Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP/CD 2016, Season of Mist / hardcore/punk/grind / USA/Anglie

NAPALM DEATH, BRUTAL TRUTH, BRUJERIA, LOCK UP, NUCLEAR ASSAULT, ANAAL NATHRAKH, S.O.D... tak tato jména zná snad úplně každý, kdo alespoň trochu zavadil o extrémní hudbu. A právě v těchto (a v mnoho dalších) uskupeních působí nebo působili členové „all stars“ kapely VENOMOUS CONCEPT. Jména Danny Lilker, Shane Embury, Kevin Sharp, Danny Herrera a John Cooke znají také všichni a nemá tak vůbec žádný smysl něco nebo někoho představovat. Chlapíci, kteří ač jsou legendy žánru, působí skromně, přátelsky a stále na stejné úrovni se svými fanoušky. Vždy a s každým rádi prohodí pár slov nebo dají pivo na baru. A tuhle pohodu i nadhled se jim daří přenášet i do hudby. Leč VENOMOUS CONCEPT představují absolutní peklo na hardcore-punk-grind scéně, tak jsem měl vždy pocit, že se zde zúčastnění muzikanti ještě více odvazují a hudba VENOMOUS CONCEPT je „jednoduší“ a oproti jejich domovským kapelám i dělána s větší nadsázkou. Nové album „Kick Me Silly - VC III“ není výjimkou!

VENOMOUS CONCEPT se dali dohromady před dvanácti lety. Prakticky hned po vzniku kapela nahrála první a naprosto odzbrojující album „Retroactive Abortion“. Když jsem tohle slyšel poprvé, bylo to, jako když bych dostal ránu přímo na čumák. Dvojka „Poisoned Apple“, která následovala o čtyři roky později (v sestavě již Danny Lilker, který nahradil baskytaristu Osborneho), mě do teď tolik nechytla. Jasně, jedná se o velmi dobré album, ale když jsem si chtěl pustit VENOMOUS CONCEPT, sáhl jsem většinou po debutu. I proto jsem byl s příchodem nové desky jako na trní!

Trvalo to dlouho, konkrétně osm let, než se VENOMOUS CONCEPT znovu vypravili do studia. Nakonec vznikl více než půlhodinový materiál rozporcovaný do jednadvaceti skladeb, jejichž stopáže jsou klasicky v průměru dvouminutové. Obal desky je takový, jaký je (úsměv). Osobně si potrpím na pěkné grafice a na propracovaných kresbách, ale v případě „Kick Me Silly - VC III“nic takového nečekejte. Černobílou, jednoduchou „malůvku“ by zvládli i děti v první třídě, ale na druhou stranu obal na sebe okamžitě upozorní a působí varovně. A ve výsledku k názvu desky sedí…

Samotný obsah alba je pak doslova vražedný. Pokud jste právě nasraní, nebo jen potřebujete ze sebe ventilovat emoce, pusťte si „Kick Me Silly - VC III“. Hned v úvodu se vyvalila neuvěřitelně silná lavina hardcore-punku, která nemilosrdně hrne vše před sebou. Nikdo nepřežije. VENOMOUS CONCEPT oproti předešlé desce možná ještě přidali na intenzitě a razanci a ten jejich mix osmdesátkového hardcoru s pravěkým grindem je prostě jedinečný. Samozřejmě se nejde zbavit dojmu, že tu a tam slyšíte některou z domovských kapel jednotlivých členů, ale zastávám názor, že v daném žánru se jedná o naprosto originální kapelu. Rukopis těchto mistrů se zkrátka musí někde projevit. Celá deska je velmi vyvážená. Na svědomí to má fakt, že mezi typickými hardcore-punk vypalovačkami, které se mohou pyšnit melodikou či krátkými vyhrávkami, se kapele podařilo zakomponovat několik kratších „grindových“ válů. Poslech tak utíká skoro stejně rychle jako „Scum“ od NAPALM DEATH (úsměv). Je to jako když by VENOMOUS CONCEPT oprášili punkové klasiky typu POISON IDEA nebo DEAD KENNEDYS, ještě zařadili o rychlostní stupeň výš a to vše zabalili do syrovosti a agresivity, kterou najdeme právě na deskách NAPALM DEATH a BRUTAL TRUTH. Těmi grindovými elementy jsou například vály „Johnny Cheeseburger“ nebo „Pretty on the Inside“, které svou několikavteřinovou stopáží rozčísnou zběsilé hardcore tempo. Řev Kevina Sharpa je srozumitelný a ve většině skladeb dobře slyšíte text. Nahrávka se může pochlubit velmi kvalitním zvukem, při kterém se vám (i při zdánlivém chaosu) neutápí a neztrácí žádný nástroj. „Kick Me Silly - VC III“ má i jednu specialitku pro české fans – skladbu „Fucked in Czech Repub“, která by svým názvem mohla pozlobit „vlastenecké ego“, haha. Když novinku porovnám s oběma předchůdci, tak mě napadá, že „Kick Me Silly - VC III“ je možná trochu o něco více „uhlazené“ album. Někomu tak možná bude připadat méně agresivní. Ale já jsem spokojen!

VENOMOUS CONCEPT nahráli po osmi letech desku, která mě jednoduše odrovnala. Svojí intenzitou, energií i kvalitou materiálu. Deska, která mě baví od začátku do konce, nemá hluché místo a ani nijak s přibývajícími poslechy neztrácí na svém lesku. Věřím tomu, že „Kick Me Silly - VC III“ bude stejně výživné, jako je teď, i za několik let. Textově se samozřejmě jedná o klasická hardcore témata (politika, vegetariánství, atd.). Prošedivělí fotrové VENOMOUS CONCEPT zase jednou vylezli na povrch zemský, aby to tu uvedli do pořádku. To se jim podařilo na jedničku. Důkazem budiž naprosto masakrující koncert v pražském klubu Modrá Vopice, kde jsem se přesvědčil o neuvěřitelné síle nového materiálu. Kdo prošvihl, bude mít druhou šanci na letošním Obscenu. IN GRIND, WE TRUST!

Seznam skladeb:
  1. Rise     
  2. Bust You with Debt
  3. Anthem     
  4. The Potters Ground
  5. Human Waste
  6. Leper Dog
  7. Farm Boy
  8. Head on a Stick
  9. Pretend
  10. Johnny Cheeseburger
  11. Forever War
  12. Good Times     
  13. Pretty on the Inside
  14. Holiday in Switzerland
  15. Fucked in the Czech Repub
  16. Neck Tie
  17. Frontal Lobe Disorder
  18. Daycare
  19. Quazimodo
  20. Burning Fatigue
  21. Rocket Science

Čas: 34 min.

Sestava:
  • John Cooke - kytara
  • Shane Embury - kytara
  • Danny Herrera - bicí
  • Dan Lilker - baskytara
  • Kevin Sharp - vokály

Facebook

Zveřejněno: 15. 02. 2016
Přečteno:
3377 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 02. 2016 15:49 napsal/a pekop
VENOMOUS CONCEPT
Koncert za 10 bodů, deska 8 bodů, takže naprostý souhlas s tebou.