Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

16. - 18. 6. 2016, Červený Kostelec - ATC Brodský

Sobotní den dával tušit, že bude opravdu hezky, kvůli horku jsem se vzbudil brzy a šel na další výbornou snídani. I tentokrát se ke mně připojil posnídat pivo jeden nejmenovaný fotograf a opět měl menší kocovinu. Za chvíli se k němu přidal další a snažil se rozklíčovat, co se včera všechno stalo. K těmto filozofickým debatám právě začala hrát první kapela.

DRUNK WITH PAIN dle popisu v programu hrají metalcore. Moji nedůvěru k tomuto žánru ale kapela rychle odvanula, protože se věnovala spíše melodickému death metalu. Trochu jsem v jejich hudbě cítil inspiraci CHILDREN OF BODOM. Celé mě to ale docela bavilo a jako úvod sobotního dne to byl velmi příjemný začátek.

Jméno kapely EMPYRION znám již dlouho, ale s jejich produkcí jsem se seznámil až nyní. A to proběhlo docela příjemně. Ač nejsem velkým fanouškem death/blacku okořeněného klávesami, tady vše fungovalo na výbornou. Kapela podala slušný výkon a předvedla energické vystoupení, které mi uteklo jako voda.

Třetím tělesem sobotního dne se stali thrash/deathoví KOLOSS. Na ty jsem byl zvědav hlavně kvůli Sašovým vokálům, které jsem slyšel naposledy v dnes již neexistujících UNBORN. A také mě zajímalo, jak si poradí bubenický záskok v podobě Štěpána z POPPY SEED GRINDER. KOLOSS totiž jinak hrají s automatem, takže pokud vás láká zapojení do jejich řad, neváhejte se jim ozvat. Již skladba z Bandzone zněla slibně a naživo to fungovalo ještě lépe. I v dalších kompozicích mají perfektně vystavěné riffy, našláplou rytmiku a Sašův tradičně výborný vokál. KOLOSS tak naplnili má očekávání kvalitního zážitku a jako jedinou výtku beru příliš krátký set.

Saša (KOLOSS): Atmosféra na CDF je vždycky výborná, lidi byli úžasní. Byli jsme rádi, že se nám pro tuto akci podařilo zlanařit na bicí Štěpána z POPPY SEED GRINDER, a nemuseli tak opět laborovat s automatickým bubeníkem. Sice jsme tím pádem měli kratší set, protože na sehrání bylo jen 5 zkoušek, ale to je život. Každopádně za sebe: 3x jsem byl na CDF na pódiu a 3x úžasný zážitek.

Petr Horčičák (KOLOSS): Díky za oslovení a za pozitivní reakci na náš set. Hrálo se nám skvěle, i když…  Vždy je co zlepšovat!! Přece jen, zaskakující bubeník, cca asi jen 5 zkoušek, nervozita dělá své. CDF je skvělý festival, na který coby fanoušci jezdíváme každoročně, a rozhodně má ve všech ohledech vzestupnou tendenci. Patříme mezi ty šťastlivce, kteří si užívají veškerého komfortu areálu, takže chatky, WC, sprchy = obrovské plus pro nás rozmazlence. (úsměv)

GANKA rozjela po poledni valivý HC/metal, který mě nijak zvlášť nezaujal. Trochu mě odrazovaly české texty, které mi do hudby zkrátka nějak nezapadly. Po chvíli zbaběle prchám, protože se na slunci začínám rozpouštět.

FELISHA vtrhla na českou scénu s nasazením a stalo se z ní jasně poznatelné těleso. Našláplý R’N’R grindový základ mě dost bavil, ale Renhule na pozici vokalistky bohužel už příliš ne. Vokál hnaný přes mikrofon na growlování byl ještě v pořádku, ač jsem měl pocit, že je zefektovaný natolik, že by podobného vokálu dosáhl téměř kdokoliv. Mikrofon druhý byl určen na vzdychání a naříkající hlas a to mi kazilo zážitek z koncertu nejvíc. Je mi jasné, že je to jedna ze zásadních esencí kapely, ale jde to mimo můj již tak špatný vkus. Když se jako host ke kapele na jednu skladbu připojil Chymus, byl to pro mě nejsilnější zážitek z celého vystoupení.

Dalším českým uskupením v pořadí byli SECTESY. Začali valit poctivý old school death metal, takže jsem hned zpozorněl. Pro ten mám velkou slabost. Když se rozjely blastbeaty a areál začal devastovat dokonale zahraný cover „In the Blazing River“ od KRABATHOR z mé nejoblíbenější desky od nich, odpustil bych jim už téměř cokoliv. Ale to nebylo potřeba, protože si svůj vysoký výkon drželi až do samotného závěru a předvedli mi tak bezkonkurenčně jeden z nejlepších zážitků celého festivalu.

Na BRAINSCAN jsem se hodně těšil, protože už na CDF předvedli skvělý výkon, osud tomu ale chtěl tentokrát jinak. Náhradou za ně se stali DYSANGELIUM, kteří se postarali o poctivou deathmetalovou nálož. Jejich smršť jsem ale nedokázal ustát celou, potřeboval jsem už chvíli oddechu.

Začínal jsem totiž být trochu předeathmetalovaný a v mém problému mi ani ANGERSEED příliš nepomohli. Pro mě nijak zajímavý death metal jsem příliš dlouho nevydržel a nijak zásadní zážitek jsem si neodnesl ani z CIRCLE OF CHAOS. Ti byli už více melodičtí, ale nepřišli mi ničím zajímaví, a tak mi tato dvojice kapel tak trochu splynula.

Následovali klasici scény ANTIGOD, kteří mě konečně vytrhli ze spárů letargie a rozjeli neuvěřitelnou jízdu. Bylo to poprvé, co jsem je viděl s Chymusem, a ten mi do jejich řad zapadl dokonale. Ti, kteří chtěli zavzpomínat na historii kapely, měli jedinečnou příležitost. Předchozí vokalisti Štěpán a Frodys se postupně vystřídali s Chymusem a musím to kvitovat s povděkem. Bylo velmi zajímavé sledovat, co jednotlivé postavy dělají s hudbou ANTIGOD a již tak skvělý koncert mi to vyšvihlo ještě o pozici výš. Tohle bylo zkrátka ve všech směrech skvělé vystoupení, takže nemá cenu hýřit superlativy a raději předám slovo Hadgimu.

Hadgi (ANTIGOD, FELISHA): MG CDF beru jako zahájení festivalové sezóny a vždy se na něj moc těším. Z mé strany to beru jako dovolenou za dobře vykonanou celoroční práci, protože jak mnozí ví, tak co se týká grafiky MGCDF, tak ta leží na mých bedrech…
Vždy se těším na mnoho známých, o kterých vím, že sem každý rok zavítají, ale hlavně také na kluky z TORTHARRY a všechny lidi z MetalGate…
Co se týče vystoupení mých kapel ANTIGOD a FELISHA, tak oba sety jsem si maximálně užil, protože fans byli úžasní a jim patří velké díky… Bylo skvělé, že se na festu sešli všichni dosavadní zpěváci ANTIGOD  a fans tak mohli vidět hned několik vokálů při našem setu…
Na festival jsme dovezli také naše pivo ANTIGOD 13 speciál, které se čepovalo pouze v sobotu a sklidilo velký úspěch ... vychlastalo se všechno…  Což nás moc těší a již teď víme, že necháme další várku uvařit co nevidět…
MGCDF je festival, který za svých 8 let udělal obrovský kus práce a každým rokem roste a to je skvělé.
Takže přátelé těším se na Vás všechny opět za rok na Broďáku !!!!

Dalším chodem byli polští ANTHEM. Jejich agresivní deathmetalová řež mi k srdci ale nijak nepřirostla, takže jsem se po chvíli nenápadně vytratil. Navíc jsem si uvědomil, že mi první dva dny unikala IPA od Primátoru. Místo hořkého piva mě čekala ještě hořčí zpráva o jeho předčasném vyčerpání. Inu, není se čemu divit, výborný pivní speciál na festivalu ve stejné ceně jako desítka je věc nevídaná a nemůže mít dlouhou životnost.

Všichni na CDF, kteří se těšili na vystoupení českých hiphopových MAAT, byli možná nešťastní, protože místo nich zahrál stejnojmenný německý death metal. Inspirace egyptskou mytologií byla bohužel slyšet jen v intrech a outrech, hlavní náplní byl jinak nepříliš originální death metal. Rozpačitě na mě působil i zpěvák při proslovech, kdy kapela trochu válčila s technickými problémy, což samozřejmě příjemné není, ale i mezi skladbami spíš ubíral na atmosféře, kterou se snažil zbytek kapely budovat. CDF oblažili i slušným coverem „Ov Fire and theVoid“ od BEHEMOTH, ale celkově mě o své výjimečnosti přesvědčit nedokázali.

VENDETTA FUCKING METAL nás zaujali hlavně svým názvem, ale nakonec měli pravdu, on to fucking metal opravdu byl. No a taky hodně hardcore, z obou žánrů si vzali jen to nejlepší. Energii ze sebe vydali neuvěřitelnou, skvěle se na ně dívalo a neméně příjemně poslouchalo.,

Festival se již neúprosně chýlil ke svému závěru a nabízel posledního headlinera. AVULSED mě celý život míjeli, nikdy jsem u jejich hudby nestrávil příliš času. Naživo byli ale skvělí, jejich thrash/deathová jízda byla zkrátka excelentní. Sympaticky na mě působil i frontman, který mluvil kladně i o spřízněných TORTHARRY, se kterými už něco zažili.

Martin (SECTESY): Toto byl můj třetí ročník CDF. Mohu s klidnou duší říci, že hned můj první ročník, v roce 2014, mě pohltil natolik, že jsem si nedokázal ani představit, že bych v roce 2015 opět nejel. Vždy, když přijedu na místo, dýchne na mě pocit klidu a pohody, dobrého pivka, skvělé muziky a super lidí.
První ročník jsem se spíše rozkoukával, užíval si kapely a u toho se napájel. Kapely a zvuk perfektní, tak, jak to má být. Proto, když jsem poté sledoval, co za kapely kluci vybrali na další ročník, v roce 2015, a viděl tam MORGOTH, tak neexistovalo nic, co by mě zastavilo. MORGOTH je pro mě srdcová záležitost a tak sedmý ročník tohoto festivalu pro mě byl ještě malinko lepší.
Letos to však bylo úplně jiné. Bohužel jsem se nemohl zúčastnit už ve čtvrtek a tak mě dost mrzelo, když jsem se dozvěděl, že NAPALM DEATH budou hrát právě tento den. Jako fanoušek této kapely jsem to asi trochu podcenil. Když jsem NAPALM DEATH viděl na plakátu, myslel jsem, že budou hrát sobotní headline. Toto mě trochu zklamalo. Páteční line-up mě nijak extra nezaujal a tak jsem si užíval festivalové pohody ve velkém stanu, za prolévání si krkem zlatavého moku a v pozadí se linula příjemná hudba z podia. Škoda jen toho počasí, které páteční den doprovázelo – déšť a vlezlý chlad způsobil, že pouze pár pláštěnkářů stálo před podiem a zbytek fans byl naservírovaný pod střechou podél hospody a sprch.
V sobotní den jsem měl spoustu očekávání. Z jedné strany jsem se těšil na kapely, které měly hrát a z druhé strany rovněž na lidi, kteří nám měli připravit půdu pod nohama na náš set se SECTESY. To je ten oldskůl, který tam hrál v sobotu kolem půl třetí. Ještě tam byla třetí strana očekávání - a sice počasí, které se nakonec vydařilo – bylo krásně, slunečno a teplo.
Od začátku dne to kapely válcovaly tak jak mají, DRUNK WITH PAIN předvedli perfektní set, byl jsem nadšen. Pak přišli EMPYRION a já málem omdlel, jelikož set, který odehráli, byl naprosto perfektní. Další kapely KOLOSS, GANKA, FELISHA – zase super!!
Pak jsme šli hrát my, SECTESY. Odezva, kterou jsme od fanoušků dostávali, nám rozproudila krev. Nadšení a energii z tohoto násátou jsme se snažili opět lidem vracet. Po našem vystoupení jsem nestál vůbec na zemi, ale vznášel se někde v deliriu.
Po nás se na podium postavili pardubičtí DYSANGELIUM a... další pecka!
Poté následovalo chvilkové odpočinutí ve velkém stanu a vrátil jsem se podívat na CIRCLE OF CHAOS – jednoznačně nejhorší kapela celého festivalu. Vůbec jsem jim jejich hudbu nevěřil, nebavilo mě jak jejich vystoupení, tak i hudba. Ale co předvedli hned po nich hrající ANTIGOD, to mi opět vrátilo chuť. Jelikož se na mě nějak projevovala únava z prohýřeného pátku, musel jsem si jít na chvíli lehnout. Další a poslední kapela, kterou jsem viděl, byli Španělé AVULSED, kteří předvedli skvěle zvládnutý koncert. Pak už jsme se však balili a jeli ku svým domovům.
Když to shrnu, tak u mě vedla jednoznačně sobota. Až na pár drobných zvukových pokulhávání, kdy ve vyšších polohách se stával zpěv bubínky rvoucím ječením, jsem si festival skvěle užil a už nyní se těším na další ročník a s radostí opět dorazím!

A jelikož je čas nemilosrdný a život bezbřeze krutý, na pódium nastoupila poslední kapela celého CDF. A tou byli další příznivci Lovecraftových příběhů, Němci CTULU. Letos se jich sešlo na festivalu více, a jelikož si také myslím, že by prastaří měli pozřít náš svět, nemůžu jim to mít za zlé. Ale zpět ke CTULU. Hrají black metal tradičnějšího střihu a kromě textů věnujících se Mistrovým dílům jinak nenacházím na jejich hudbě nic zajímavého. Obrovská škoda, že si nemohli prohodit místo s kolegy THE GREAT OLD ONES, protože na konec festivalu bych si rád vyslechl atmosféričtější hudbu a tudíž i silnější zážitek.

Brečet kvůli nějakým osobním preferencím po takové spoustě skvělých zážitků ale není zcela na místě. Za pouhých 600 Kč jich člověk dostane opravdu požehnaně. Zajímavým lineupem, skvostným areálem, výtečným pivem a hlavně atmosférou vás CDF musí zákonitě dostat a pokud ho jednou navštívíte, jen těžce se pak příští rok bez něj obejde. Ono totiž to, kolem čeho tady kroužím slovy, lze napsat dvěma větami.

Chymus (ANTIGOD, ex-ISACAARUM): Zažil jsem během dvaceti let spoustu festivalů, ale tenhle? Jsem s přáteli, kamarády... Jsem prostě doma, domaaaa!

Fotky: Ignor

 


Zveřejněno: 29. 06. 2016
Přečteno:
3977 x
Autor: Aleš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 08. 2016 13:28 napsal/a Aleš
Re: Avulsed
Ano, prosím, nepřišli mi jako tradiční death metal. Já tam thrash/deathové riffy slyšel, ale klidně za to může můj špatný úsudek :)
11. 07. 2016 20:01 napsal/a Morovous
Avulsed
Jo, takže voni hraj thrash/death, díky autore, tohle se ti opravdu povedlo.
11. 07. 2016 13:36 napsal/a Aleš
...
Díky, chtělo to nějak ozvláštnit :)
09. 07. 2016 14:46 napsal/a Opat
...
Konečně jsem se dostal k přečtení reportu a skvělá práce, Aleši. Dobrý nápad s citacemi aktérů :-)