Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Symfonické metalisty DEATHWARD představuje Tonda.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapela vznikla v roce 2010 spojením se zbylých muzikantů z rozpadlých projektů. Dlouho jsme vybírali název. Spíše podle toho jak to zní a vypadá k naší muzice, než úplně nad smyslem toho názvu. Nakonec se podařilo trefně vybrat DEATHWARD. Což je volně přeloženo "blížící se k smrti". Ani nám to nevadilo, protože jsme někteří členové již ve vyšším věku :-).

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Náš bubeník Standa hrál v kapele DebilHeads, baskytarista Radan v libereckých Tělech, já ve Faradu. Ostatní jsou mnohem mladší a tak nemají za sebou skoro žádné kapely. Náš věk je v rozmezí od 18 do 53 let. To je sakra řádka let a občas to je znát. Určité názorové rozdíly dvou generací je potřeba smíchat se vzájemných respektem a nadhledem. Nicméně to v kapele funguje skvěle. Jinak naše složení je: Standa Novák - bicí, Radan Jareš - basa, Kuba Sedláček - zpěv, Roman Tlustý - kytara, Mikuláš Kneys - kytara, Antonín Šrajer - klávesy/symphonické podklady, Michal Nožička - zvuk.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Naše první CD "Crush the Enemy" vzniklo na popud našeho velkého fanouška a sponzora zároveň. Pouze díky jemu jsme dokázali CD natočit a vydat. Suma za plnohodnotné CD (13 skladeb) jde do vysokých 5 místních čísel. Ale povedlo se. Jsme velice spokojeni, jak zní a že máme co našim fanouškům nabídnout. CD je opravdu dobré. Jeho prodej není bůhví jak závratný, ale je to logické. Jsme zatím neznámá kapela a od těch se vždy CD kupují velice málo. O to více musíme letos na koncertech lidi přesvědčit, aby si CD koupili. Není to jen o pěkné muzice, ale také o podpoře amatérské hudební scény, která má financí velký nedostatek.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Náš styl muziky úplně nekoresponduje s trendy v České republice. Víme, že jsme menšinový žánr. A víme, že kdybychom začali zpívat česky a přeměnili náš symphonic metal na pop, tak už máme koncerty vyprodané. Ale zároveň by naše popularita skončila na přechodu v Rozvadově. A to nechceme. Náš styl se hraje především v zahraničí. Proto zpíváme anglicky, protože to k tomu patří a protože bychom rádi koncertovali i za hranicemi. 

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga jsem já. Autorem hudby celá kapela a autorem textů náš zpěvák. Takhle to máme rozdělené a funguje to. Víte, my na pódiu jsme nejen muzikanti, ale vlastně i herci. Musíme být nejen slyšet, ale také jsme vidět. Proto se na naše koncerty převlékáme, abychom podpořili naši muziku i atmosférou. K tomu samozřejmě patří i pódiová choreografie a scéna. Letos bychom rádi svým vystupováním podpořili prodej CD a proto opona, paravany bude vše graficky laděno k tomu. Pokud se nerozhodneme jinak :-).

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Začínali jsme u kapely PAIN a ENGEL. Vyhledávali jsme jejich koncerty a učili se. Pak to přešlo na DIMMU BORGIR. Odtud převleky a pojetí skladeb. Tady jsme začali používat symphonické podklady. Nakonec ale stejně naše skladby vyšly ještě úplně jinak. A to je dobře. Jsme sví a to nám nikdo nevezme.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně, na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávky jsme zatím nikam neposílali. Nicméně od lidí a lidí muzikantů, protože to je úplně jiná sorta lidí :-), máme s velkou převahou velmi kladné odezvy. To je pro nás největší odměnou. Nicméně si můžete zakoupit naše CD v kamenných obchodech Bontonlandu, na e-shopu našich stránek anebo stáhnout na mnoha světových servrech po celé planetě. Stačí se podívat na naše stránky www.deathward.cz a tam to najdete a objednáte.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Máme za sebou už hodně koncertů. Ale nejlepší byl loni na Masters of Rock 2015. Hráli jsme ve stejném čase jako hlavní host Powerwolf. Takže veřejná zkouška, jsme si říkali. Jaké bylo naše překvapení, když se tam pod pódiem sešlo možná 500 lidí a další přicházeli, i když už jsme končili. Tak to byla pecka! Ostatně se můžete na celý tento koncert podívat na Youtube.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Rozhodně do zahraničí chceme. My si i myslíme, že tam více patříme s naším stylem. Teď mají možná někteří radost, že se nás zbaví. Ale není to tak. I letos budeme opět na Masters of Rock a Benátské16. Samozřejmě chystáme i další koncerty. Zase je to vše k dohledání na našich stránkách. Naším vrcholem je metalový festival v Německu Wacken. Dokonce jsme se tam loni hlásili, ale bohužel pro loňský rok nevyhlásili pro Česko výběrové řízení, tak to nedopadlo. Snad příště....

Plány do budoucna...

Budoucno je vždy s otazníkem. Přejme si hodně zdraví, protože to ostatní už je jen na nás.

http://bandzone.cz/deathward/

RECENZE


 


Zveřejněno: 30. 05. 2016
Přečteno:
4058 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář