Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP/CD/MC 2015, Witching Hour Productions / death metal / Polsko

Polská death metalová legenda VADER má v posledních letech parádní tvůrčí období. Troufám si tvrdit, že deskou „Welcome to the Morbid Reich“ z roku 2011, která měla být odkazem na prvotiny VADER, se kapele podařilo vrátit svůj death metal k samotným kořenům. Také následující album „Tibi et Igni“ si vysloužilo nejvyšší hodnocení v přísných death metalových měřítkách. VADER, potažmo jejich frontman Piotr Wiwczarek, vždy ctili a uznávali praotce jednotlivých metalových žánrů. I díky tomu vznikla v roce 1996 nahrávka, na které VADER vzdali hold svým vzorům v podobě jedenácti velmi povedených a se svým ksichtem zahraných coverů. Tehdy se na albu „Future of the Past“ objevily covery kapel jako SODOM, KREATOR, SLAYER, POSSESSED, DARK ANGEL, TERRORIZER nebo BLACK SABBATH…

Jenže historie VADER sahá až do roku 1983, kdy v Polsku a v celém východním bloku pevnou rukou vládl bolševik. A bylo to právě Polsko, kde v té době začaly vznikat první metalové kapely extrémních žánrů. V této scéně VADER vyrostli a v podstatě jako jediní z polských kapel po převratu pronikli z undergroundu do světové špičky. V roce 2015 pak hlavní mozek kapely Piotr rozhodl, že dozrál čas na vzdání pocty tehdejším kapelám východního bloku, které tehdy s VADER častokrát protínaly své cesty. Světlo světa tak v polovině prosince spatřilo druhé pokračování alba „Future of the Past“ v diskografii VADER, pojmenované „Future of the Past II – Hell in the East“.

Album je po všech stránkách vydařené. Má perfektní obal, který skvěle demonstruje death metal jako takový. Autorem je Krzysztof Iwin. Navíc jsem rád, že se VADER před pár lety vrátili zpět ke svému původnímu logu. Všech dvanáct skladeb disponuje výborným a hutným zvukem, který je v rámci stylu jasně rozpoznatelný. I když se jedná o covery, a ty jsou v několika případech thrashové, vždy je tam cítit VADER. Podle mého názoru má cover znít tak, že do něj kapela vnese kus sebe, ale zároveň spolehlivě poznáte, o jakou skladbu se jedná v originále. Tohle se polským veteránům podařilo skloubit na výbornou. VADER to pojali po svém, ve většině případů oprášili dávno zapomenutý materiál, kterému vtiskli nové aranže a výsledek je skutečně velkolepý. Jsem fanoušek starého zvuku a dobových nahrávek, ale v tomto případě je většina coverů lepší než originál. Je to dané tím, že se mnohdy jedná o předělávku skladby, která vyšla na demokazetě se zpraseným zvukem, a i když se jednalo o silný materiál, díky (ne)kvalitě nahrávky jeho síla nebyla taková, jako teď po letech v podání VADER.

Ostatni diakon (EXORCIST cover)
Otvírákem je cover polské speed/thrash kapely EXORCIST (pozor, neplést se slavnějšími Američany). V rodné polštině odzpívaná věc s perfektní výslovností, heavy riffy a speed nasazením. VADER zde mohou někomu připadat vyměklí, ale není tomu tak. Klasický speed/thrash 80. let se zvukem VADER. Originál pochází z demokazety z roku 1986.

Noc demona (GHOST cover)
Asi nejklidnější skladba, ve které kdy VADER hráli (úsměv). Silné melodie, dlouhé heavy metalové sólo uprostřed skladby a pak thrash/death metalové výjezdy. Opět skvělé aranže a výborný řev Piotra v polštině. GHOST byla polská death/thrashová kapela z Gdaňsku a skladba „Noc demona“ se objevila na demu z roku 1989.

Necronomicon (IMPERATOR cover)
Třetí zářez výrazně přidává na tempu. Rouhavý old school death metal od IMPERATOR hodně připomíná VADER na prvních demáčích. Parádní řezanice hlava nehlava, kdy ještě kapela úplně neočistila svůj prapůvodní death metal od posledních zbytků thrashe. „Necronomicon“ je vál z dema „Dronor“, které IMPERATOR vydali v roce 1987. Skladba se pak objevila i na jediném albu kapely – „The Time Before Time“. Zde Piotr řve v angličtině.

Totální destrukce (KRABATOR cover)
„Tooo-tááál-níííí deees-truuuu-kceeee“!!! Tak tohle je opravdová lahůdka! Piotr vždy uznával nejlepší českou death metalovou kapelu všech dob – KRABAT(H)OR. Důkazem budiž i zařazení jejich kultovní skladby „Totální destrukce“ na toto album. Perfektní cover po všech stránkách. A také především excelentní čeština! Protože se jedná o KRABAT(H)OR, tady je pro mě vrchol alba. „Totální destrukce“ je srdcovka a v podání VADER se jí dostalo té nejvyšší pocty. Pro úplnost dodejme, že „Totální destrukce“ se objevila na stejnojmenném demu „Total Destruction“ v roce 1988.

Sen schizofrenika (MARKIZ DE SADE cover)
MARKIZ DE SADE je polská heavy/thrash kapela, která mi nic neříkala. Další polsky zpívaná skladba. Odehráno v ultra rychlém tempu. Toto je ten případ, kdy v mých uších cover jasně předčí originál, který mě zase tolik neoslovil. Cover se vším všudy, včetně závěrečných skřeků (úsměv). Jedná se jeden z nejstarších coverů na albu „Future of the Past II – Hell in the East“ a pochází z dema roku 1985.

The Beginning of Darkness (MERCILESS DEATH cover)
Kapel s názvem MERCILESS DEATH najdeme více, ti polští drtili v osmdesátých a na počátku devadesátých let typický death/thrash metal. Další parádní záležitost v podání VADER evokující jejich rané období. Anglický a silně protikřesťanský text, změny tempa, vyhrávky i temnější atmosféra v závěru skladby. „The Beginning of Darkness“ je skladba, která se objevila na demu „Eternal Condemnation“ již v roce 1987. Mimochodem, MERCILESS DEATH v roce 2009 znovu obnovili činnost.

Ostatni sakrament (SCARECROW cover)
První ze dvou „splašených“ coverů. SCARECROW jsou totální vykopávka, která má na svém kontě pouze tři dema. Jednalo se o zahuhlaný a zatraceně špinavý black/speed a VADER jejich minutovou skladbu „Ostatní sakrament“ vytáhli minimálně o tři levely výše. Rychlé, divoké, syrové. Bez tohoto coveru (originál z dema „Deo Optimo Maximo“ z roku 1989) by zcela jistě SCARECROW upadli do zapomnění…

No Return (SLASHING DEATH cover)
Pořádnej bordel! Old school death/grind od Poláků SLASHING DEATH během pětasedmdesáti vteřin semele vše, co mu přijde do cesty. Hutný zvuk udělal z válu „No Return“ pořádná jatka. Perfektní frázování i změny vokálů jen dodávají na pestrosti této skladby. Ta se objevila na demáči „Irrevocably & with No Hope“, které SLASHING DEATH vydali v roce 1989.

Czas apokalipsy (SLAUGHTER cover)
A opět návrat ke klasickému thrash metalu. Polští SLAUGHTER (neplést s Kanaďany) po sobě zanechali pouze jedno demo a split, která však mají svoji nespornou kvalitu. Když jsem demo „Into the Darkness“ z roku 1989 poslouchal, nemohli si VADER vybrat lepší skladbu, než je „Czas Apokalipsy“. Syrový a agresivní thrash metal s death metalovým soundem, ještě více nabil na intenzitě. Hlavně masakrující závěr skladby stojí za to!

Necromaniac (THANATOS cover)
Nejen v Holandsku můžete zavadit o kapelu THANATOS. Ti polští mají na kontě pouze dvě dema a VADER si vybrali skladbu „Necromaniac“ z druhého dema „Out of Sanity“ (1989). Podle mě další z vrcholů na celém albu. Výborný staroškolský death/thrash metal s několika středně-tempými pasážemi. Výborně zde vyniknou kytary. Další záležitost, která by upadla v zapomnění, nebýt tohoto excelentního coveru!

Czarny anioł (THRASHER DEATH cover)
Speed/thrashová vypalovačka se stále se stupňujícím tempem, to jsou THRASHER DEATH. Také dávno zapomenutá kapela, která však nedávno obnovila činnost. Na kontě mají jen demáče ze druhé poloviny osmdesátek. Skladba „Czarny anioł“ byla nahrána na úplně prvním demu „You Must Kill“ v roce 1987. Jeden z nejrychlejších coverů od VADER!

Wyrocznia (KAT cover)
Úplný závěr pak obstarává cover známých black/thrasherů KAT. Skladba „Wyrocznia“ se objevila na druhé desce KAT – „666“ v roce 1986. Chytlavý heavy riff, syrovost, jednoduchost a hlavně obrovská síla. Miluju originál, miluju i tenhle cover. A to včetně znovu výtečného vokálu, kde se Piotr nebojí ani vyšších poloh. S aranžemi, jaké této skladbě VADER dali, dostala „Wyrocznia“ zase jiných rozměrů. Lepším coverem asi VADER nemohli zakončovat!

Tyhle covery mají smysl! VADER odvedli perfektní práci, při které v podstatě zmapovali prapůvodní polskou scénu extrémního metalu. Jako bonus k jedenácti polským kapelám přibyli i KRABAT(H)OR,což jen potvrzuje jejich velké jméno ve světě a silný vliv, který v té době měli. Mezi polskými kapelami chybí snad jen další ikona TURBO… Album „Future of the Past II – Hell in the East“ je jedinečným připomenutím toho, že i za totality se ve východním bloku dělala muzika, která stála za to. Byť podmínky nebyly takové, jako na západě. Pro některé kapely bylo vrcholem nahrání regulérní desky, ti méně šťastní zůstali pouze u demonahrávek, které za dlouhé roky zanesl prach a zůstali v paměti jen u těch největších maniaků a srdcařů. Ale VADER jako jediní prorazili a dnes jsou uznávanou kapelou v celém metalovém světě. Proto je nanejvýš sympatické, že Piotr Wiwczarek a jeho parta nezapomínají na to, kde vyrostli a kdo s nimi tehdy sdílel pódia a zaplivané putyky. Protože se jedná o covery, zdržím se hodnocení. Jinak si ale „Future of the Past II – Hell in the East“ zasluhuje plný počet bodů. Skvělá práce!

Čas: 41:49

Sestava:
  • Piotr Wiwczarek - vokály, kytara, baskytara
  • Spider - kytara
  • Hal - baskytara
  • James Stewart - bicí

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 25. 01. 2016
Přečteno:
3758 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 01. 2016 11:56 napsal/a Asphyx
Krabathor
Jen doplním (z textu to není úplně patrné), že Totální destrukci nazpíval sám Bruno (proto ta super čeština:)): http://www.spark-rockmagazine.cz/poslechnete-si-jak-vader-vzdali-hold-vychodnim-prukopnikum-extremniho-metalu Jinak osobně doporučuji i parádní živák - Before The Age Of Chaos - http://vaderempire.pl/vader-before-the-age-of-chaos-live-2015-digi-pack-cddvd-p-123.html......na něm jsou Vader ve velmi dobré formě!