Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Nové Pačessovo album s netradičním názvem „Trapista“ vyšlo před pár dny - a protože jde o nevšední příběh, navíc s účastí řady zajímavých hostů, témat k rozhovoru se našla celá řada.

Přiznám se, že jsem slovo „trapista“ zaregistroval až nyní a samozřejmě jsem si na internetu vyhledal možné významy (druh piva; člen řádu, který toto pivo v minulosti vařil). Ty jako bývalý provozovatel hospody, který má k pivu hodně blízko, ses s ním setkal kdy?

Už přesně nevím, nicméně to byl vývoj. V době, kdy se všichni tetelili z fousáče na bilboardech, nechali se rozladit pivem nevyladěným pivaři, ráčkovali s královským ksindlem, začal jsem pokukovat po skutečných pivech. Produkce minipivovarů ještě rozhodně úplně trendy nebyla a pivoték bylo jako šafránu. Přes pár prvních restauračních pivovarů (tehdy jich nebylo ani 100 a více než 90 % jsem jich navštívil) jsem se propil do svrchně kvašených piv. Pšenice již nebyla to nejbizarnější a tak musel přijít dnešní šefík Ale. Od anglických, amerických, irských po ty nejsložitější belgický. Ale to trvalo opravdu dost dlouho a stálo to opravdu hodně peněz a času. Trapistická piva v sobě nesou punc čehosi nedosažitelného a naprosto jsem tomu propadl a drží se mě to už asi 5 let. Dospělejší čin v pití piva již nejde učinit.

Momentálně pracuješ v pivovaru, takže se o Tobě dá říci, že udělali z kozla zahradníka? (úsměv) Dá se o Tobě říci, že jsi pivař? Objevuješ rád nové druhy piva, kterých se v poslední době vyrojila spousta? A co říkáš na různé příchutě, třeba ovocné, nebo bylinkové, nebo třeba čokoládové? Máš pro tyhle novoty pochopení, nebo dáváš přednost tradičnímu českému ležáku?

Pivovarnictví mě doprovází již od maturity a pracuji, kde pracuji. Mojí prací je i konzumace piva a reflektování různých pivních trhů, tudíž jsem nucen degustovat opravdu i to nejbizarnější pivo a nepivo. Roku 1516 se v Reinheitsgebotu jasně definovalo, co je pivo, a k tomu nemám co dodat. Pokud se jedná o nekřikavou přírodní přísadu, která vyzdvihuje jen chuť či aroma původního produktu, dokážu přimhouřit oko, pokud ovšem někdo vytváří z piva přehlídku barviček a chuťové sirupporno, jsem nekompromisně PROTI! Ležák je symbióza chutí, která je nám Čechům dosti blízká a i já ji preferuju. Nicméně druh piva si vybírám podle ročního období, teploty, páruju jej s jídlem a příležitostmi.

Zároveň jsi členem degustačních komisí a senzorik. Co si pod tím může běžný člověk, který si dá jedno pivko po večeři a o víkendu vyrazí na tři do hospody, představit? Na pivních slavnostech probíhají různé soutěže, jejichž výsledkem je, že prakticky každý pivovar se honosí titulem „pivo roku“. Účastníš se i těchhle akcí, býváš členem poroty? Není ono rozdávání diplomů na kdejaké pivní sešlosti trochu kontraproduktivní? Nebo existuje nějaká hierarchie, že odněkud má ono ocenění větší váhu?

Ano, účastním se několika degustací a mám za sebou pár senzorických seminářů a testů cvičení senzorické paměti. Představit si pod tím lze to, že už si pivko jen tak po večeři nedám a na tři do kdejaké hospody nevyrazím, protože jsem chytrolín, kterej hledá ve všem nějakou vadu. Pivovarských slavností a diplomů z nich je milion, pár jich tu má úroveň a na těch se snažím být. Nejsem žádný eso ve svým oboru, jen takovej mladej přicmrndávač a často mě úroveň některých akcí nebere, tak je prostě vynechám, což někteří opravdu přední čeští degustátoři nemohou, neboť se s nimi počítá.

Jak složité je rozeznat dobré pivo od špatného? Nechci z Tebe lámat značky, ale spíš obecně, co a jak se hodnotí, a shodneš se třeba s ostatními porotci?

Myslím, že nejlepší pivo je vypité, zaplacené a to, co chutná. Není složitý poznat kvalitní produkt – jde jen o kultivovanost spotřebitele. Porotci jsou lidi a často přepracovaní nebo unavení svou prací. Značky jmenovat nebudu, byl bych amatér...

Jaký máš názor na levná piva, která se prodávají v supermarketech za nějakých pět korun?

Popravdě, mám skvělou ženu, která nakupuje na farmě maso, pečivo si pečeme doma, každý den vaří ze zeleniny z naší zahrádky, popřípadě využijeme nějakého zelináře z okolí či vlastní zásoby a výjimečně nakoupíme ve velkých kšeftech mouku atd. Řetězec navštívím sporadicky, ale je pravdou, že první sortiment, který probrouzdám, je sortiment lahvových piv... a často zírám. Mohu k tomu jen říct, že nevládnu takovou finanční silou, abych utrácel za produkty těchto korporačních svalovců. Piva ze zaprášených regálů občas degustuju a utvrzuju se, že takhle teda ne. Nechávám to tam, jinak totiž neumím vyjádřit svůj nesouhlas a bohužel to nejsou jen piva za 5 korun – tebou zmiňovaná! Průmyslově dořeďovaná, kulérem barvená piva, vypráskaná po pasteru a filtraci mě málokdy nadchnou.

V čem je speciální pivo trapista? Předpokládám, že jsi jej ochutnal... a snad Ti i chutnalo, když Tě inspirovalo k sepsání libreta k blackmetalovému muzikálu.

Hmm... co k tomu dodat, zaběhni do nějaké pivotéky nebo se za mnou stav na pivovar. Tyhle piva si pro vlastní potřebu archivuju a mám jich dostatek. Kde jinde čerpat inspiraci než v alkoholu, neeeeeee?

Alby vyprávějícími příběh se metalová historie hemží, u nás už před pětadvaceti léty vyšel nepřekonatelný „Jilemnický okultista“. Dá se říci, že pro Tebe byly osudy Atramenta a spol. v jistém směru inspirativní, když jsi začal psát svého „Trapistu“?

Ani mě nenapadlo se něčím tak dokonalým inspirovat. Podobnost je zavádějící a rozdíl mezi operetou a oratoriem je minimální, což evokuje jistou podobnost. Trapistu jsem vymyslel u prázdného papíru a prázdných sklenic onoho piva.

Texty i hudbu jsi napsal sám, většinu nástrojů jsi taky obstaral sám. U kytar včetně basové je to celkem běžné, ale pro bicí musí mít člověk cit. Předpokládám, že je máš poskládané v počítači z reálných samplů, podobně to dělají třeba Morbivod nebo Blackosh. Je pro Tebe složité bicí „vyrobit“? Samply se dnes asi dají sehnat relativně snadno - nebo ne? Kde jsi k nim přišel Ty? (úsměv)

Ano, myslím, že není tajemství, že jsem se spoustu věcí naučil od Blackhosha. Teď mi někdo říkal, že je slyšet, jak mě „Blekoš“ naučil mačkat struny a že je to slyšet, jak jsem od něj bral hodiny výuky na kytaru atd. Ve skutečnosti je to tak, že mi oblezbloud řekne, že su buran z Lulča a že nemám tón a tím to končí. Naopak po produkční a provozní stránce mi nikdo nedal víc a navěky jsem Petrovi vděčnej, že mě nenakopal do prdele. Je to pro mě čest přijet za ohryznehtem a trávit s ním jeho drahocenný čas. Před deseti lety bych se z toho sesypal. Podobně si užívám chvíle s Tomášem Chylíkem nebo prachobyčejným kumpánem Parambou a neskutečně energetickým Khaablusem. No a stár desky je nepochybně nejen pro mě Metal Celebration! Tam je to úplně jinde – je to stroj / má zdroj / fenomén / vinařskej diktátor. Veškerý mašinky a blbinky mám v PC od Blackhoshe a od něj se učím s tím zacházet, jsem naprostej amatér a negramot v tom zvukovým světě, pachtím to na koleně a on to pak všechno dává do pořádku.

Album je hodně pestré, zpočátku by jeden přísahal na silnou inspiraci BATHORY, ale později se muzika odvíjí i takřka heavy/speedmetalovým směrem. Psal jsi hudbu dopředu s vědomím, kdo bude co zpívat, takže třeba pro Zdeňka Černého jsi připravil nejmelodičtější věc?

Ale kdeže, Zdeňkův vál původně měl zpívat Khaablus a to by byla blacková mela jak normálně, bohužel nebo bohudík zpěvák dokáže skladbu ovlivnit natolik, že z původního řimbuchu vznikne Helovííín. Ovšem lhal bych, kdybych řekl, že tato skladba nebyla upravena pro Titána z Brna. Nechci to přirovnávat k BATHORY, ale myslím, že „Blood, Fire, Death“ mohlo sloužit jako kompoziční předloha. Album je méně epické a často se tam hrne!

Vokalistů je na nahrávce celá řada a samé známé firmy. Je to přesně podle plánu, nebo jsi původně oslovil i někoho jiného, ale ten odmítl?

Každý, kdo byl osloven, mi vyhověl, oslovoval jsem přátele. Nejdelší odstup od věci si udělal právě Zdenek Černý, kterej by nešel nejspíš do kdejaké pičoviny a dát svou kůži na trh mohl za ta léta už asi 104 568 784krát. Nicméně je to profík a jeho práce v TITANIKU je neskutečná. Bohužel nedokáže pochopit, že pivo je nápoj kultivovaných a sofistikovaných jedinců, kteří opomněli zažitou působnost nadřazeného žoviálně gigantického fenoména, který se nechá raději vyplivnout na kdejaké sklepní pijatice.

Všichni zpěváci dostali přidělené texty - měnil třeba někdo něco, aby mu to šlo lépe do pusy, nebo vše zůstalo v původním znění?

Těžká to otázka. Khaablus naprosto cítil s textama a odmítal cokoliv měnit, neboť si myslil, že víno je víc. Morbivod pocítil důstojnost trapistického piva a neměnil nic. Tomáš Chylík odmítá svrchovanost šéfa z Drahanské vrchoviny a jako jediný brněnský producent hodně zasahoval do lyriky a Zdeněk je „vynikající-zpěvák-z-vynikající-brněnské-kapele-titanik“.

Jak vlastně probíhala koordinace tolika lidí? Vznikaly zpěvy na jednom místě, kde jste se všichni sešli, nebo na etapy a na různých místech?

Koordinace byla zoufalá. Trvalo to asi půl roku a přišel jsem o první slova své dcery Alžběty. Nakonec to dopadlo tak, že mi řekla „pijo nepiju“.

Psal jsi mi, že jsi kytary nahrával doma v obýváku. To je dnes docela dobře možné, minimalizují se náklady, můžeš nahrávat, kdy se Ti to hodí, pracovat na nahrávce, dokud nejsi úplně spokojený. Jak dlouho sis s „Trapistou“ hrál? Jsi typem hnidopicha, který pořád něco opravuje a vylepšuje, a stejně není nikdy spokojený, nebo je Ti bližší punkový přístup na první dobrou?

Kompletní demáče vznikly u mě doma s pivem asi v zimě 2014. Následně jsem pár kytar přehrál ve studiu Descent bez piva za dohledu Blackoshe – ten pivo pil. O peníze nešlo, protože pokud ano, žádnej takovej projekt by nemoh vzniknout. Bůh tvořil svět šest dní a sedmej se flákal, já jsem to udělal opačně. Šest dní jsem kytaru nechytl a ten sedmej jsem vždy natočil jednu skladbu. Trapistu jsem měl za pár dní hotovýho, pak jsem ladil ty zpěvmajstry asi půl roku. Nevylepšuju nic, poněvadž to neumím – jdu první dobrá. Kdo mě zná, tak ví, že ani na koncertech se s tím neseru, nic nevozím kromě kytary a sudu. Pujčuju si aparáty od ostatních vystupujících a zajímám se jen o to, co se v daném klubu točí za pivo.

Jak složité pro Tebe bylo shánění vydavatele? Zkoušel jsi s hotovou nahrávkou obeslat více labelů, nebo jsi měl dopředu domluvu s Gothoom?

S Peterem jsem se domluvil nějaký čas před natáčením a jeho odpověď byla nekompromisně střízlivá. Souhlasil a udělal maximum pro celou desku. Dokonce oplešatěl a chtěl se stát homosexuálem!

Obal vypadá na první pohled pěkně, evokuje starodávné letopisy, ale nezlob se, s čitelností je to horší. Chápu, že to muselo dát spoustu práce (vypadá to komplet ručně napsané), ale nestálo by za to přidávat k CD třeba jeden list s texty vytištěnými z PC? Nebo je aspoň upnout na internet?

Hmmm, já jsem to čekal, avšak tentokrát jsem se rozhodl do obalu hodně investovat. Vojta Moonrootart Doubek si vymyslel kvůli mně písmo a celej booklet přepsal. Věř, že na LP by to bylo v cajku, ale v tom pidicdformátu nešlo nic víc vygómat. Je to evokující staré přepisy a to jsem chtěl. Nelze s Tebou ovšem nesouhlasit, že pro starý plešouny, co potřebujou cajsky na héblu, je to k nepřečtení. Na internet bych to mohl dát, to je pravda... napíšu vydavateli, jestli by to šlo.

Album vyšlo pod hlavičkou PAČESS - je tím míněna tvoje přezdívka, nebo tak říkáš společenství, se kterým jsi nahrávku spáchal? Sestava je to hodně zajímavá, ale převládají v ní zpěváci a chybí bubeník a další strunotepci - takže s živým hraním asi nepočítáš. Nebo tě prsty svrbí a rád bys kapelu nějak postavil? Jestli se nepletu, momentálně nekoncertuješ, ASGARD je u ledu... jak to s ním vůbec vypadá?

Ale Johane!!!!! Loni ASGARD odehrál něco kolem 30 koncertů (super akce třeba na Gothoomu nebo na výročí kluků z PANYCHIDY), letos to bude ještě víc – jedeme nějaký akce s VARama a KRYPTOREM a v říjnu každej den hrajeme s Titánama. Pak se chystá třicítka ASGARD a velký koncerty s ohňama a BB, bude nová deska, DVD a Horejs prodá svoji paruku a Paramba falešnej nos! Potěšil mě návrat borca, kterýho jsem asi před 8 rokama vystřídal... v ASGARD nyní hraje Slavuss a mám pocit, že to skupině dlouhou dobu tak nefungovalo jako teď. Co se týče mě, tak jsem sestavil skupinu a jedeme toto léto několik festů a v lednu tour po ČR, mrknite na FB, tam se o tom sdílí a nemluví. Sestava už byla odtajněna a je drsný hrát se třema kytarama – to není legrace.

A jé je, já někde zachytil, že ASGARD je na odpočinku a už jsem si to neověřil... tak pardon. A když už jsme u ASGARD, už jsi mi odpustil recenzi na album „Eleonora: Odhalení jinotaje“? (úsměv) Když jsme u recenze... jak se na ně obecně díváš? Jsi rád za každý názor, i když s ním nesouhlasíš, bereš to prostě jako reklamu? A zamyslíš se nad tím, co Ti recenzent vytýká, nebo jsi o své cestě přesvědčený a nic s Tebou nehne? (úsměv)

Není co odpouštět, beru to v pohodě Johane. Hudba mě neživí a nevěším se z toho. Naopak, nestíhám to ani sledovat. Každopádně se snažím si cosi ze všeho odnést, jediný, co mi ještě nikdo v recenzích nevysvětlil, je, co má následovat po akordu d dur, abych nezněl agrometalově. Dále netuším jak pracovat s nižšíma středama, aby zvuk byl dynamicky konkrétní a nahrávka zněla současně a ne jako agrodevadesátky. (úsměv)

Asi je předčasné se krátce po vydání ptát na Tvé další plány, tak to vezmu podobně jako nedávno s Morbivodem - která alba Tě v poslední době zaujala, třeba top 5 kdybys uvedl... Sleduješ novinky nějak podrobně, pídíš se po kdečem, nebo Ti stačí ke štěstí staré klasiky a jakž takž stíháš registrovat tuzemské nahrávky?

Z tuzemska poberu, co dostanu od kamarádů. Teď mě vzala ta stará srágora od VARů a Vencovo AFTER umírání. Morbivoda už nestíhám a MASTER´S HAMMER taky ne. Baví mě chlastací Blackhosh, průjem sem si užil z „Fiat Lux“ a pár koncertů STROMBOLI. Fajn je ten LIMETAL a BigBoss live band. Jsou mi ukradený Brutaly a Mástři, BLACK SABBATH jsem viděl, SISTERS OF MERCY taky. Nově mám rád kluky z pivovaru Krušnohor, baví mě luxusní restaurace, kde nemaj pičoviny na kartě, kde přemýšlej o koncepci, kde mají ošetřený pivo. Top 5 asi nemám, mám jen 5P – Pivo, Pankreol, Pačess, Paramba, Pohlreich.

RECENZE

www.bandzone.cz/pacess
www.gothoom.com/pacess

 


Zveřejněno: 24. 04. 2016
Přečteno:
3459 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář