Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

2LP/CD 2016, Metal Blade Records / thrash metal / Dánsko

Nejlepší dánská thrash metalová kapela o sobě zase dává vědět. Řeč je samozřejmě o ARTILLERY, kteří jsou se dvěma přestávkami na scéně již od roku 1982. Podle mého názoru se vždy jednalo o poměrně nedoceněnou kapelu. Vždyť první tři desky "Fear of Tomorrow", "Terror Squad" a "By Inheritance" bezpochyby patří do zlatého fondu evropského thrash metalu druhé poloviny osmdesátých let. Dánové si prošli několika obdobími, mezi nimiž nechyběly ani doby temna. Konkrétně v letech 1991-1998 a 2000-2007 byla činnost ARILLERY na bodu mrazu. Nestálá sestava byla vždy kámenem úrazu této formace. A především pak post zpěváka. Flemming Rönsdorf, který nazpíval zmiňovaná kultovní alba (+ "B.A.C.K." v roce 1998) již z kapely nenávratně odešel. Po druhém reunionu v roce 2007 se mikrofonu chopil Søren Adamsen, který vydržel necelých pět let a nazpíval dvě velmi povedené desky. Také naživo se mi v sestavě líbil, ale než si fans stihli zvyknout na nový vokál, došlo k další změně. Před třemi roky nastoupil Michael Bastholm Dahl a nyní s ARTILLERY nahrál své druhé album. Po "Legions" tak vydali ARTILLERY na konci března u Metal Blade Records svoji osmou řadovku pojmenovanou "Penalty by Perception". Nové album vyšlo jak na CD, tak i na dvojvinylu.

ARTILLERY nikdy nehráli klasický thrash metal. Na sklonku osmdesátek se jejich nahrávky řadily mezi ty technické a pro někoho možná hůře stravitelné. Naopak s výbornou návratovou deskou "When Death Comes" z roku 2009 se Dánové začali ubírat směrem k power metalu. A v nastoleném trendu pokračují i na novince "Penalty by Perception". Tam, kde předešlá deska "Legions" končila, nový materiál navazuje. Znovu se na mě valí silně melodická směsice thrash a power metalu, přičemž poměry těchto dvou odnoží se zde vyrovnávají, víc než kdy předtím. ARTILLERY zcela podle očekávání vsadili na chytlavé riffy a celkově výrazné kytary. Deska "Penalty by Perception" doslova přetéká melodiemi, které se sice velmi nápadně podobají předešlé tvorbě kapely, ale důležité je, že stále přitahují pozornost. Kytarová hra je alfou a omegou na celém albu. Bratrské duo Mortena a Michaela Stützerových (dva zakládající členové) se poctivě střídá v kytarových sólech. Ty jsou v drtivé většině melodická a na thrashové poměry uklidněná, ale několik divočejších výjezdů taktéž nechybí. Nutno podotknout, že se v případě kytar jedná o to nejlepší, co album "Penalty by Perception" nabízí. Zbytek kapely samozřejmě nezaostává. Největší pozornost byla upřena opět na zpěváka a Michael potvrdil své kvality z předchozí desky. Jeho vysoký a na thrash/power poměry jemný zpěv se příjemně poslouchá a je stravitelný pro širokou posluchačskou obec. Perfektní frázování, výslovnost i změny barvy hlasu dokazují, že Michael se svým zpěvem pracuje a troufám si říct, že je na novince o velký kus dál, než na jeho debutu.

ARTILLERY vždy vynikali delší stopáží alb. Ani "Penalty by Perception" není výjimkou a jedenáct skladeb je rozloženo do více než padesáti minut. Vlastně nikdy mě ARTILLERY nenudili, ale tentokrát jsem se několikrát přistihl, že ve druhé polovině alba ztrácím koncentraci a jednotlivé skladby mi splývají. Ačkoliv jsou po skladatelské stránce tradičně na vysoké úrovni, jsou si až nebezpečně podobné a mnohdy se liší pouze základním riffem. Struktura skladeb zůstává stejná a i v refrénech mám občas pocit, že už jsem tohle či tamto před chvílí slyšel. Tento pocit samozřejmě okamžitě mizí v případě, že si jednotlivé songy pustíte samostatně. Výjimkou je "When the Magic Is Gone", která je regulérní baladou. OK, proč ne, ARTILLERY to neudělali poprvé. Poslouchá se to pěkně, ale nemohu si pomoct, tento song mi na desku "Penalty by Perception" příliš nepasuje a spíše ji protahuje. Naopak vyzvednout musím kousky z první poloviny alba. "Live by the Scythe" je reklamou na ARTILLERY. Najdete zde naprosto vše a to včetně zajímavého refrénu, který zůstává v hlavě až nebezpečně rychle a snadno. "Rites of War" je zase asi nejúdernější palba, jakou lze na novince najít. A konečně i titulní pecka "Penalty by Perception" chlubící se perfektními změnami rytmu.

Jako celek musím hodnotit "Penalty by Perception" samozřejmě kladně. Místy se sice nějaká ta "vata" objeví, ale jinak ARTILLERY dokazují, že mají svým fanouškům stále co nabídnout. Za sebe musím říct, že jsem se do "Penalty by Perception" pořádně dostal až tak po čtvrtém, pátém poslechu. Rozhodně se nejedná o album na první poslech, ale to v případě ARTILLERY není nic nového. Deska má tradičně perfektní zvuk a výbornou produkci. Na obalu nechybí "kapelní" smrťák, tentokrát se jedná o klasickou heavy metalovou malbu, která i díky kanónu (co jiného tam při názvu kapely nakreslit že?) zaujme na první pohled a především na vinylovém vydání skvěle vynikne. ARTILLERY jsou klasika, která je velice silná i naživo. Nikdy mě Dánové nezklamali a naposledy loni na Stormcrusher festivalu patřili k nejlepším kapelám. Proto doufám, že budu mít možnost brzy slyšet naživo i skladby z "Penalty by Perception". Povedené album.

Seznam skladeb:

  1. In Defiance of Conformity
  2. Live by the Scythe
  3. Penalty by Perception
  4. Mercy of Ignorance
  5. Rites of War
  6. Sin of Innocence
  7. When the Magic Is Gone
  8. Cosmic Brain
  9. Deity Machine
  10. Path of the Atheist
  11. Welcome to the Mindfactory

Čas: 53:40

Sestava:

  • Morten Stützer - kytara
  • Michael Stützer - kytara
  • Peter Thorslund - baskytara
  • Josua Madsen - bicí
  • Michael Bastholm Dahl - zpěv

Facebook Bandcamp


Zveřejněno: 02. 05. 2016
Přečteno:
3568 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář