Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

LP/CD 2016, High Roller Records / thrash, death / Švédsko (dříve Německo)

Svou recenzi na návratovou desku PROTECTOR – „Reanimated Homunculus“ jsem končil slovy „Tento návrat má smysl a PROTECTOR jsou zpět v plné polní!“. Teď, po dvou a půl letech je evropská legenda thrash/death metalu znovu na pultech obchodů s novou fošnou. Pro PROTECTOR jsem měl vždycky slabost. Líbilo se mi, že svůj thrash metal dokázali hrát jinak nežli ostatní kapely. Vždy balancovali na hraně death a thrash metalu, navíc po odchodu frontmana Martina Missyho v roce 1989 PROTECTOR k death metalu tíhli více a více. Kapela prošla v devadesátých letech různými obdobími, některá byla zcela hluchá, jiná dokonce tragická (smrt Michaela Hasse). Martin Missy se přestěhoval z německého Wolfsburgu do švédského hlavního města Stockholmu a vystupoval pod různými názvy a dál živil plamen. Po vyřešení situace kolem jména dostal od bývalých členů kapely zelenou k používání jména PROTECTOR a se svými třemi švédskými spoluhráči začal opět koncertovat a výsledkem byla zmiňovaná a výtečná deska „Reanimated Homunculus“ v roce 2013.

Abych se přiznal, tak mi tato deska doslova vyrazila dech. Nečekal jsem tak suverénní návrat na scénu. O to víc jsem se těšil na pokračování. Na loňském Obscenu se Martin zmiňoval, že nové album vyjde již brzy. Čekání je tedy u konce a na sklonku února vyšla u mého oblíbeného vydavatelství High Roller Records deska „Cursed and Coronated“. Celkově šestá řadovka v diskografii PROTECTOR. Album vyšlo na CD a hlavně na vinylu ve čtyřech barevných provedeních. Nechybí vnitřní příloha s texty a koláží z fotografií, vše na tvrdém papíru. Bonusem je obří plakát obalu desky. Samotná kresba je parádní prací, která je dotažená do nejmenšího detailu.

Na albu „Cursed and Coronated“ nalezneme deset nových skladeb a intro, které celou tu apokalypsu odstartuje. Hlasy pekel se ozývají, v dáli řehtají koně, zlo je mezi námi. „Xenophobia“ startuje již naostro a okamžitě je tady ten typický zvuk PROTECTOR. To, co na téhle kapele miluju. Old school zvuk, zastřený a přesto ostrý jako břitva. Naprosto typické pro tuto kapelu a to i přes to, že v Sunlight Studiu disponují moderní technikou. Na nahrávce je slyšet naprosto všechno, zvuk je čitelný, přesto jako vyloupnutý z konce osmdesátek.  Tak to má být. „Xenophobia“ začíná pomalejším rozjezdem, ale pak už je to výprask jak se patří. „Selfdesdrugtion“ je skladba, která více ctí thrash metalové přednosti. Právě zde cítím odkaz raných PROTECTOR. Naproti tomu „Crosses in Carelia“ vyniká střídáním tempa a tak povětšinou upaluje ve středním tempu, které podporuje perfektně chytlavý riff. A PROTECTOR se nebojí při refrénu a následném kytarovém sólu ještě více ubrat. Přesto všechno hrnou dopředu. Obdobně je na tom i titulní skladba „Cursed and Coronated“. Žádný velký spěch, vždyť my to semeleme i tak. Zde asi nejvíce vyniká Martinův zpěv. Zastřený chraplák, skvělá výslovnost a „zaklínání“ probíhá pozvolna, ale o to intenzivněji. Jedna nejtemnějších skladeb, jakou PROTECTOR kdy nahráli. Následující „Six Hours on the Cross“ okamžitě řadí o stupeň nebo spíš o dva výš a typický death/thrash metalový PROTECTOR je zpět. Tahle kapela měla vždy perfektní, zapamatovatelné refrény, které se výborně frázují. Refrén skladby „Six Hours on the Cross“ mi okamžitě utkvěl v paměti.

Druhá polovina desky „Cursed and Coronated“ je rychlejší a ještě více inklinuje ke starým PROTECTOR. Celkově mám pocit, že si kapela vzala to nejlepší ze svých alb a spojila to právě na novince. Nechybí syrovost a agresivita z alb „Urm the Mad“, „Misanthropy“ a „Golem“, ani temněji laděné deathovější záležitosti, které lze najít na albech „A Shedding of Skin“ a „The Heritage“, které zůstaly, poněkud nepochopitelně, trochu nedoceněny. Skladba „Base 104“ pojednávající o vesmírné válce a zkáze, je prvotřídní death/thrashový nálet. „The Dimholt“ v sobě zase mísí snad všechny nálady, které můžete na desce „Cursed and Coronated“ najít. Zejména sólo je hodně pestré. Nejdelší věc na albu je „To Serve and Protect“. I zde najdeme mnoho zvratů a i nelidské chroptění Martina Missyho mezi slokami. S koncem alba PROTECTOR ještě zvyšují obrátky. Předposlední skladba „Terra Mater“ nedovolí ani chvilku oddechu a poslední, dvou a půl minutový válec „The Old Boil“, je takovým odlehčením na závěr. Riff je i lehce punkový. Trochu rotyky po vzoru SODOM. Jo, tohle je ten nejlepší poslední hřebík do rakve!

Ufff, to mě zase jednou něco semlelo! Přiznávám se, že po prvním poslechu jsem nebyl z alba „Cursed and Coronated“ tolik nadšený. Měl jsem pocit, že především rozjezd desky je takový nemastný neslaný. Ale opak je pravdou. PROTECTOR ničí silou. Po více posleších začnete zjišťovat, jak vás celé album pohlcuje a je v rámci žánru pestré. Žádný stereotypní kolovrátek, ale prvotřídní materiál balancující na hraně thrashe a prapůvodního death metalu. Navíc jsou některé skladby zahalené do temnoty. „Cursed and Coronated“ je rouhavé a destruktivní album, které v diskografii PROTECTOR zaujímá právoplatné místo. Kapela zachovala všechny své poznávací rysy, nebála se drobných změn i inovací a vyrukovala se skvělým autentickým zvukem. Tohle musí chutnat všem fans této legendy. PROTECTOR OF DEATH!!!!

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Xenophobia
  3. Selfdesdrugtion
  4. Crosses in Carelia
  5. Cursed and Coronated
  6. Six Hours on the Cross
  7. Base 104
  8. The Dimholt
  9. To Serve and Protect
  10. Terra Mater
  11. The Old Boil

Čas: 39:36

Sestava:
  • Martin Missy - zpěv
  • Carl-Gustav Karlsson - bicí
  • Mathias Johansson - baskytara
  • Michael Carlsson - kytara

Facebook

Zveřejněno: 07. 03. 2016
Přečteno:
3737 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář