Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Na rozhovor s touhle rozhodně ne neznámou kapelou jsem měl políčeno už dost dlouho, takže tady je! Vyzpovídal jsem v něm známého to cestovatele (hudebního, spíš kapelního, nebrat zle!!!) Chrobise ?

Takže Radime, jak se máš, co teď děláš, prostě řekni něco o sobě ??

Mám se?.ehm, pracovně. Přišlo docela dost rozhovorů, takže nestíhám. Ale dá se to. Na druhou stranu, kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Problém je hlavně v tom, že nemám doma počítač, takže odpovědi musím ťukat do komplu buď ve vzácných chvílích volna v práci, anebo žebrat u kámošů a známých o kousek toho písíčka. Rád bych nějakou starou šunku /rozuměj počítač/ koupil, ale zatím se nedostává peněz. Časem?

Na hudební scéně nejsi žádným nováčkem, před LOVE HISTORY jsi hrál i v jiných kapelách, např. FORGOTTEN SILENCE, ENDLESS nebo třeba LOVE HISTORY hehe, popiš nám nějak svou hudební historii, cestu, co bylo před LOVE HISTORY (myslím úplně na začátku), co ti daly jmenované kapely, určitě to bylo přínosem ?

Každé z těch období bylo jistým přínosem, samozřejmě. Před LOVE HISTORY nebylo vlastně pořádně nic, akorát nějaké bezvýznamné přejmenovávání se a střídání členů do chvíle, než se ustálila sestava, akceptoval název L.H. a natočil první demáč.  To bylo v roce 1993. S L.H. jsme válčili do roku ´95, pak se to nějak rozpadlo, já na nějaký čas odešel, ale koncem roku ´96 jsem byl zase zpátky. V mezidobí jsem začal hrát ještě s Endless a s Forgoten Silence. S Endless jsme natočili demo, vyhráli nějakou soutěž, pohádali se a tím to pro mne skončilo. V F.S. jsem vydržel poněkud déle, ale letos jsem odešel také. Nemohu popřít, že hudebně mi tato kapela dala docela dost, ale osobně zase kus vzala. To už tak bývá. No a teď jsem už jenom v Love History, což mi v současné době bohatě stačí, neboť je právě venku nové album, takže se věnujeme jeho propagaci, občasným koncertům a samozřejmě už i skládání nového materiálu. Do budoucna bych chtěl hrát s nějakou ?tvrdší? kapelou i tady v Praze, ale zatím to má čas?není kam spěchat.

U FORGOTTEN SILENCE ještě zůstaneme, proč jsi vlastně opustil jejich řady (personální neshody nebo hudební orientace)???

Personální neshody.

Klávesistka Hanka hrála také ve FORGOTTEN SILENCE, odešla s tebou, nebo už dřív a proč?

Odešla dříve, už v srpnu 1999, také kvůli personálním neshodám.

No necháme FORGOTTNY, kdy jsi začal hrát na bicí, učil jsi se sám nebo škola?

Školu žádnou nemám. Kdysi jsem asi rok navštěvoval ?lidovkou? a pochytil základy not a techniky, ale systematickému cvičení pod něčím vedením jsem se nevěnoval nikdy, bohužel. Dnes na sobě cítím, jak moc mi chybí technika a snažím se to nějak dohánět alespoň občasným cvičením stick control. Po Novém roce bych měl začít docházet na soukromé hodiny k jednomu hodně dobrému funky-jazzovému bubeníkovi, tak snad mi to něco dá. Jinak hraji od roku 1991, který bych však až tak nepočítal?.to byly takové ty začátky na krabice od bot, pokličky, obrácené štětce apod.

A teď k LOVE HISTORY, před aktuální ANASAZI vyšlo GALLILEO, FIGARO - MAGNIFICÓ, předtím ještě asi dva tituly, které neznám (neměl jsem možnost je slyšet), proveď nás trochu historií LOVE HISTORY, která část zamilované historie je tvojí zamilovanou historií, sákra, no prostě máš nějaký váš počin radši, nebo ne, ani vlastně nevím, jestli jsi se podílel na všech, postě to rozeber ?

Podílel jsem se na všech počinech LOVE HISTORY, které kdy vyšly. Jak už jsem uvedl, první bylo demo ?The Astral Silence Of Blooming Virgin Beauty? /1993/. Docela dobrý začátek, ale z dnešního pohledu už samozřejmě hlavně technicky velmi zastaralá nahrávka.Každopádně, úspěch tohoto dema byl absolutně nečekaný a dá se říct, že ještě dnes se občas pár kousků prodá!

Hned začátkem roku 1994 jsme natočili mini album ?Desires?, které však vyšlo až v roce ´95 u italské firmy Northern Darkness Records jako MCD. Oproti demu rozhodně veliký krok dopředu jak zvukově, tak stylově. Ty skladby snad mají dodnes co říct, ačkoli bychom je dnes zahráli asi jinak. Každopádně, jednu skladbu, ?Labyrinth Of Love?, stále hrajeme živě a minimálně já si ji musím upravovat. Staré bubenické aranže už prostě hrát nechci. Stejně tak chceme do nové verze přidat i nějaké zpěvy a trošku kláves.

Album ?Gallileo, Figaro-Magnifico?? vzniklo v prosinci 1996, ale vyšlo až v roce 1999 na kazetě u Shindyho a dokonce až na jaře 2000 jako CD. Všechno je to vinou zasraného italského labelu Northern Darkness Rec., který stále jen sliboval a vydání odkládal. Ve skutečnosti už jsme vůbec nečekali, že to vůbec ještě někdy vyjde a s firmou už jsme nebyli poslední dva roky /její vinou/ vůbec ve styku. Když ?G.F.M.? CD vyšlo, dozvěděli jsme se o tom z katalogu Nuclear Blast! Kdybychom nepohrozili firmě soudem, asi bychom nedostali ani těch pár kousků CD´s pro sebe. Jinak hudebně jde o docela zajímavý materiál, alespoň z mého pohledu. Je hodně postavený na klávesách, na mnoha místech navrstvených i v několika stopách, tvořících často atmosféru téměř ambientní. Až po několika letech jsem tomuto albu přišel na chuť! Zvukově je, já myslím, dosti zdařilé.

K novému albu ?Anasazi? zatím nemám dostatečný časový odstup,abych jej mohl hodnotit. Mám na něj naplivat? To by asi nebylo moc chytré, co? Zvukově z toho vylezla nahrávka kvalitní, rozhodně lepší než je u tuzemských kapel zvykem, alespoň dle mého názoru. Hudba samotná je dosti různorodá a těžko se popisuje. Přiznám se, že skladby z tohoto alba se mi velmi dobře hrají naživo a myslím si, že na pódiu získají i potřebnou sílu a dravost.

A k té zamilovanosti?.hmmmm, nejradši člověk asi vzpomíná na ty naivní začátky, na druhou stranu to bylo tenkrát velmi těžké a dnes jsme ušetřeni mnoha potíží  té doby.?..těžko říct,která doba je moje ?nejzamilovanější?. Jsem velmi spokojený s tím, jak se věci mají v tuto chvíli!

Pojďme k aktuální ANASAZI, co ten název znamená?

Jde o název indiánského kmene, který žil v Grand Canyonu. Spojitost mezi texty a názvem je spíše symbolická. Indiáni žili v naprostém souladu a harmonii s přírodou, dovedli respektovat její zákony a umně využívat její dary?..to je věc, ze které by se současná společnost měla poučit. Anasaziové budovali obydlí ve skalách /puebla/ a to je tak jediné, co po nich zbylo. Údajně zmizeli beze stopy. Docela drastický konec. A jak to bude s lidstvem? Nečeká nás něco podobného?

Kde jste to natáčeli, spokojenost?

Nahrávali jsme v CITRON-u a jak jsem již uvedl výše, mám pocit, že zvuk se nám, na naše české poměry, povedl. Samozřejmě, vždycky to může být lepší a s produkcí západních studií se můžeme jen těžko měřit. Zvuk je však čistý a po masteringu dostal i potřebné basy, takže není co řešit. Příště si akorát lépe pohlídáme zvuk kytar, s tím moc spokojeni /patrně až na kytaristy, hehe/ nejsme. Práce v Citronu byla velmi pohodová, k čemuž přispělo nejen vynikající prostředí a okolí studia, ale hlavně ?náš? zvukař Márty.

Představ celé album, jednotlivé songy ?

Uff, to by bylo asi nahodně dlouho. Pokusím se opravdu jen v krátkosti. Úvodní ?Lost??.rychlejší, výrazná melodie kláves, hymnický refrén, téměř death metalové riffy vystřídané akustickým zklidněním uprostřed. Další je ?Angealism??.delší skladba, pomalejší a temnější, akorát na konci se ta ?atmosféra? jaksi vymkne. Tuto skladbu jsme chtěli umístit až v druhé půlce alba, ale na druhé místo si ji prosadil Andreas z The End Records, jelikož se mu strašně líbí a jako první jsme za každou cenu chtěli ?Lost?. ?Korbel? je instrumentálka s mnoha akustikami, přesto ?tvrdým? spodkem. Jsou tam 3 důležité zvraty, házející skladbu do různých nálad. Povedlo se to, já myslím. ?Masterless? je další taková spíše hymničtější věc, hlavně díky refrénu se sbory. Spodek je dost tvrdý a šlapavý?myslím, že to dobře šlape hlavně na koncertech. ?Sown? je taková zvláštní skladba. Na začátek jsem si dodnes nezvyknul, myslím, že mohl více do ?elektro?. Pak přijde jednoduchá melodie, ale hodně tvrdá a s přebuzeným řevem. Tak to šlape až do zlomu zhruba v půlce skladby, kde se nálada skladby otočí o 180 stupňů do klidnější podoby s klávesami v pozadí a moc pěkným akustickým sólem na konci. ?Spiritual? začíná klavírem, ale rozjíždí se do docela tvrdé, ačkoli pomalejší /až na konci se zrychlí/ skladby. Uprostřed je kratičké sólo na příčnou flétnu. ?Mass? je taková šlapavá věcička, ve které jsme měli trošku problémy s čistým zpěvem v refrénu, ale nakonec to zní dobře. Moc se mi líbí klávesové sólo uprostřed a také velmi razantní konec. Taktéž velmi dobrá věc na koncerty, ačkoli z její studiové podoby jsem byl trošku rozčarován. ?Voices? je čistě mluvené slovo s podkladem nějakých klávesových ?pazvuků?. Nálada spíše depresivní?.záměrně. Tato skladba slouží jako takový ?úvod? k poslední, instrumentální věci ?Phantomous?. Stále stejný rytmus, ale různé melodie kytar a tím vším se  proplétající klávesy z ní dělají dle mého soudu velmi povedený konec alba. Tuto ?srandičku? hráváme na koncertě jako ?představovačku? na konci setu?..vyjde-li čas.

Když srovnám GALLILEO ? a ANASAZI, tak se mi jednoznačně víc líbí novinka, když se ale vrátím trochu zpátky, tak mi připadá, že na GALLILEO nebyla ani moc velká propagace, nebo mi přijde, že je to trochu i nedoceněné, jak to vidíš ty, jseš spokojený s GALLILEO tak jak to je?

Samozřejmě, že na ?Gallileo?? byla špatná propagace, když se na to firma vysrala a nechala nás několik LET v nejistotě, jestli to vůbec vyjde, nebo ne. Jak už jsem psal, nakonec to vydal Shindy na kazetě, ale jeho prioritou jsou jiné kapely, i z toho důvodu, že my jsme už v té době měli smlouvu s další firmou The End Records, takže té propagaci moc nedal. Nemám mu to za zlé, chápu jeho důvody. Propagaci jsme se snažili dohánět vlastními silami, ale člověk toho sám moc nestíhá?.navíc jsme už /v roce ´96/ víceméně rezignovali a čekali na nové, reprezentativnější, album. S tím albem samotným jsem spokojený, ale vyšlo to příliš pozdě. Kdyby to bylo venku včas, tedy v roce ´97, věřím tomu, že by to mělo koho oslovit. Ten materiál časovou prodlevou strašně utrpěl, bohužel.

CD má vydávat firma THE END records z USA, nemýlím-li se, jak jste se dostali k této firmě a jak ji hodnotíte?

S Andreasem, jedním z majitelů firmy, jsem byl v kontaktu již někdy od začátku roku ´98, on si vyžádal všechny možné informace a materiály týkající se L.H. a za pár týdnů už jsme podepisovali smlouvu. Zatím jsme s firmou velmi spokojení. Zaplatili nám studio, tedy věc, kterou bychom si sami rozhodně dovolit nemohli a starají se o nás velmi dobře i co se propagace týče. Na turné nás zatím nevyslali, ale není jisté, že i kdyby se ta možnost nabídla, jestli bychom vůbec něco takového mohli podniknout. Bavili jsme se o tom a někteří členové by do toho šli, ale někteří by z různých důvodů patrně nemohli. Řešit to zatím nemusíme, neboť náklady na takové turné překračují rozpočtový rámec firmy, i když před rokem už jedné ze svých kapel platili veliké turné coby předkapelu Dimmu Borgir a Samael. Bohužel, všechno je to jen o penězích a jak Andreas psal, kdyby se naskytla příležitost, šel by do toho. Zatím nemá cenu nad tím moc přemýšlet. Ve smlouvě koncerty nemáme, takže nic takového ani nepožadujeme.

Nebude tak trochu naše scéna a hlavně fans biti, když CD vyjde v USA? Nebo je zajištěna i solidní distribuce v ČR, potažmo v Evropě?

Distribuce zajištěna není, bohužel. O Českou republiku se postaráme my sami hlavně přes menší distributory, půjde-li to, ale s tou Evropou je to horší. Vím, že firma nějaké kontakty na evropské distributory má, ale jak to ve skutečnosti vypadá nemám ponětí. U nás je možno album zakoupit v Gung-Ho v Praze, u Shindyho, Metal Breath Prod. ??a samozřejmě na adrese kapely. Cena je 280Kč + poštovné.

Na natáčení ANASAZI se podílelo hodně lidí, jak to všechno probíhalo, bylo to v pohodě nebo ve stresu?

Občas nějaký stres byl, hlavně časový, ale ve finále se všechno stihlo ke spokojenosti všech zúčastněných. Je pravda, že například flétnistku Xenii jsme sháněli den před nahráváním jejího partu a s dalším flétnistou Petrem byl ten problém, že bydlí v Brně a do Ostravy nemohl jet, tudíž musel svůj part nahrát na minidisk a ten jsme pak míchali při masteringu do hotové skladby. To byly docela vypjaté situace a hlavně já coby známý nervák jsem byl chvílemi na infarkt, ale jak říkám, dopadlo to dobře.

Co koncerty? Jak často hrajete a jak často hodláte hrát na podporu novinky?

Hrajeme maximálně jednou až dvakrát za měsíc, což je až až bereme-li v potaz, že já a Hanka musíme na každý koncert /které se zatím odehrávaly jen na severní Moravě/ cestovat do Ostravy. Je to ubíjející, drahé a časově náročné.Proto bychom chtěli koncerty omezit na absolutní minimum a radši se více věnovat psaní nových skladeb. Úplně bez koncertů to také není ono, většina členů živě hrát chce, ale musíme dělat kompromisy. Po Novém roce budou 2 koncerty v Praze, tak to bude zase jednodušší pro mne a pro Hanku.

Nebude to tak trochu ochuzené, když se na natáčení podílelo tolik hostů, které naživo nebudeš mít k dispozici (nebo ano?)?

Jedno flétnové sólo /ve ?Spiritual?/ hrají živě klávesy a bez toho druhého /v ?Korbel?/ se obejdeme. Dalším hostem byl Mark v mluvené ?Voices?,kterou živě neprezentujeme, samozřejmě. Na desce byla ještě hostem Lada coby sopránový zpěv, dnes už je však plnohodnotným členem a snaží se být s námi na co nejvíce koncertech, za což jsme jí moc vděční. Taky to má časově náročné, takže občasné absence omlouváme. Jak vidíš, problémy s hosty jsou tímto vyřešeny.

Jak to vůbec vidíš s koncertama, děláte nějaké výměny, nebo se snažíte prosadit, bez oplácení akcí, tvůj názor na výměnné akce ? u mě osobně kapela, která vydá první CD a nechá se slyšet že už nebude pořádat hodně klesne v ceně a na tyhle kapelky pak už seru (to není váš případ, tak to neber osobně) ? ?

Akce ?na oplátku? neslibujeme. Nemůžeme. Zatím jsme sami nic nepořádali, neboť situace s koncerty v Ostravě není příznivá. Proč bychom měli pořádat koncert, když lidi nechodí? Jenom pro podporu ?ug scény?? Abychom prodělali kalhoty /nebo spíše platy/? Má to smysl? Proto radši oplácení koncertů nikomu neslibujeme. Když nás někdo přesto pozve, jsme rádi a bereme to. Časem /asi až zjara/ by měli kluci nějakou akci v Ostravě udělat, aby se vidělo, jak to tam bude s návštěvností a od toho se pak bude odvíjet, jestli můžeme někomu slibovat koncerty na oplátku apod. Já, spolu s dalšími kolegy a kamarády, se teď snažím uspořádat koncert v Praze na 20.ledna, ale pozvali jsme si tam výhradně kapely, které se nám fakt líbí a které chceme vidět, ne takové, které nám na oplátku zařídí koncert /půjde o Demimonde, Vuvr, Lunatic Gods, Love History a Contrastic/.Takže si myslím, že celé to ?oplácení akcí? není zrovna šťastným přístupem. Organizátoři by měli pozývat kapely, které se jim opravdu líbí a ne ty, které je na oplátku pozvou do sousední vesnice, ne? Možná mám na to špatný názor, co já vím?

Co posloucháš za muziku, co tě inspiruje?

Jsou toho mraky. Před chvílí jsem měl náladu na popík, tak jsem si jeden velmi kvalitní /instrumentálně absolutně neskutečný!/ pustil: album ?Tambu? od TOTO. Za bicími sedí Simon Phillips a člověk nestačí zírat i v momentech, kdy hraje velmi jednoduše?.ten feeling! No a pak se utápím v art-rocku, ten miluji. Obzvláště kapely YES, KING CRIMSON, RUSH, JETHRO TULL, SAGA?.apod. Jazz-rock je pro bubeníka téměř povinností, ačkoli pro většinu z nás nedostižnou technickou ekvilibristikou. Moc se mi líbí CHICK COREA. Z metalu mám hodně rád třeba EMPEROR, obzvláště ?Anthems??, to je neskutečná deska! Vynikající jsou BAL-SAGOTH, LIQUID TENSION EXPERIMENT, v poslední době mě zaujala nová deska FLEURETY a, až na ten zpěv, AGHORA. Ze starších věcí si rád poslechnu FAITH NO MORE, staré HELLOWEEN, JUDAS PRIEST?  Z českých poslouchám hlavně PRAŽSKÝ VÝBĚR a moc se mi líbí novinka od DEMIMONDE. Nedávno jsem byl na koncertě funky jazz-rockových BLUE BIRDS  a bylo to parádní! Inspiruje mne úplně všechno, i z těch sraček, které člověk slyší v rádiu, se dá občas vybrat něco inspirativního.

Pomalu se blížíme ke konci, děkuji za rozhovor, doufám, že tě mé otázky nenudily, co bys vzkázal fans, čtenářům ?

Já taky děkuji?.za podporu. Má-li někdo zájem o naše nové album ?Anasazi?, nechť kontaktuje Shindyho, nebo mne. To je asi nejjistější. Stále máme ještě pár exemplářů staršího alba ?G.F.M.? jak na CD, tak na kazetě. Mějte se všichni moc fajn!


Zveřejněno: 12. 11. 2000
Přečteno:
3398 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář