Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, Cursed Records / blackened symphonic heavy metal / Česko

Během více než deseti let existence se PANYCHIDA etablovala na scéně jako nejčelnější představitel tuzemského pagan (black) metalu. Jistě, postupně do své tvorby vkládala heavymetalové prvky, ale tak daleko, jako zašla nyní, ještě nebyla. S paganem je totiž ámen.

Hned při prvním poslechu si každý všimne, že je tu něco jinak. 1/ Dudy. 2/ Symfonické pasáže. Dudy, které k PANYCHIDĚ neodmyslitelně patřily, jsou minulostí, jejich roli ne že by převzaly, ale spíše je nahradily orchestrální pasáže postavené na smyčcích. Ty vévodí hned relativně dlouhému intru, které by klidně mohlo sloužit jako pozvánka na Pražské jaro a nejeden posluchač vážné hudby by v něm asi dokázal identifikovat inspirační zdroje mezi skladateli té nejnačančanější klasiky. Melodie je to vskutku extrémně chytlavá, po ní se ke slovu dostává dětský hlásek recitující krátké čtyřverší a pak... hymnická melodická paráda plná skvostných pasáží v režii všech účastníků nahrávky. „Processions of the Dead“ je hit jako hrom, chytlavý, návykový, pestrý... Honosný úvod nabízí kromě kytarových parádiček i dva doplňující se vokály, kdy Vlčákovy extrémní polohy nenápadně doplňují čisté vokály Honzy V. I přes poměrně dlouhou stopáž nenechává muzika posluchače oddychnout, i ty „oddychové“ pomalejší pasáže nepostrádají kouzlo a lehce načernalý heavy metal zabírá, a když ona načernalost zůstane jen na zpěvákovi, i ten ryzí heavy náklad s melodiemi jak od (doplňte si sami nějakou velkou heavymetalovou kapelu BLIND GUARDIAN počínaje a IRON MAIDEN konče) je strhující. Po 6 minutách a 40 vteřinách pozorného poslechu mně přichází na mysl kacířská otázka – čím tohle chtějí pánové jako překonat?

Nicméně oni na to jdou vychytrale, po velkém hitu následuje nenápadná pomalá, takřka doomová věc, v níž se hraje tak nějak meditačně, Vlčák střídá šepot se zastřeným skřehotem, kytary doplňují klávesy a výsledkem je skromná, ale přesto výborná pocitovka. Následující „Josafat“ se rozjíždí v podobném duchu, ale postupně se vynořují další symfonické prvky a kompozice postupně nabírá na obrátkách, aby s refrénem rozkvetla do netušených výšin. PANYCHIDA má obrovský dar postupně zvyšovat napětí a skladby gradovat, na druhou stranu kontinuitu v tomhle případě trochu narušuje vložená recitace – což mi trochu překáží, protože nerozumím mluvenému slovu; jistě zapadá do děje a anglicky rozumějící fanoušci nebudou mít problém, já to vnímám skoro jako někdejší eposy MANOWAR a raději bych si dopřával jen parádní muziku, která onen proslov lemuje.

Zastavím se i u výtečné instrumentálky „In Striacium“, jejíž valnou část vystřihl Sinneral na akustickou kytaru, kterou rychlým střihem nahrazují orchestrace, které opět působí mocným dojmem a předcházejí doom/deathové „Hunting the Witches“, v níž tahá slova odněkud ze žaludku hostující Zdeněk Nevělík (ET MORIEMUR). Prolínání metalu a náznaků vážné hudby tady působí přirozeně, stejně tak i heavy vklady, a já zatím marně čekám na něco, co by se opakovalo / působilo zbytečným dojmem. Každá stopa jiná, každá něčím přitažlivá, u spousty momentů jsem nadšený, v „Hunting...“ mě neruší ani další mluvená pasáž (zdá se, že latinsky) a dokonce mi sedí i mluvený začátek „... For I don´t Cause the Evil“; „uvnitř“ už nad dalšími recitovanými veršíky nejásám.

Ani s blížícím se závěrem neztrácí „Haereticalia - The Night Battles“ drive, v předposlední „The Livonian Werewolf“ jsou ke slyšení i ozvěny dřívější tvorby a nechybí kapka pohanské atmosféry, která lehce dýchá i z outra, v němž se ale objevují i další symfonické prvky, které „Perchtenlaufen“ prosvětlují a posunují až k jakési rozvernosti.

Z výše uvedených slov je asi zřejmé, že nová PANYCHIDA mě baví a že se podle mého názoru povedla. Kapela s lehkostí přehodila výhybku, aniž by popřela minulost, dokázala složit silné songy, suverénně je nahrát i nazpívat, navíc i parádně obalit. Grafika bookletu je skvostná, nepřeplácaná, líbí se mi jak titulka, perokresba, jejíž autorkou je rumunská ilustrátorka Luciana Nedelea, tak použité fonty uvnitř i atmosféru dotvářející prastaré rytiny všelijakých potvor, kostlivců a čarodějnic.

Zvuk z KáeSVéčka je taky v pohodě, silnější mi Sheafraidh, který za zvukem stojí, přijde v pomalejších pasážích, ve kterých jsou všechny nástroje výborně slyšet, pěkně nazvučená je i španělka, jen bicí se mi trochu ztrácí v tvrdších rychlých pasážích.

Na závěr jsem si nechal jedinou podstatnou výtku, kterou k albu mám. Ač jsou nové skladby barevné, jde o komplet sevřený, mající tvář, která z každého úhlu vypadá jinak, ale pořád je to jedna tvář. Tak proč k ní přidávat bonusy? Bonusy koncertní, takže zvuk je úplně jinde. Bonusy stylově odlišné, takže nálada je úplně jinde. I když jde o dvě silné skladby, mně se jejich zařazení příčí a svůj nesouhlas dávám najevo (kromě toho, že to tady píšu) tím, že po posledním tónu „Perchtenlaufen“ mačkám stopku a znovu si dávám „The Wild Hunt Assembly“...

Seznam skladeb:

  1. The Wild Hunt Assembly
  2. Processions of the Dead
  3. The Night Consumes the Light
  4. Josafat (The Gathering)
  5. In Striacium (instr.)
  6. Hunting the Witches
  7. ... For I don´t Cause the Evil
  8. The Livonian Werewolf
  9. Perchtenlaufen (instr.)

Live bonusy:

  1. Alatyri
  2. Three Pillars

Čas: 45:31

Sestava:

  • Vlčák - lead vocals, backing vocals
  • Sinneral - guitars, programming, orchestrations, acoustic guitars
  • Honza V. - guitars, backing vocals, additional clean vocals
  • Talič - bass
  • Sheafraidh - drums

Hosté:

  • Zdeněk Nevělík - lead vocals (6)
  • Melissa V. Maurer - children voice (1)
  • Michael V. Maurer - narration (4, 7)

facebook.com/panychida
bandzone.cz/panychida

 


Zveřejněno: 30. 05. 2016
Přečteno:
3817 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 05. 2016 14:33 napsal/a Honza (Panychida)
bonusy
Díky za recenzi Johane. Vážíme si toho. Jen bych osvětlil ono zařezení \"bonusů\". Bylo nám celkem jasné, že tyto názory se budou objevovat. Nicméně kapela před nedávnem oslavila 10 let výročním koncertem a z toho koncertu vznikl záznam. Bylo nám líto skladby úplně zahodit, takže jsme je jako vzpomínku zařadili na album. I z toho důvodu, že na album \"nepatří\", jsou označeny jako bonus. A je samozřejmě to nejjednodušší se k těmto skladbám v rámci poslechu alba \"nedostat\" a činit, jak činíš ty - s tím se jaksi počítalo. Třeba na ně dostaneš chuť jindy a pak si naopak můžeš pustit jenom je :-))