Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Zde přinášíme rozhovor s velmi ambiciózní Slovenskou kapelou AMORBITAL - dost keců a rovnou na věc ?

F: Pro vaše fanoušky na Slovensku jistě nejste neznámou, zopakuj ale pro ty ostatní krátce historii...

Vlado: Skupinu AMORBITAL v roku 1993 oficialně založili gitarista a spevák Chrysogonus spolu s bubeníkom Lazare. Hneď nato sa k nim pridáva basgitarista Lipo. Kapela pôsobila v tejto trojčlennej zostave až do decembra 1994, kedy do kapely prišiel druhý gitarista Krishpin. Po jeho príchode kapela tvorila materiál, ktorý bol už o niečo viac technickejší. Prvý koncert kapely sa uskutočnil 22.apríla 1995 v Humennom na Festering Blood part.II, kde si kapela zahrala so skupinami Phantasma,Dementor,Agony Conscience ... Koncom júla 1996 kapela nahrala svoje prvé demo. Demo s názvom "Crystal Rhapsody" sa nahrávalo v štúdiu Exponent v Hlohovci a nieslo sa v duchu melodického death metalu. Obsahuje 5 skladieb v celkovej dĺžke 25 minút. Kapela hneď po návrate zo štúdia začala pracovať na novom materiály. V apríli 1998 skupina opäť navštívila štúdio Exponent, kde sa nahrávalo už nie demo, ale MC album "INVIDIA". MC album obsahuje 9 nových songov, ktoré sú rýchlejšie a tvrdšie ako na deme "Crystal Rhapsody". Celková dĺžka materiálu je 30 minút. S týmto novým materiálom kapela AMORBITAL kontaktovala množstvo magazínov, distier, labelov a rádií. V septembri 1998 francúzska firma SHOCK WAVE RECORDS prejavila záujem o vydanie albumu "INVIDIA" na CD nosičoch. Kapela dostala ponuky od viacerých zahraničných firiem, ale nakoniec podpísala zmluvu s firmou SHOCK WAVE RECORDS. CD-verzia albumu " INVIDIA" je zmastrovaná je a má úplne nový obal. Od zaciatku roku 1999 je CD kapely AMORBITAL " INVIDIA" oficiálne vonku. V týchto dňoch kapela pracuje na nových skladbách.

F: Podle fotky bych vás typnul na mlaďasy, představ jednotlivé členy a věkový pruměr kapely.

Vlado: Fotka, ktorá bola použitá na našom MC "Invidia" je z obdobia nahrávania nášho MC. Bola fotená zhruba pred dvoma rokmi a vtedy bol vekový priemer kapely ani nie 20 rokov. Tá zostava na fotke už žiaľ nie je aktuálna. Odišiel od nás bicmen Lazare a tak sme zatiaľ ostali traja. Takže momentálna zostava. Chrysogonus - gitarista, textár a spevák kapely, 22 rokov, slobodný, ale už nie dlho, zamestnaný v miestnej mliekárni, miery 186cm / 95 kg. Krishpin - gitarista kapely, 21 rokov, už tretí rok bojuje so skúškami na Technickej univerzite v Košiciach, slobodný, najvyšší člen Amorbitalu. Lipo - basák kapely, jediný nehumenčan, býva v 10 km vzdialenom meste Strážske, 22 rokov, náruživý vyznávač pivného moku, slobodný a momentálne nezamestnaný. Lazare - (bývalý) bicmen kapely, po skončení civilky nezamestnaný a momentálne posadnutý túžbou odísť za lepším životom do zahraničia.

F: Váš nový materiál je super, jak dlouho vznikal.

Vlado: Som naozaj rád, že sa Ti nás nový materiál páči a cením si Tvoje hodnotenie. Dá sa povedať, že hneď po nahraní nášho prvého dema "Crystal Rhapsody", čo bolo v júli 1996, sa začalo pracovať na novom materiály. V priebehu dvoch rokov vznikali nové skladby. Dali sme tomu dostatok času, nechceli sme to celé nijako umelo urýchľovať. Skladby sme totiž stále nejako upravovali, nápadov bolo dostatok. Keď už to boli skladby hotové, navštívili sme opäť štúdio Exponent, kde sme to celé nahrali. Do štúdia sme išli s jasnou koncepciou skladieb, mali sme určené v akom poradí sa budú jednotlivé skladby nahrávať a ako budú rozložené na nasej nahrávke. V štúdiu sa doťahovali iba nejaké detaily , nahrali sa intrá. Celkový výsledok už môžu posúdiť samotní poslucháči. My sme s výsledkom spokojný.

F: Texty píše Chrysogonus, o čem jsou a kde bere inspiraci?

Vlado: Texty sú dôležitou súčasťou každého songu. Výhradným textárom kapely je môj brácho Chrysogonus. Nezameriava sa len na jednu tému, nie je to žiaden ucelený príbeh, alebo koncept. Každý song je prakticky o niečom inom. Námety čerpá z kníh, filmov, snoch, životných udalostí, ktoré naňho zapôsobili. Napríklad "Faustinus Alchemy" je príbeh doktora Fausta a jeho zmluvy s diablom. "Inside The Bodyshell" je text o snoch, spánku a nočných mórach. "Sand Whisper" hovorí o starobylej a mystickej egyptskej mytológií, o ich bohoch, rituáloch, mumifikovaní mŕtvych. "Invasion Has Begun" prejednáva fenomén mimozemských civilizácií a ich kontakt s nimi. "A Doble Pulse Within" je o rozdielnych stavoch ľudskej mysle. Takže ako vidíš každý text rozoberá inú tému a touto cestou sa bude uberať aj textová stránka nových songov.

F: Jak ste se dostali k tomu, že Vám CD vydává SHOCK WAVE RECORDS?

Vlado: Vydať svoj materiál na striebornom kotúči je určite snom väčšiny mladých kapiel. Shock Wave Records bola jednou z firiem, ktorá bola nami oslovená a kde sme poslali svoj materiál za účelom vydania nášho nového materiálu. Na začiatku sme si vybrali a oslovili zhruba 10 zahraničných firiem a po krátkom čase nám už začali chodiť prvé odozvy. Išlo väčšinou o pozitívne reakcie, čo bolo pre nás na začiatku veľmi povzbudivé. Asi polovica kontaktovaných firiem mala záujem vydať nás materiál na CD. Nakoniec sme sa rozhodli pre Shock Wave Records, pretože nám ponúkli najvýhodnejšie podmienky a preto sme podpísali zmluvu na tento jeden album. Takže naša cesta k Shock Wave Records bola úplne prirodzená. So spoluprácou s Francúzmi sme zatiaľ celkom spokojní a uvidíme ako to pôjde ďalej.

F: Myslíš, že je lepší když kapele vydá CD někdo v zahraničí ?

Vlado: V našich podmienkach si mladá kapela veľmi vyberať nemôže. Ak sa ich matroš niekomu zapáči a dostane ponuku vydať CD, tak je to zvyčajne jedno, či je to domáce, alebo zahraničné vydavateľstvo. Keď vezmem situáciu tu u nás na Slovensku, tak tu máme tri aspoň nejako fungujúce vydavateľstva. Tie sa ale vecne naťahujú kvôli nejakým zbytočným malichernostiam, namiesto toho aby spolupracovali, snáď sa to zlepší. U Vás v Čechách je v tomto situácia predsa trochu lepšia. Ale to čo je pre danú kapelu lepšie závisí od prístupu a serióznosti konkrétnej firmy. Pre domáce vydavateľstva hovorí jednoznačne väčšia šanca pre tunajšie kapely dostať sa k CD, snáď lepšia komunikácia a prepojenie medzi firmou a kapelou, bližšie osobné vzťahy. Veď aj domáce labely sú väčšinou orientované na domáce kapely a to úplne prirodzené. Sme malá krajina a tak prečo podporovať zahraničné kapely, kde kvalitu máme aj doma. Činnosť domácich labelov sa stále zlepšuje a zefektívňuje a v mnohom sa vyrovnajú aj zahraničným. Ale celý tento biznis stojí na peniazoch a nadšení ľudí. Nadšenie a chuť našim ľuďom určite nechýba, ale s peniazmi je to trochu horšie. A to je zase výhodou väčšiny zahraničných vydavateľstiev. Ekonomická situácia v ich krajinách im umožňuje zabezpečiť lepšiu propagáciu, lepšie koncerty, vydať viac CD a jednak táto tvrdá scéna má v zahraničí väčšie tradície a zázemie a funguje dlhšie ako u nás. Východná Európa ešte stále nie je až tak zaujímavá pre zahraničné vydavateľstva. Ale aj tu sa to v poslednom čase začína už zlepšovať. My sme v čase rozosielania nášho materiálu nedostali žiadnu ponuku od domácich vydavateľstiev a preto sme sa obrátili do zahraničia a sme radi, že nám to vyšlo.

F: Co nový materiál, dojde k odklonu, jaký bude vývoj kapely a co pripravujete?

Vlado: Čo sa nových vecí týka, určite nedôjde k nejakému štýlovému odklonu. Sme death kapela aj nový materiál sa bude 100% pohybovať v tejto oblasti. Doteraz máme hotových 6 nových songov, ktoré sú zhruba v podobnonom duchu ako songy na albume "Invidia", snáď ešte o niečo rýchlejšie a brutálnejšie, ale samozrejme nechýbajú ani melodické pasáže, ktorých sa nemienime vzdať a ktoré sú pre nás charakteristické. Keď vyriešime nás problém s bicmenom, chceme pripraviť 10-12 songov, navštíviť znovu nahrávacie štúdio a opäť ponúknuť nás nový materiál nejakým firmám. Zatiaľ je všetko len v štádiu príprav a ako to dopadne ukáže čas.

F: Pořádáte koncerty? Tvůj názor na vyměnné akce, má to smysl ..?

Vlado: Koncertovanie je jednoznačne najlepší spôsob prezentácie kapely. To je jasné a práve výmenné akcie umožňujú kapelám zahrať si. V súčasnosti sa na Slovensku robí málo akcií, kde ju nemusíš vrátiť. Nie všetky kapely majú ale možnosť robiť koncerty a tým sú ich možnosti hrať dosť obmedzené. A vo výhode sú kapely ktoré tu možnosť majú a tým sa stáva, že aj s niektorými nie práve najlepšími kapelami sa stretávaš skoro na každom koncerte, takže niekedy to ide na úkor kvality. U vás v Čechách sa organizuje podstatne viac akcií, hlavne letných fesťákov preto je aj väčšia šanca pre kapely zahrať si. My sme zatiaľ zorganizovali jednu akciu. Veľmi radi koncertujeme a mali sme dlh voči iným kapelám, ktoré nás pozvali hrať na výmenu. Akcia to bola dobrá, len tá klasicky slabšia účasť. Parádne sme na tom síce prerobili ale poučili sme sa z toho. Ďalšia akcia už bude vyzerať trochu ináč. Zorganizovať akciu u nás je pre kapelu dosť finančne náročné. Ak vezmem náklady na kapely ,halu, aparatúru, propagáciu a chceš aby to malo aj nejakú úroveň, musíš mat určitý balík peňazí a ich návratnosť je veľmi otázna.

F: Jak často koncertujete, hráli jste někde v zahraničí ?

Vlado: Momentálne je naša koncertná činnosť pozastavená kvôli personálnym problémom v kapele. Bez bicmena sa totiž hrať nedá a ten náš sa rozhodol, že vycestuje za lepším životom za hranice Slovenska. Dosť ma to mrzí, lebo dostávame ponuky na koncerty a to práve hlavne v Čechách. Doteraz sme odohrali niečo okolo 30 koncertov. Nie je to síce nejako veľa, ale veľmi radi hráme na živo a preto ceníme si každý odohraný koncert. Niekedy je pre nás ale ťažké, skĺbiť nás záujem koncertovať s našimi ďalšími, hlavne existenčnými aktivitami a síce povinnosťami voči zamestnávateľom. Niekedy to totiž chápu úplne ináč ako my. Už sa nám totiž stalo, že nám zamestnávateľ neuvolnil niekoho z kapely na koncert a nemohli sme odohrať dohodnutú akciu. Vtedy ťa ide rozhodiť od zlosti a bezmocnosti to celé nejako ovplyvniť. Za hranice sa nám dostať zatiaľ nepodarilo aj keď možnosti tu boli, mali sme ponuky ísť hrať do Nemecka, do Litvy dokonca nás jeden maník volal do USA. Ja verím, že sa dá všetko do normálu a že sa opäť predstavíme fanúšikom v plnej sile.

F: Názor na slovenskou a českou scénu ...

Vlado: Túto oblasť sa snažím sledovať, teda v rámci možnosti prísunu informácií z tejto oblasti, ktoré tu na východe máme. Každá scéna má svoje špecifiká. U vás je rozšírený hlavne grind a doom metal a na Slovensku dominuje hlavne death metalu a toho grindu a doomu, či blacku je tu pomenej. Neviem čím je to dané, čo to spôsobilo, ale je to proste tak. Tak ako česká aj slovenská scéna disponuje kvalitnými kapelami, ktoré môžu v pohode konkurovať väčšine zahraničných kapiel, a preto verím, že domáca kvalita sa dokáže presadiť aj v zahraničí.

F: Nejaké perličky z natáčení, koncertú ...

Vlado: Keď sme mali ísť nahrať naše prvé demo, bol problém zohnať vhodný dopravný prostriedok. Po dlhšom zháňaní sa nám cez basáka Lipa podarilo zaobstarať staršiu požiarnickú Aviu. Všetky nepotrebné požiarnické veci sme museli vyhádzať von a natlačiť tam všetky naše veci, ktorých bolo dost. A potom sme vyrazili cez celé Slovensko do Hlohovca. A vieš si asi predstaviť tie pohľady keď sa do motorestu prirúti požiarnická Avia a z nej vyskáču štyria vlasatí požiarnici a poďho na pivec. Bola to celkom zábava.

F: Slovo na závěr, chceš něco vzkázat fans ...

Vlado: Vďaka za podporu aj za tento rozhovor vo Fobia zine. Verím, že sa čoskoro stretneme na nejakom dobrom koncerte, kde sa budeme môcť predstaviť v komplet zostave a už s novými skladbami. Kto by mal záujem o naše CD/MC "Invidia" nech kontaktuje dištribútorov, alebo to môže zohnať priamo na mojej adrese. Adios!


Zveřejněno: 15. 01. 2001
Přečteno:
3525 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář