Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Před časem jsem při toulkách po netu našel filozofickou e-knihu nazvanou Skutečný žalobce ( www.aforest.wz.cz ).

Nepřekvapila mně pouze její kvalita, ale také to, že jejím autorem je člen ze skupiny Sorath ? Bořek, kterého jsem v minulosti již hodněkrát potkal, ale ještě nikdy nebyla příležitost si s ním promluvit o tomto díle. Pak se nám to povedlo alespoň po síti. A zde je výsledek.

Ahoj Bořku. Myslím, že tě není nutné ani moc představovat. Spousta lidí tě zná z plzeňské kapely Sorath, přesto se nám představ více z té filozofické stránky. Kdy jsi se začal zajímat o tyto věci, co tě k tomu vedlo a proč tě upoutal zrovna Satanismus?

Začal sem se zajímat už od dětství. O náboženství, o magii. Myslim, že neni nic zvláštního na tom, že mystika v jakémkoli smyslu člověka přitahuje. Přečetl sem x knih o okultismu, duchařině, nějaký to východní nábožentví atd., až časem jsem zjistil, že to co je na tomhle všem nakonec zajímavé, je takový ten umělecký podtext při pohledu na věc. Normálně bych asi řekl, že mě k satanismu přivedla hudba, ale tak jednoduchý to neni,. resp. sice je, ale v úplně jiném smyslu. Příčina v tom, že se člověk stane satanistou, neni v tom, že by  ho k tomu přivedl poslech nějaké blackmetalové nebo jakékoliv jiné kapely. Skutečnou příčinou je jednoduše jistá logická spojitost určitých věcí a zájmů v životě. Pokud má člověk umělecké sklony, má rád kterýkoli z druhů umění, miluje třeba přírodu, zemi, historii nebo třeba všechno dohromady, zcela logicky takový jedinec nemůže být křesťan, pro kterého všechny tyhle požitky a smysly života jsou bohapustým hříchem.

Zřejmě tuto filosofii vkládáš i do textů Sorathu. Teď jste prý opustili studio. Jak se povedl nový počin, kdy se na něj můžeme těšit a z čeho se skládá textová stránka nového díla?

Dřív jsem se o to poněkud neúspěšně pokoušel. Časem jsem zůstal pouze u emocí, které jsou mi v naší hudbě podstatně bližší. Chci tím jen říct, že hledat v mých textech filosofický podtext jde prostě jen velice těžko. Ne že by tam nebyl, ale vim o něm jen tak já. Pro mě je v tomhle ohledu mnohem důležitější, aby ty texty tam seděli, alespoň tak jak si představuju. Naším novým počinem je pouze EP, jde spíš o takovou raritku a ještě sme se pořádně nedohodli, jak to dostat mezi lidi bez gramofonů, což je jistě naprostá většina všech lidí, kteří na ty dvě skladby budou zvědavý. Jmenuje se to Saros, což je název pro cyklus zatmnění Slunce i Měsíce, které probíhá současně. Ten smysl toho názvu není ani tolik o nějakém slunečním cyklu, ale hlavně o určitých obdobích. O chvílích které člověka potkají a třeba mu radikálně změní život. Nebo taky o cyklech, které pociťuji sám na sobě. To jak se člověk v průběhu let mění v jistých pohledech na věc i jakoby ze dne na den. Člověk najednou pocítí, že některá hudba nebo pohled na skutečnosti, které mu dosud byly lhostejné, mu najednou lhostejné nejsou, začne se jimi zabývat nebo je milovat. Stejně tak může jít o období stagnace tvořivosti nebo naopak, a to bývá skutečně ze dne na den, najednou vám jde vše od ruky. Jde taky třeba o roky, o stárnutí, prostě o vše co se nás v životě dotýká.

Sledoval jsi diskuzi, která se strhla okolo Radima v minulých vydání Postřehů, potažmo Jirky? Jaký máš z toho pocit?

Hroznej. Hlavně z toho principu. Mě ani tolik neděsí, že nějakej človíček se najde v kristu, ač předtim mu tahleta postavička byla volná. To že člověk mění svoje názory je normální a správné a já to dělam taky. Mě jen děsí, jaká se tomu přikládá váha. Kdyby se z něj stal horolezec, tak to nikoho zajímat nebude a to je přitom podle mě mnohem konkrétnější věc  než nějaká kristofilie. Mě prostě nejvíc děsí to, jaká váha se přikládá náboženství. Podle mě to je jen víra, názor, pochyby, nic hmatatelnýho. Děsí mě, že se tim lidi zabejvaj. Já se tim zabývam taky, všichni kdo se tim zabýváme jsme k tomu přinuceni tou okolností, že něco dokáže člověka kolektivizovat v názoru a uniformovat. Vytvarovat dle svých představ něco tak amébního jako je názor člověka na život. Z toho mám opravdu strach ať jde o cokoli. Náboženství, politiku atd. Mým přáním jakožto satanisty je snížit nábožentví na obyčejný lidský názor, aby se jím nikdo nezabýval. Stejně jako nikdo kolektivně nestuduje někoho charakter. Víra má prostě být vnitřní záležitostí a jakmile se někdo shodne s někým na víře, už v ten moment tady přestává být něco v pořádku. Nemluvě o současném stavu, kdy se shodujou miliony lidí.

Tvá kniha je jasnou revoltou proti křesťanství a Bibli, co si myslíš o argumentaci Jiřího na mou otázku o věrohodnosti Bible, kdy jsem namítl, že byla několikrát přepsána  a zneužita??  V odpovědi Jirka brání Bibli tím, že by tam nemohly být různé citáty, které jdou jasně proti církvi. Ty  jsi podobných citátů našel více a použil jsi je v kapitole Proti Bibli. Jak jsi teda vysvětluješ, že tyto věci tam zůstaly zachovány?

Jednak křesťanům vždy bylo zakázáno vůbec polemizovat nad obsahem bible, takže jakékoli pochyby se vždy obrátily proti dotyčnému pochybovači a jednak jim tyhle věci hlavně velice dobře posloužily při ovládání davu. To, že to tam mají napsaný neznamená, že to tak dělají nebo že by se snad o to alespoň pokoušeli. Jsou to jen ryze účelové záležitosti, ze kterých se vždycky každý křesťan dokáže bravurně vypovídat. Už sem se na tohle téma bavil se spoustou křesťanů a jejich argumentace mi přapadají směšné, jim naopak připadají jako argumnety, vznikne z toho vždy jen patová situace. Nudí mě bavit se s křesťanem. Takže tyhle věci jsou tam jednoduše proto, aby křesťanství získalo váhu, vládu a vzbudilo u lidí pocity toho, že oni jsou ta správná strana. I když se tak nikdy nikdo z křesťanů nechoval, nezachoval a chovat nebude. Davy se přece vždy ovládají utopií, nikdy ne pravdou. Komunismus svými manifesty a kdovíčím vším taky vždy mluvil proti sobě. To nejsou věci, který by tam zůstaly, ty tam byly účelově vloženy.

?Dnešní křesťané jsou už pouze přeživší torzo, zvyk, důkaz nevědomosti a neschopnosti rozloučit se s pouhou tradicí.? To je vytrženo v kontextu z kapitoly Proti křesťanství. Myslíš jsi, že myšlenka křesťanství je špatná jako taková a nebo, že jsou jenom špatní ti lidé, co jej přijímají a využívají víru ve svůj prospěch?

Jsem přesvědčen o tom, že vše ohledně náboženství je už od počátku špatné. Nevím kdo jiný by měl zájem na kolektivizaci víry, než člověk, co chce neomezeně vládnout. Víra je názor, myšlenka, takže už od samého počátku nám musí být jasné, že je to jen výzva k tomu, abychom všichni mysleli stejně. A to jsme teprve u víry. Když uchopíme křesťanství jako konkrétní typ víry, jsou tam ty kolektivizační prvky jasně patrné. Na bibli není dobrého zhola nic. Všechno to je jen utopie a ryze účelové záležitosti a i kdyby tam psali zlato,  tak v momentě kdy kristus řekne ? kdo neni se mnou, je proti mně ? už neni potřeba co dál řešit. Sebelepší názor se dikredituje a přestává platit ve chvíli, kdy se prohlásí za jediný možný a akceptovatelný. Od začátku až do konce je to totalita.

Jak vidíš pozici dnešní církve ?

Tady v čechách je to vcelku ok, ale jinak jsme jen takový ostrůvek v moři křesťanů. Co se církve týká, tak už jen nechápu, nechápu a nechápu, jak někdo s tolik středověkými názory, s tolika nechutnými aférami a vůbec všeho hnusného co se kolem církve točí, jak může někdo takový vystoupit v televizi a dávat morální rady. Vidim pozici církve a dělá se mi blivno:) Tradice a pohodlnost byla v tomhle směru  vždy zhoubná. Stačí se kouknout na politické dění a je vidět, jak jsou lidé lhostejní, jenom ve věcech, na které si zvykli za pár let. Co potom ty stovky let pod vlivem křesťantví. Lidem se nechce dělat něco tak složitého, jako měnit svůj životní názor, přiznávat si omyly, nakonec já už taky mam jen tu webovou stránku a příliš moc se neangažuji. Máme demokracii, situace je únosná a já chci prostě žít a současný systém mi to umožňuje i když je plný lží a pokrytectví. Církev a víra zůstala v myšlenkách lidí, ale naštěstí už přestala přímo ovlivňovat naše soukromé životy. To nepřímé ovlivnění je oproti tomu zase docela značné.

Pojďme ale na druhou stranu. Co si myslíš o pozici Církve Satanovy, založené LaVeyem? Sleduješ dění okolo této církve. A co si myslíš o české pobočce v čele s Big Bossem?

La vey byl úžasný člověk který dokázal skloubit Crowleye, Nietscheho a všechno to tak dobře napsal, že se to líbí. Myslim, že vznik Církve Satanovi je jen důsledek okolností, La Veyovo důvtip a asi i ten cit pro obchod. Jinak je to blbost, je to tak maximálně provokace a být v jeho kůži, možná bych tenkrát taky neodolal a něco takového si založil. Ale dnes je to bezpředmětná záležitost a myslim si, že to satanisty mnohem spíš diskredituje, než aby to přinášelo nějaký užitek. Vidím to tak, že důvody které vedou satanisty k tomu mít vlastní církev mnohem víc zviditelňují a posilují církev křesťanskou. Ale jinak ať si dělaj co chtěj, mě to prostě akorát příliš nedává smysl. Pro mě to zavání kolektivizací a tu ve spojitosti s vírou považuji za největší zlo.

Co třeba Magie či Grimoáry, zkoumal jsi někdy tuto literaturu?

Jasně. S tim sem začínal.  Jeden čas sem se do toho ponořil tolik, až mi začalo hrabat. Dnes tohle odvětví spíš beru jako něco co člověka obohacuje pocitově. Nemínim na tom stavět filosofie a životní názory. Je to trochu umění, trochu krása, trochu povídačky. Taková příjemná mytologie ze který je zločin vyvozovat důsledky. Ale nechat se tím ovlivnit, sledovat to, bavit se tim, vnímat tak svět z trochu jiného úhlu ? to chápu a je mi to v tomhle ohledu blízké. Jinak magii jako praktickou magii, bez ohledu na to zda funguje či nikoli, chápu jako únik ze skutečného světa a jako neschopnost postavit se vlastnímu životu, vlastním zkušenostem a prožívaným skutečnostem čelem.

http://www.aforest.wz.cz


Zveřejněno: 12. 03. 2005
Přečteno:
3556 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 11. 2005 12:45 napsal/a Peklo
4 tin tin
ve svem prispevku pises, ze cirkev zadny tmarstvi nehlasa. proc teda v italii na papezuv popud zakazali interrupci? jsem satanista, ale ne ala la Vey. prave z toho duvodu, ze, jak jsi napsal-vede ke stadovitosti. je pravda, ze jsem cetl jeho satanskou bibli, ale stejne tak jsem celt krestanskou (asi 5x-nez jsem dostal rozum, chodil jsem i do kostela; ted tam uz vozim jen babicku). ale k satanismu jsem se dostal uplne jinak, nez pres satanskou bibli. zacal jsem premyslet. kdyz je buh vsemohouci, proc jsou valky, proc je pachano nasili??? a jelikoz se toto deje a buh stvoril cloveka k obrazu svemu, udelal jsem si o nem docela ucelenej obrazek... nehlede na to, ze nebyt boha, neni ani satan (a naopak). nehlede na to, ze do pekla prijdem vsichni. ja, ty, ostatni krestane, ostatni sataniste, muslimove, hinduisti etc., protoze KAZDE nabozenstvi hlasa, ze KAZDY, kdo neveri v jejich boha prijde do pekla...
12. 03. 2005 23:10 napsal/a corbow
jo...
docela dlouhej prispevek, ale jak bylo napsano v clanku - NUDA
12. 03. 2005 14:03 napsal/a marty
mnooo
nojo, na kazdem sprochu pravdy trochu :-) a co clovek to nazor :-)
12. 03. 2005 13:47 napsal/a Tin Tin
skutečný obhájce
většina z Vás satanistů je pouhopouhou kopií bludů lidí typu la Vey... Ten hloupoučkej pamflet namířenej proti křestanství a náboženství ve svém souhrnu se zaštituje klasickym klišé o stadovitosti.. podivej na lidi okolo sebe, na umělce, posluchače, fanoušky.. ja osobně vidím prostoduché stádo tady, stádo které si to nikdy nepřizná a přesvědčuje se o opaku povrchnostma jako je obracenej kříž na krku a podobne.. jak si přišel na to, že člověk milující přírodu atd nemůže být křestanem? Je strašlivě černobílé nerozlišovat církev a křestanství 12. - 15. století (což byla doba kde hodnoty měla nastaveny jinak nejen cirev, ale všichni) a dobu dnešní, kdy kromě pár kontroverzí jako interupce a eutanazie (což jsou věci na které přeci nemusíme mít všichni stejný názor, věřící jsou většinou proti, a co?) cirkev rozhodne žádný tmářství nehlásá.. to co dělá tahle "teroristická organizace" skrze charitu, pomoc opušteným lidem atd atd nevidíš a asi vidět nechceš. Co si kdy ty udělal pro ostatní? (samozřejmě tě neznám a nechci tě urážet) Tak proč tolik nenávisti? ještě jsem se nesetkal s dobrou kritikou náboženství, protože ta vyžaduje dát si tu práci, sednout a začít myslet, zkoumat atd. Pak si po pár přečteních nevezmeš do pusy jednu větu typu "Ježíš řekl: kdo neni se mnou, je proti mě" a bez znalosti původní originální hebrejské verze a čehokoli dalšího na ní prostě tu kritiku založíš... To však není konstruktivní kritika ale výplod nenávistné mysli, která nechce hodnotit ale odsoudit... a toho už bylo dost a dost za komunistů apod. s pozdravem Tin Tin