Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP 2015, Metal Age Productions / death metal / grindcore / USA

Když se vysloví jména Terrance Hobbs a Derek Boyer, každému automaticky naskočí před očima ikona nesmrtelných SUFFOCATION. A spousta zainteresovaných také ví, že tito dva maniaci jsou spojeni i s názvy spolků jako DEPRECATED a též CRIMINAL ELEMENT, jež budou předmětem následujících pár řádků. Banda, v jejíchž řadách od roku 2001 ze zakladatelů zbyl toliko Vince Matthews (známý především z dřívějšího působení v DYING FETUS), vydala v první polovině letošního roku svůj třetí plnotučný materiál, a přestože od té doby už nějaký ten čas uběhl, stojí za připomenutí, a to nejen díky současným okolnostem okolo kapely.

Titul „Criminal Element Time“ vyšel u slovenských Metal Age Productions, což je ze strany této firmy bez debat zajímavý úlovek. Předchozí dvě alba (skupina má na svém kontě i 5 EP) jsem kdysi letmo zaregistroval, v rychlosti „přejel“ a s tím, že mě nějak výrazněji nezasáhly, uložil/odložil. Stejný osud by zřejmě postihl i aktuální počin, kdybych souhrou náhod nebyl nucen se placce důkladněji kouknout do drážek. A po opakovaných posleších se musím trochu kát za dřívější nedostatečnou pozornost, neb materiál na albu není tak tuctový, jak se mi zprvu jevil, ba naopak, jen je potřeba se mu trochu dostat pod kůži. Tomu mně osobně zprvu bránil poněkud zastřený a přebasovaný sound, po přivyknutí a jeho „otevření“ to už ale lezlo ven.

CRIMINAL ELEMENT se od výše zmiňovaných spolků liší nejen textovým zaměřením (hlavními zde probíranými tématy jsou zločin a násilí) i přístupem, ale rovněž hudebně. V oficiálních promo materiálech se skloňují především termíny death metal a grind core, stejně však lze v jejich tvorbě nalézt prvky hoblujícího thrashingu nebo i HC (samozřejmě toho staroškolského). Hudba odpovídá přístupu – je otevřená, rovná, energická a valivá, a přitom skrývá i poměrně slušné množství vychytaných momentů, které se zprvu jeví nenápadně a při poslechu pouze letmém snadno uniknou pozornosti. Co si budeme nalhávat, muziku táhnou hlavně Terrance a Derek, jejichž zásluhou tvorba CRIMINAL ELEMENT vyčnívá z průměru a stává se zajímavou. Basa blonďatého ďábla nekompromisně zahušťuje spodek a ukázkově kove, a Terrance? Jeho kytarová práce je snadno definovatelná, a i když tento sympaťák s nezaměnitelnými brýlemi zde do toho nevalí tak naplno jako ve svých božských „Suffo“, odvádí zde velice slušnou práci, odhalující protřelého mazáka. Sympatická je v rámci žánru i jistá nesterilnost a rozmanitost, některé momenty dokonce lehce připomínají rozvernost na vavřínech klimbajících MACABRE (viz např. song „Dissociative“), jindy máte pocit, že posloucháte odlehčenější verzi PYREXIE či jiné podobně laděné smečky skrývající se v sklepeních New Yorku.

Ve finále se mi tedy „Criminal Element Time“ přes počáteční rozpaky jeví jako dobré album s trochu slabší produkcí, což je ale v rámci undergroundu jev běžný a jaksi tolerován. Podzemní nadšenci album už určitě dávno mají doma, ti ostatní by tvorbu CRIMINAL ELEMENT neměli podceňovat. Otázkou ale je, jak to bude s budoucností kapely a zda letošní titul nebude labutí písní souboru, neboť dle všeho zločinecký spolek přerušil činnost a uložil se k věčnému (?) spánku. Což by byla škoda, činnost těchto „kriminálních živlů“ je sympatická, na rozdíl od těch reálných.

Seznam skladeb:
  1. Gang Related
  2. Criminal Crime Time
  3. Dissociative
  4. Rampage
  5. Jails, Institutions & Death
  6. Falling Down
  7. Justice Denied
  8. „The Bitch Set Me Up“

Čas: 30:59

Sestava:

  • Vince Matthews – zpěv
  • Terrance Hobbs – kytara
  • Maliq Emanuel – kytara
  • Derek Boyer – basa

https://www.facebook.com/CriminalElementDC
http://www.metalage.sk/



Zveřejněno: 28. 12. 2015
Přečteno:
3493 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář