Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP/CD 2016, Metal Blade Records / black, thrash, speed / Švédsko

S těmito Švédy to byla vždycky pořádná párty! Jenže trvalo neuvěřitelných devatenáct let, než se kapela přiměla k nahrání nové desky. Řeč je o švédské čtveřici GEHENNAH, která jistě utkvěla v paměti fanouškům thrash/black/speed metalu. Historie kapely z městečka Forshaga nedaleko Karlstadu sahá až do roku 1992. Tehdy se zpěvák Stefan Mitander (zvaný Mr. Violence) a kytarista Robert Fjällsby (Stringburner) na scéně spíše plácali, ale netrvalo dlouho a v sestavě se objevil další současný člen – bubeník Micke Hellcop Birgersson. Tito tři + dnes již bývalý basák Ronnie Ripper mají na svědomí tři výborné desky – „Hardrocker“, „King of the Sidewalk“ a „Decibel Rebel“. Kladně hodnocená alba, která znamenala absolutní špičku na undergroundové scéně po celém světě. V roce 2008 však GEHENNAH přerušují na tři roky činnost. Naštěstí tento krok není definitivní a sestava se vrací v roce 2011 zpět na scénu. O dva roky později dochází k výměně baskytaristy, kdy Ronnieho nahrazuje současný basák Kalle Sundin zvaný Charley Knuckleduster.

GEHENNAH svůj návrat vzali vážně. Kapela je v mnoha kruzích respektovaná a žádaná. O tom svědčí počet koncertů, který se ročně pohybuje na opravdovém minimu. Žádné dlouhé štace Evropou, ale především pečlivě vybírané koncerty a festivaly. Své fans nakonec GEHENNAH po dlouhých letech potěšili i novou, celkově čtvrtou deskou. Ta vyšla v únoru u labelu Metal Blade Records a jmenuje se „Too Loud to Live, Too Drunk to Die“. Je tedy jasné, že GEHENNAH za ty roky neuhnuli ani o píď a na albu bude pořádně veselo. Koneckonců to potvrzuje i obal desky, který je dostatečně impulsivní a dokazuje, že jedna oblíbená parta povstává z hrobu a z dob nečinnosti.

Třicet sedm minut trvá tahle zběsilá párty. Album „Too Loud to Live, Too Drunk to Die“ obsahuje celkem třináct skladeb a od samého začátku z GEHENNAH přímo srší dobrá nálada a nějaké to pivko navíc. Otvírák „Still the Elite“ nasazuje laťku vysoko a GEHENNAH se na ní udrží po celou dobu. Dostanete naprosto přímočarou jízdu, která staví na thrash a heavy metalu, ale nese v sobě prvky speedu a old school blacku. To díky zašpiněnému vokálu i zvuku. Oproti předcházejícím deskám mám pocit, že GEHENNAH jsou ještě víc rock´n´roll, než tomu bylo doposud. Melodické linky, výrazná basa a punkový feeling jednoduše odlehčují celou desku. K tomu přidejme nepřeslechnutelný a vychlastaný chraplák a o zábavu je postaráno. Kolem lítají lahváče, flašky s tvrdým chlastem se obrací do hrdel, polonahý holky tančí v zahuleném pokoji, ve kterém z gramce vyhrává deska „Too Loud to Live, Too Drunk to Die“. Jo, ideální večer podle metalového scénáře (úsměv). Však se také GEHENNAH v textech ohání alkoholem, sexem, životem na scéně a vražděním pózerů (úsměv). Jednotlivé vály mají stopáže mezi dvěma až třemi minutami, což je na podobný typ muziky naprosto ideální. I struktury skladeb jsou víceméně podobné: sloka – refrén – sloka – refrén – sólo – sloka- refrén. Jenže mě tohle zatraceně baví! Tady se nedá za nic schovat, metal/punk oholený až na samou kost. Zábava, nadhled a parádní jízda s jediným cílem – nasypat to tam, vypít pár piv a vypadnout. Tohle je rock´n roll a nazdar. V podstatě všech třináct skladeb stojí za to. Jsou jednoduché a zapamatovatelné. Však mi již po pár posleších v hlavě hraje „Life Metal Must Die“, „Gehennah Will Destroy Your Life“ nebo „Tonight We Fight“.

Album „Too Loud to Live, Too Drunk to Die“ se může pochlubit kvalitním zvukem a produkcí. Všech třináct skladeb šlape na 100 %. Kapela má energie na rozdávání a fans ve své hrsti. Za mě absolutní spokojenost. Stejně jako já si budou chrochtat blahem fandové MOTÖRHEAD, MIDNIGHT nebo našinců MALIGNANT TUMOUR. Pro někoho to bude prostá odrhovačka. Ano, ona to odrhovačka skutečně je, jenže je uchopená za správný konec. Tady to mají metalheads i punx jasně spočítaný. GEHENNAH zahrají na letošním Obscene Extreme festivalu a já se na tu párty neskutečně těším. Drunking till death!!!

Seznam skladeb:

  1. Still the Elite
  2. Life Metal Must Die
  3. Too Loud to Live, Too Drunk to Die
  4. Scumbag
  5. Gehennah Will Destroy Your Life
  6. Let's Fall off the Wagon
  7. 'Cause We're a Street Metal Band
  8. Tonight We Fight
  9. When All Else Fails - Destroy!
  10. Low on Cash, High on Speed
  11. We Stole Your Song
  12. Unholy & Unpleasant
  13. All of the Decadence, None of the Success


Čas: 36:54

Sestava:

  • Mr Violence - zpěv
  • Rob Stringburner - kytara
  • Charley Knuckleduster - baskytara
  • Hellcop - bicí


Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 18. 03. 2016
Přečteno:
3402 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 03. 2016 06:08 napsal/a Štěpán
Peťane,
šest dvanáctek u kotle, GEHENNAH k tomu a třeba třikrát za sebou a z běžné podvečerní konzumace piva a muziky se stává parádní večírek! Ani ty dívky být nemusí! Naprostá paráda!