Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

30. 5. 2016, Praha - Modrá Vopice

Jedna z nejlepších klubových akcí jara! Ne-li ta vůbec nejlepší! Tak bych zhodnotil mojí poslední květnovou návštěvu klubu Modrá Vopice. Kluci z Hard Bones Production do Prahy tahají kapely různých metalových odnoží. Heavy metal tvoří spíše výjimku. Ale právě ta výjimka proměnila koncert v naprosto jedinečný. A pak - co taky dělat jiného v pondělí večer, než jít na koncert, že jo? (úsměv).

Za letních teplot vše začínalo idylicky, protože krátce před šestou dorážíme do Wombat Café, kam Vejška svolal předkoncertní sešlost. Sám iniciátörr dorazil až o více než hodinu později, takže si za to od nás oprávněně vyslechl své (smích). Nicméně Plzeň dobrá, všechno dobré, hehe. Za přísných i zděšených pohledů kolemjdoucích se naše vystajlovaná partička v džískách, nášivkách, koních a nábojácích dostavila na osmou hodinu do Vopice, kde už venku posedávali kamarádi. Opět nemohl chybět Písek, kluci z THE TOWER a další. Návštěva sice dávala tušit, že dnes to žádná velká tlačenice nebude, ale na druhou stranu dorazili hlavně ti, co ANTICHRIST, AMULET a NATUR znali. Karlos roztočil pivo a mohlo se začít hrát.

Jako první se představila vlasatá formace NATUR. Tihle čtyři kluci přiletěli do Evropy z New Yorku proto, aby nám naservírovali svůj klasickej heavy metal. Za podpory kvalitního zvuku NATUR předvedli, zač je toho loket. Já to čekal super, ale že budu naprosto unešenej, to jsem fakt netušil... Přímočarý, lehce zašpiněný a neskutečně rouhavý heavy metal, který doslova překypoval melodiemi, výbornými riffy vycházejícími trochu z MERCYFUL FATE a všudypřítomným pekelným odérem. Neskutečně autentická kapela, která se nebála zpomalit nebo to tam naopak namlátit s tím nejvyšším nasazením. Zastřený, přesto čistý zpěv kytaristy Weibusta byl skvěle doplňován vokálem bubeníka. Ten se nejednou ujal zpěvu sám a výrazně zpestřil už tak výbornou produkci NATUR. Navíc také lidi se chytli od prvních tónů a za neustálého Vejškovo dirigování probíhal headbanging po celý set. Málokdy se stane, že první kapela je nejlepší za celý večer, ale tentokrát na tento post NATUR jednoznačně aspirovali. Skvělé!!!

Po krátké pauze, kterou jsme tradičně vyplnili pivkem a pokecem, následovali Angláni AMULET. Tohle byla pro mě taková malá neznámá, protože jsem si moc neuměl představit, jak budou naživo znít. Ale bylo tam naprosto vše, co můžete slyšet na jejich LP "The First". AMULET to berou zase trochu z jiného konce a jejich heavy metal nezapře silné hard rockové kořeny. Ty sedmdesátky v tom byly neskutečně cítit a protože já na hard rocku vyrostl, bavilo mě to moc. A že tam byli slyšet DEEP PURPLE nebo BLACK SABBATH? Jedině dobře! Vždyť takhle dneska hraje málokdo! Přidejte si k tomu hnědou koženou vestu s třásněmi zpěváka Jamieho, jeho čistý a pestrý zpěv a vrátíte se někam mezi doznívající vlnu hard rocku a nastupující éru NWOBHM. AMULET měli sílu, drive, energii i jiskru. Pro někoho byli AMULET možná měkkou kapelou, ale tahle hudba neoslovuje tvrdostí. Další skvělý set a velmi dobrá odezva.

Podle očekávání největší úspěch sklidili Švédové ANTICHRIST. Od prvního hrábnutí do strun až po poslední úder do bicích to byla další neskutečná old school výprava do doby, kdy se metal neškatulkoval na žánry. ANTICHRIST vystřihli tu nejsyrovější podobu thrash a heavy metalu s blackově špinavým nádechem. Ono ze Švédska nikdy moc "čistých" kapel nepřišlo (smích). Vše diktoval zpěvák Steken, který více než koho jiného připomínal Jamese Hetfielda za mlada (možná i proto to triko "Ride the Lightning", hahaha). Kytary řezaly přesně podle thrashových předpisů a ANTICHRIST nám nedopřáli snad ani vteřinu oddechu. Vždyť také proč, když jejich set trval něco kolem čtyřiceti minut... Takhle to mám rád, nakopat všem zadky a vypadnout se vztyčenou hlavou. Výborný zvuk dodal jejich špinavému metalu ještě větší intenzitu a pro nás, kdo máme naposlouchanou desku "Forbidden World" (ze které se hrála většina setu), se jednalo o nevšední hudební zážitek! Thrash!

Nakonec asi nemá smysl hodnotit, která banda se mi líbila nejvíce. Tři kapely - každá jiná a především každá výborná! Tahle rovnice platí jen ve výjimečných večerech a tím tento rozhodně byl. Troufám si tvrdit, že ANTICHRIST, AMULET i NATUR tady znovu jen tak hrát nebudou, zdali vůbec někdy. Proto patří ještě jeden velký DÍK Hard Bones za to, že mi připravili jedno z nejlepších pondělí v mém životě! Dokud budou hrát takovéto kapely a bude na ně chodit těch pár bláznů, metal nikdy neumře. Kdo nebyl, přišel o hodně...


Zveřejněno: 02. 06. 2016
Přečteno:
3604 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 06. 2016 23:47 napsal/a immortal
:-))
Koukám, že BBvnuk je opět ve formě :-))
02. 06. 2016 16:14 napsal/a Coornelus
:-)
Yes :-)))
02. 06. 2016 15:41 napsal/a Peťan
-> Coornelus
Díky ;) No, koukni se na poslední fotku pořádně ;-)))
02. 06. 2016 13:31 napsal/a Coornelus
Pěkně ty!
I když vim, že by mě to asi hudebně nebavilo, po přečtení tvýho reportu, mě mrzí, že jsem tam nebyl. Super práce! P.S. Roman byl? :-)