Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v červenci 2016 + tipy na koncerty.

V červenci letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé červnové koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Červencové tipy: Peťan

AVENGER OF BLOOD (USA) - "On Slaying Grounds"
Thrash/speed metal, Times End Records
Po osmi letech vyjde třetí album Američanů AVENGER OF BLOOD. Thrash/speedová mlátička byla jednou z prvních kapel nové thrashové vlny v USA (vznik 2002). Pak se na delší čas uložila k zimnímu spánku a nyní se znovu hlásí o slovo. "On Slaying Grounds" by mělo navazovat na dvě předešlá (a povedená) alba. Nabídne celkem devět skladeb a podle frontmana Sal Lalliho se bude jednat o klasické thrashové album s osvědčenými postupy. Cílem je sfouknout posluchače jako vichřice. Věřím, že se návrat AVENGER OF BLOOD povede!

SPELLCASTER (USA) - "Night Hides the World"
Heavy/speed metal, Prosthetic Records
U labelu Prosthetic Records vycházejí zajímavé desky a jednou z nich jistě bude i novinka SPELLCASTER. Portlandská partička má za sebou dvě vydařené desky, nesoucí se v duchu retro heavy/speed/nwobhm a po dvou letech je zde s novým materiálem. Album "Night Hides the World" vyjde 7. července a nabídne osm skladeb. Určitě se nedá čekat převrat na heavy metalovém kolbišti, ale že to bude poctivá práce podle starých zásad, na to můžete vzít jed.

REACTORY (Německo) - "Heavy"
Thrash metal, F.D.A. Rekotz
Berlínští REACTORY v Česku nejsou neznámým pojmem. Párkrát zde již hráli a tentokrát chystají druhou velkou desku. Album "Heavy" vyjde u renomovaného labelu F.D.A. Rekotz a najdeme na něm osm vlastních skladeb + cover od MÖTORHEAD. Ideální volba pro pravověrné thrashery, kteří to mají rádi "po německu". Odkaz tamních legend byl v hudbě REACTORY slyšet vždycky a ani na novince tomu nebude jinak.

DUST BOLT (Německo) - "Mass Confusion"
Thrash metal, Napalm Records
A v Německu zůstaneme. DUST BOLT z Mnichova jsou u nás již protřelou kapelou, a to i přes svůj stále nízký věk. Teď mnichovští přicházejí se svojí třetí deskou. Podle singlu mám trochu obavy, že DUST BOLT začalI vykrádat sami sebe, přesto věřím, že "Mass Confusion" bude kvalitní deskou. Kapela, které zobou především mladší ročníky z rukou, vydá album 8. července. Celkem 11 skladeb.

CENTINEX (Švédsko) - "Doomsday Rituals"
Death metal, Agonia Records
Představovat švédské CENTINEX asi nemá moc smysl. Švédové ten svůj buldozer tlačí stále dál, letos to je již 26 let od vzniku kapely. Nové album "Doomsday Rituals" těžko překoná jejich staré nahrávky, přesto se ponese na stejné vlně a nabídne prašivý a chorobný death metal made in Sweden. Povinnost pro ortodoxní fanoušky této party. Album vyjde u Agonia Records 8. července.

Tip na koncert:
13.-17. 7. OBSCENE EXTREME FESTIVAL - Trutnov, Na Bojišti
19. 7. MIDNIGHT PRIEST, THE TOWER - Praha, Fatal club
24. 7. NAPALM DEATH, INGROWING, AHUMADO GRANUJO - Č. Budějovice, Gerbera

Červencové tipy: Coornelus


INTER ARMA (USA) – „Paradise Gallows"
Sludge, Relapse Records
Richmondská parta INTER ARMA vydá v červenci svou třetí řadovku, která bude opět převážně v okovech sludge, ale bude už klasicky okořeněná další širokou paletou hudebních žánrů. Příští rok desetiletá kapela si velké uznání vysloužila svojí druhou velkou deskou „Sky Burial", kterou před třemi roky bodovala napříč hudebním spektrem. Potvrzením jejích pozic potom bylo následující EP „Cavern", které obsahovalo jednu čtyricetiminutovou skladbu. Novinka „Paradise Gallows" je pak logicky velmi očekávanou záležitostí, na které by měli INTER ARMA potvrdit, že na to mají.

A.M.S.G. (Kanada) – „Hostis Universi Generis"
Black metal, Profound Lore Records
Když něco vydá zavedené vydavatelství Profound Lore Records, vždy je potřeba se držet ve střehu. Jelikož tento label se zaobírá veškerým spektrem hudby, a to nejen metalovým, můžeme od nich očekávat v podstatě cokoliv, co je něčím specifické a často i originální. Podobná přirovnání bezesporu padnou i na kanadské A.M.S.G. Ti vycházejí především z black metalu, který není úplně nejsnadněji stravitelný. Jenže v jejich případě se připravte na další schizo prvky a tak nepřekvapí zařazení noise, ale třeba i saxofonu. Black metalový kanadský teror se vylíhne koncem měsíce.

Tip na koncert:
11. 7. BASTARD GRAVE, MÖRKHIMMEL, ENCORE – Praha, Café V Lese

 


Červencové tipy: Johan

Léto je zadáno festivalům a příliš alb nevychází... Když tak na seznam chystaných nahrávek koukám, nic extrovního kromě Peťanových, Coornelusových a Opatových tipů nevidím, do oka mi padli akorát...

BLOOD RED THRONE (Norsko) - „Union of Flesh and Machine“
Death metal, Candlelight Records
Jedna z mála deathmetalových kapel z Norska sice slibovala novou desku už loni, ale čas je zrádná past a tak se pokračování vydařeného „Blood Red Throne“ alba můžeme těšit až letos v létě. Jakkoliv měly nahrávky BRT lehce kolísavou úroveň, minule kapelu nakopl nový vokalista. Asi nelze čekat nějaké výrazné posuny, ale poctivá porce pestrého death metalu, který se nevyhýbá ani melodiím by z novinky nejspíš zaznít měla. Počkejme do 15. července, kdy počin vypustí Candlelight Records.

Zato koncertů a festů se chystá mrak, tady je výběr opravdu nepřeberný... Něco opět uvedli kolegové, další tipy, kde by mělo být dobře, jsou tady:

Tip na koncert:
2. 7. ANTITREND FEST – Žabčice u Brna
13. 7. TÝNECKÝ MAZEC – Týnec nad Labem, letní parket Ostrov
23.-23. 7. ENTER THE ETERNAL FIRE – Volyně, koupaliště
30. 7. FESTA DE LA POHODA – Vodňany, Sokolská louka

 

Červencové tipy: Opat

BAPTISM (Finsko) – „V: The Devil’s Fire“
Black metal, Season of Mist
Ossi Mäkinen alias Lord Sargofagian se vytasí s pátou studiovou deskou BAPTISM „V: The Devil’s Fire“. Od tohoto jména lze očekávat ryzí satanic black metal bez větších žánrových experimentů. Nalákat se BAPTISM snaží již zveřejněnou skladbou „The Sacrament of Blood and Ash“, v níž si zahostoval vokalista SWALLOW THE SUN Mikko Kotamäki a která bude právě díky této kooperaci svým způsobem netypická v rámci alba. Osmiskladbová nekřesťanská bestie vyjde 22. července na CD, MC i LP u labelu Season of Mist.

COLDWORLD (Německo) – „Autumn“
Depressive black metal/ambient, Cold Dimensions
U one-man projektů zůstaneme. Multiinstrumentalista Georg Börner konečně po osmiletém čekání naváže na velmi zdařilé debutové dílo „Melancholie2“, jež mne v době vydání naprosto uzemnilo. Teskné, emotivní, mrazivé album, které nebude lehké překonat. Jen je trochu škoda, že nevyjde na podzim, jak by se i vzhledem k názvu zdálo býti žádoucí, ale do nechutného vedra, kam se prostě taková hudba příliš nehodí. CD a vinyl „Autumn“ vyjde 15. července u německé firmy Cold Dimensions.

DIABOLICAL (Švédsko) – „Umbra“ (EP)
Progressive death/thrash metal, ViciSolum Productions
Pro DIABOLICAL mi běžně používaná škatulka death/thrash metal přijde trochu svazující, vzhledem k jisté komplikovanosti jejich hudby, jež kapelu činí odlišnou od mnoha mnoha dalších formací v daném žánru. Banda v čele se Sverkerem Widgrenem, jehož můžete znát z DEMONICAL nebo výše Peťanem doporučovaných CENTINEX, mě zejména naživo pokaždé naprosto roztřískala a nejinak tomu bylo i u poslední řadovky „Neogenesis“ (2013). I proto řadím do tipů pouze čtyřskladbové EP, které vyjde 8. července na digipaku u ViciSolum Productions. Už teď se můžete pokochat songem „Decline“. Zajímavostí také jest, že se na EP podílelo hned devět vokálních hostů.

DEFEATED SANITY (Německo) – „Disposal of the Dead / Dharmata“
Brutal/technical death metal, Willowtip Records
DEFEATED SANITY mají naživo velkou sílu, studiově mě ale dosud příliš nebrali, zejména kvůli často naprosto zbabrané produkci. I vzhledem ke slabému červenci, co se týče nových nahrávek, jsem ale jejich chystaný počin „Disposal of the Dead / Dharmata“ nakonec zařadil. A také kvůli tomu, že půjde o počin poměrně atypický. Deska se totiž v podstatě skládá ze dvou EP, která představí Němce v různých podobách. Zatímco „Disposal of the Dead“ ukáže DEFEATED SANITY jako méně technickou, ale více heavy a brutální skvadru, „Dharmata“ se vyznačuje oldschoolovějším pojetím progresivního death metalu s výlety do avantgardních teritorií. Která podoba vám sedí víc, budete moci posoudit 22. července, kdy album vydá americká firma Willowtip Records na CD i LP.

Tip na koncert:
1. – 2. 7. HELL FAST ATTACK – Brno, ATC Obora
8. 7. ARGESH, SELF-HATRED, ERRANTES, NOCTURNAL PESTILENCE – Praha, Modrá Vopice
22. – 23. 7. ENTER THE ETERNAL FIRE FEST – Volyně, koupaliště


Zveřejněno: 01. 07. 2016
Přečteno:
3510 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář