cesty blasfemického black metalu. Z původní sestavy sice zůstal pouze zakladatel Shatraug, vždy však k sobě nalezl vhodné vyznavače černé magie a zejména v Spellgothovi našel famózního frontmana. HORNA dštila síru skrze cca. deset nesvatých kompozic, došlo samozřejmě na bližší představení posledního alba „Hengen Tulet“ (zazněla například úvodní „Amadriada“ nebo trojka „Nekromantia“), obrušovaly se ale i zuby času za pomoci kultů jako „Kuoleva lupaus“ nebo „(Kaiken) kristityn kuolema“. HORNA předvedla vynikající set a předala publiku velké množství energie, po jehož absorpci se následně nechtělo ani přes pokročilou hodinu ulehnout ke spánku. BAPTISM u mě sice nepřekonala, ale v žádném případě nezklamala!

 

Fotky - MMX a ShadeGrownEye na Photomusic

Fotky - autor Izabela Maślanka

Fotky - autor Zdeněk Harry Vládek

 


Zveřejněno: 06. 07. 2016
Přečteno:
4058 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář